Aventurile lui Tibi Uşeriu: „Nu ştiam că există atâtea feluri de frig“. A dormit pe un râu îngheţat şi şi-a încălzit mâncarea folosindu-se de propriul corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibi Uşeriu a vorbit despre experienţele de care a avut parte aproape de Cercul Polar FOTO: Bianca Sara
Tibi Uşeriu a vorbit despre experienţele de care a avut parte aproape de Cercul Polar FOTO: Bianca Sara

Tibi Uşeriu este primul est-european care reuşeşte să câştige 6633 Ultra Arctic, maratonul de la Cercul Polar dus la bun sfârşit doar de 19 oameni în toată istoria sa. Maratonistul a vorbit, pentru „Adevărul,“ despre provocările acestei curse nebune.

În data de 19 martie, steagul României flutura tocmai la Cercul Polar. Asta pentru că, pentru prima dată, un est-european reuşea să câştige 6633 Ultra Arctic, unul dintre cele mai dificile ultramaratoane din lume, desfăşurat de 9 ani la Cercul Polar şi în care concurenţii trebuie să parcurgă 563 de kilometri în 180 de ore.


Tibi Uşeriu a dominat cursa încă de la start, fiind depăşit pentru scurt timp, în penultima zi de cursă, când tendinita, o afecţiune a tendonului cauzată tocmai de efort, l-a încetinit considerabil. Cu toate acestea, bistriţeanul a reuşit să termine primul cursa, cu 12 ore înainte de termenul limită stabilit de organizatori.

După competiţie, Tibi s-a întors acasă şi nu vrea să mai audă o perioadă de alergat. Acesta a vorbit, pentru „Adevărul“, despre ce a presupus această cursă şi care au fost experienţele care l-au terminat pur şi simplu psihic şi fizic.

 „A fost o cursă în care eu am intrat ca un necunoscut, concuram cu nişte nume foarte cunoscute la nivel internaţional, oameni de anduranţă, care erau favoriţi. Nimeni nu se aştepta, am plecat cu un plan pe care am încercat să-l duc la capăt, iar 50%  cel puţin l-am dus aşa cum am vrut. Eu mă gândeam la un moment dat să bat recordul competiţiei, dar am avut probleme cu piciorul şi pe sfârşitul competiţiei am încetinit puţin când m-a ajuns al doilea concurrent“, explică Tibi Uşeriu.

Îmbrăcat cu cinci perechi de pantaloni

Acesta recunoaşte însă că l-au ajutat pregătirile făcute în creierii munţilor, în Pasul Tihuţa, unde a alergat mai bine de două luni la bustul gol şi unde a făcut chiar băi într-un lac îngheţat. Cu toate acestea, sportivul mărturiseşte că nu a ştiut că există „atâtea feluri de frig“.

„Am răbdat frig de la începutul cursei şi până la final, cu tot cu antrenamentele mele la copcă şi alergat dezbrăcat şi echipamentul special. La un moment dat aveam vreo 5 perechi de pantaloni pe mine şi tot îmi era frig, din cauza asta am avut şi infecţia la picior“, completează Tibi, care mai spune că a luat cu el în cursă două valize cu haine şi a fost nevoit să îmbrace tot ce avea în bagaj pentru a se putea lupta cu frigul pătrunzător.

Ultramaratonistul recunoaşte că cele mai mari provocări ale cursei au fost frigul şi tendinita cu care s-a ales spre finalul cursei. „Cel mai rău a fost frigul. Am avut temperaturi care ajungeau, când am fost aproape de Oceanul Arctic, şi la -52 de grade. Nu era frig, te ardea efectiv, drept urmare mi-au degerat şi mâinile, am avut degerături de gradul I pe degete“, îşi aminteşte bistriţeanul.

A slăbit 5 kilograme

O altă provocare pe care a avut-o de înfruntat maratonistul a fost foamea, cel puţin când era pe traseu, asta pentru că toate alimentele pe care le avea cu el erau bocnă. În încercarea de a le încălzi, Tibi ţinea alimentele lipite de piele şi câte o oră. Bistriţeanul a pierdut 5 kilograme în această cursă.

tibi useriu 5


Nici cu somnul nu a fost mai bine, însă Tibi a mers din start cu ideea de a se odihni o oră, la 10 ore alergate. „Aveam emoţii, era adrenalina aceea, nici măcar n-aveam nevoie de deşteptător ca să mă trezesc după planul pe care-l aveam. Primele nopţi nu am dormit, pe urmă am încercat să lungesc perioada de repaus la două ore“, precizează Tibi.

Halucinaţii cu desene animate

După ce a parcurs aproximativ 350 de kilometri din cei 563, Tibi a fost însoţit tot timpul de… Mihaela din desenele animate cu care a crescut. „Am început să am halucinaţii după ce am trecut de punctul 6 de control, au fost chiar placute. Am avut halucinaţii cu Mihaela din desenele animate, pe care mi le amintesc de când eram copil, şi cu fluturaşi mov cu aripile rotunde“, spune amuzat Tibi.

Acesta mai precizează că în prima fază era îngrijorat cu privire la organizare, însă o dată la 20 de ore pe lângă alergători trecea o maşină care-i întreba de sănătate. 170 de kilometri au fost parcurşi pe un râu îngheţat, acolo se şi odihneau maratoniştii când nu mai puteau. De asemenea, maratoniştii au mai alergat şi pe un drum forestier, folosit în trecut pentru transportul petrolului.

În ciuda greutăţilor, au fost şi lucruri care l-au impresionat pe Tibi. Printre acestea se numără aurora boreală, pe care spune că a amirat-o în primele două nopţi, după care nu i-a mai ars nici de ea. De asemenea, l-au mai impresionat renii şi simplitatea oamenilor care trăiesc acolo.

Tibi recunoaşte că s-a simţit şi în pericol, atât din cauza frigului, cât şi a rănii de la picior, însă încerca să nu se gândească la asta. Întrebat dacă a fost vreo secundă tentat să renunţe, Tibi spune: „Chiar la sfârşitul competiţiei, eram în Tuktoyaktuk şi, pentru că s-a deviat traseul prestabilit, am fost înştiinţat să urmez o maşină şi să parcurg kilometri rămaşi, iar dacă atunci mi-ar fi spus că mai aveam 10 kilometri de parcurs, aş fi renunţat pentru că ajunsesem la capătul puterilor“.

tibi useriu 3


Aleargă din anul 2012

Tibi Uşeriu are 41 de ani şi din 2008 este administratorul Asociaţiei Tăşuleasa Social, cea mai mare asociaţie din ţară care are drept obiect de activitate împăduririle. Cu asociaţia, Tibi organizează şi maratonul montan din Munţii Călimani, Via Maria Theresia. Uşeriu a început să alerge în anul 2012, după ce toată viaţa nu a avut nicio tangenţă cu sportul. Până în acest moment, Tibi a participat la peste 8 competiţii naţionale şi internaţionale. Una dintre cele mai solicitante a fost Turul Giganţilor din Alpii italieni, la care Tibi a participat în 2015.


Concurent ajuns la graniţa imaginară a Cercului Polar, care a inspirat şi numele competiţiei FOTO 6633ultra.com

cercul polar

Vă mai recomandăm:

Cum se pregăteşte un bistriţean pentru una dintre cele mai dure competiţii de la Polul Nord: alergat la bustul gol, dormit afară şi băi în apă rece ca gheaţa

   

Bistriţeanul Tibi Uşeriu a dus la bun sfârşit o cursă extremă de peste 200 de kilometri prin frig, vânt şi lapoviţă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite