Bicicliştii zboară pe stânci la Colibiţa

Peste o sută de biciclişti se întrec în prima competiţie de mountain bike organizată în Bistriţa-Năsăud.Organizatorii „Colibiţa Bike Fest" au pregătit pentru ciclişti zeci de kilometri de trasee speciale, pe care au fost amplasate obstacole.

Ştiri pe aceeaşi temă

Janos Levente, unul dintre concurenţii aliniaţi astăzi la start, este vicecampion naţional la trial. Are 22 de ani şi este specialist în trial de 8 ani. „Trialul este un sport pe bicicletă foarte greu şi care îţi cere să parcurgi tot felul de trasee fără să atingi cu picioarele obiectele existente pe acel traseu, adică pietre mari, buşteni, pe care, te caţeri pur şi simplu cu bicicleta. E o nebunie totală", povesteşte Levente.

El recunoaşte că, dincolo de plăcere, mountain bike-ul este un sport extrem de costisitor. „O bicicletă costă între 1.500 şi 3.000 de euro. Apoi trebuie să luăm în calcul piesele de schimb sau momentele când ţi se face bicicleta praf. Nimeni nu ne ajută, nu prea avem sponsori, iar părinţii fac şi ei ce pot. Eu acum am o slujbă, dar toţi banii mi se duc pe bicicletă", explică Levente.


Trasee speciale


Organizată de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJST) şi Primăria comunei Bistriţa-Bârgăului cu sprijinul Serviciului Judeţean de Salvamont, „Colibiţa Bike Fest" este prima manifestare de acest gen din judeţ.

Competiţia se desfăşoară pe mai multe trasee, timp de două zile. Astfel, la categoria Trial Bike, organizatorii au amenajat 11 trasee, care se întind pe 2.000 de metri pătraţi. „Pentru amenajarea traseelor am folosit numai obstacole naturale: stânci, buşteni, rădăcini. Traseul de Dual slalom are o lungime de aproximativ 170 metri şi constă în variaţii de rampe şi trei turnante. Traseul de Dirt jump constă într-o succesiune de 3 rampe tabletop şi un drop de 1,5 metri", spune Raoul Zanca, coordonatoul DJST Bistriţa Năsăud. La categoria MTB XC Race - Mini Maraton, organizatorii au pregătit un traseu de 40 de kilometri.

În fiecare seară, participanţii la eveniment sunt invitaţi la petreceri condimentate cu bere şi muzică pe măsură. De altfel, chiar şi în timpul antrenamentelor muzica este dată la maximum. Tinerii şi bicicletele lor sfidează legile gravitaţiei: urcă pe stânci, pe buşteni pentru ca apoi să treacă în viteză prin noroi.
citeste totul despre: