FOTO Minunăţiile României, surprinse  în 1933 de celebrul fotograf Kurt Heilscher în primul album de promovare a ţării noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1933, tocmai la Leipzig a fost lansat unul dintre cele mai frumoase şi complexe albume foto dedicate României din acele vremuri. Autorul, un celebru fotograf german, Kurt Heilscher, a mai realizat astfel de albume în Spania, Italia, Iugoslavia şi în Norvegia.

Clădiri istorice, sate uitate de lume, portul popular din diferite zone ale ţării sau peisaje care îţi taie respiraţia, toate au fost surprinse în perioada interbelică de către fotograful neamţ Kurt Heilscher, chemat chiar de către Guvernul României pentru realizarea unui album foto, prin care să fie promovată ţara noastră în întreaga Europa.

„În anul 1931, am fost invitat de Guvernul român să călătoresc ca oaspete în România şi să alcătuiesc o carte asemănătoare celor despre Germania, Spania, Italia, Ţările Nordice etc...În ajunul călătoriei mele, un scriitor cunocut m-a întrebat cu mirare: „De ce să-ţi pierzi timpul tău scump cu lucrarea aceasta? Ce-o să găseşti deosebit în România?” Mulţi trebuie să aibă aceeaşi părere. Ce puţin se ştie despre această ţară...”, relata Kurt Heilscher la începutul albumului dedicat României.

Doi ani mai târziu, albumul care poartă numele „Rumanien – Landschaft, Bauten, Volksleben” s-a materializat şi a fost lansat tocmai în Leipzig. Acesta a fost prefaţat de poetul Octavian Goga.

„Pe lângă mulţumirea pe care am simţit-o, lucrând, m-a cuprins şi durerea că întreg poporul român este ameninţat de un duşman crunt, căci de cultura acestei ţări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizaţiei care înăbuşe orice viaţă plină de coloare. Unele sate au şi fost învăluite; norul cenuşiu acoperă tot mai mult uneltele strămoşeşti şi coloarea veselă a costumelor, înecându-le în monocromia stinsă a modei de pretutindeni.

Aşa se pierde treptat, un popor cu simţ artistic, străvechea sa înfăţişare. De aceea am dat în aceste fotografii atâta importanţă vieţii populare în dauna peisajului. Mi se pare că aş putea salva astfel prin cartea mea, pentru timpurile viitoare, ceea ce încet şi continuu este sortit pieririi. Fie ca o soartă prielnică să păstreze încă mult timp poporul acestor munţi, văi şi câmpii, în frumuseţea şi spontaneitatea sa”, a completat Heilscher.

Albumul care a avut în centru România realizat de celebrul fotograf a fost unul dintre cele mai complexe şi artistice din acea perioadă. Sunt surprinse clădiri simbol ale României, precum castelul Bran, biserica mănăstirii Voroneţ, mănăstirea Putna, Biserica Neagră din Braşov, dar şi Lacul Bâlea sau Cheile Bicazului. Au fost surprinse şi sate din diferite zone sau portul diferitelor minorităţi naţionale.

Heilscher a poposit şi în Bistriţa-Năsăud, în albumul său care a ajuns şi online cu mai bine de 300 de fotografii, fiind prezentă o horă din Rusu Bârgăului, precum şi portretul unei femei îmbrăcate în costum popular din aceeaşi zonă. Mai multe fotografii puteţi vedea aici.

Informaţii preluate din muzeuldefotofrafie.ro



Vă mai recomandăm:

FOTO Un adolescent de doar 17 ani a adus în România dubla expunere digitală, o tehnică de prelucrare foto inspirată din anii `40

Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud găzduieşte o expoziţie de fotografie cel puţin inedită. Autorul său este Darius Scurtu, un adolescent de doar 17 ani, care a adus în România un procedeu revoluţionar de prelucrare foto, inspirat de la fotografii din anii `40.

Un preot îndrăgostit de comunitatea în care slujeşte a pus la punct un proiect inedit: monografie virtuală din fotografii

Vasile Rus are 36 de ani şi de 10 ani este preot în localitatea bistriţeană Nepos. De mai bine de doi ani îşi petrece timpul liber colecţionând fotografii vechi în comunitatea în care slujeşte. Preotul a reuşit să pună la punct o monografie virtuală formată din aproximativ 600 de imagini.

Fotografia unui bistriţean, declarată de National Geographic una dintre cele mai spectaculoase instantanee din lume

National Geographic a prezentat 10 instantanee din întreaga lume care îţi taie respiraţia. Printre cele mai spectaculoase instantanee din lume se numără şi o fotografie care înfăţişează comuna Rodna din Bistriţa-Năsăud, realizată de un bistriţean.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite