Bistriţa: Pentru bărbaţi da, pentru femei ba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de angajate de la Cristiro nu pot să iasă anticipat la pensie, în timp ce colegii de secţie beneficiază de toate drepturile. Mai multe legi le-au privat pe femei de unele drepturi pe care acum le obţin doar colegii lor bărbaţi.

Circa 150 de femei care au muncit în condiţii grele, zeci de ani în atelierele de sticlărie, au ajuns să nu poată beneficia de drepturile lor .Majoritatea  au peste 50 de ani şi, conform fostei legislaţii, ar fi putut să iasă deja la pensie.   Mai mult, firma la care lucrează, SC. Cristiro SA, şi-a suspendat temporar activitatea şi  se află în plin proces de concedieri colective. Câteva femei din fabrică s-au plâns, ieri, în faţa comisiei de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, întrunită la Bistriţa.

„Vrem să ştim când ieşim la pensie”

În jur de zece femei, angajate la firma de sticlă din Bistriţa, au cerut o explicaţie pentru modificările efectuate retroactiv în carnetele de muncă. „Ce am avut am pierdut. Avem vechime de peste 30 de ani în muncă şi toate suntem trecute de 50 de ani. Vrem să ştim când putem ieşi la pensie”, a spus Anca Olinca, angajată la Cristiro. Aceasta a arătat comisiei de specialitate cartea sa de muncă în care au fost anulaţi câţiva ani de muncă, printr-o tăietură de pix. Aceasta  fusese încadrată, în perioada 1979-1990, în baza ordinului 50/1990, la gradul I, cu 50% timp lucrat. Împreună cu alte colege, femeia s-a plâns că a lucrat în condiţii speciale, ca şi suflătorii în sticlă, şi nu are aceleaşi drepturi ca şi bărbaţii. „Vara stăm în temperaturi de peste 40 de grade, în emanaţii de sulf şi gaz, şase ore pe zi”, a explicat Anca Olinca.

Sindicalişti sceptici

Liderul judeţean sindical de la CNSLR Frăţia, Adolf Bloos, a explicat ce s-a întâmplat. „Nu a existat o reacţie promptă la momentul potrivit.  În această situaţie se află câteva zeci de mii de angajate, cărătoare şi alimentatoare de cuptoare,  din întreaga ţară.  Acum este prea târziu pentru a mai face ceva”, crede liderul sindical. „S-au făcut eforturi mari ca măcar suflătorii să poată să fie prinşi la condiţii speciale de muncă. Aşa au ajuns 300 de angajaţi de la Cristiro şi circa 15.000 din întreaga ţară să beneficieze, totuşi, de aceste drepturi”, spune Bloos. „L-am interpelat, ieri, pe ministrul Muncii, Marian Sârbu, pe această temă, dar numai o eventuală modificare de legislaţie ar mai putea rezolva ceva”,  adaugă Bloos.

Soluţiile se caută şi în istanţă

Paul Bodea, juristul firmei Cristiro, spune că fabrica are procese cu zece angajate. „Suntem pe rol de una an de zile. Modificările în cărţile de muncă s-au făcut după controalele de la Inspectoratul Muncii. Atunci s-a constat că femeile nu au fost încadrate bine şi s-au operat modificări în cărţile de muncă. Aşteptăm să vedem ce va decide instanţa”, a spus juristul. Activitatea fabriciii este sistată din aprilie, iar cei aproape 300 de angajaţi au fost concediaţi colectiv.

Credeţi că problema angajatelor de la Cristiro îşi va găsi soluţionarea?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite