Au alungat iarna cu măşti şi gogoşi după reţeta nemţească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martina Zey a purtat costumul tradiţional al săsoaicelor
Martina Zey a purtat costumul tradiţional al săsoaicelor

Pentru că de mâine intră în Postul Paştelui, saşii bistriţeni şi-au făcut ieri de cap cu gogoşi preparate după o reţetă nemţească şi costume extravagante la Fasching, carnavalul tradiţional specific celor de origine germană.

De câţiva ani saşii din Bistriţa au reînviat Faschingul, una dintre tradiţiile lăsate de predecesori lor. Faschingul este un obicei prin care şaşii scapă de energia negativă, acumulată în timpul iernii prin organizarea unei petreceri cu bucate alese.

Acest obicei  care era ţinut cu sfinţenie şi era organizat în fiecare an în data de 2 februarie. Era un obicei prin care saşii celebrau sosirea primăverii dar era şi petrecerea premergătoare postului Paştelui. Odată cu exodul saşilor şi cu precădere după al doilea război mondial acest obicei a dispărut, rămânând doar o amintire închisă în lada de zestre a bunicilor. În 2005 Thomas Hartig vicepreşedintele Forumului Democrat German  din Bistriţa a decis să reînvie tradiţia. „Părinţii mei sunt încă în viaţă şi ei mi-au povestit întodeauna despre această tradiţie. De dragul lor dar şi a altor membrii ai comunităţii am decis să organizăm anual acestă sărbătoare care este practic un carnaval",  povesteşte Thomas Hartig.

Comunitatea a fost încântată de această idee şi iată-i acum an de an deghizându-se cu mic cu mare pentru a consuma energia acumulată în timpul iernii care se dovedeşte din ce în ce mai lungă. „Faching este sărbătoarea  dinainte de post, făcută pentru a da drumul energiei acumulate în timpul iernii prin distracţie, pentru a putea intra eliberaţi în post" a precizat Eckehardt Zaig preşedintele Forumului.

Au mâncat gogoşi şi au gustat vin de Teaca

Membrii forumului, copii, tineri şi vârstnici s-au adunat la petrecere costumaţi cât mai extravagant, au dansat, au mâncat din bunătăţile aduse de fiecare şi au gustat vinul din Teaca, una dintre fostele aşezări săseşti. Regula lor la petreceri este că orice musafir  se serveşte şi îşi toarnă singur băutură, nimeni nu aşteaptă să fie servit. La tradiţia străveche a Faschingului, saşii bistriţeni au adăugat gogoşile. „Aşa ca o tradiţie inventată de noi, cu ocazia acestei sărbători facem gogoşi. Pentru sărbătoarea din acest an soţia mea şi alte două doamne din comunitate au făcut 400 de gogoşi",  a mai spus Thomas Hartig.

Faschingul de acum 50 de ani

Cei mai bătrâni dintre saşi îşi amintesc cu nostalgie de Faschingul de pe vremuri. Müller Siegfréol are 70 de ani spune că această sărbătoare îi aminteşte de tinereţe. „Acum 50- 60 de ani era altfel sărbătoarea era de mai mare amploare. Mergeam din casa în casă deghizaţi sau în costum tradiţional şi adunam cârnaţi, caltaboşi, prăjituri, cozonaci pentru a le duce mai apoi la locul unde avea loc petrecerea. Atunci avea mai mare amploare eram mulţi participau şi maghiarii şi românii. Acum a rămas noi cei care le putem povestii copiilor , pentru ca ei să ducă mai departe", a  mai spus Müller Siegfréol.

Martina Zey una dintre participantele la Fasching vine tocmai de la Arad şi sâmbătă la carnaval a îmbrăcat un costum tradiţional săsesc din  comuna Semlac . „Am vrut ca şi cei mai mici să vadă cum arată un costum săsesc din zona noastră. Aşadar port astăzi o fustă confecţionat dintr-un material special, sorţul cu brodătură şi cămaşa care are şi ea un model special", a mai spus Martina care este învăţătoare la liceul Liviu Rebreanu.

Comunitatea săsească din Bistriţa-Năsăud numără 652 de suflete, iar în Forumul Democrat German sunt înscrişi 350 de membri, care fac parte şi din familii mixte.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite