Vocea Mădălinei Manole se aude în Baia Mare. Tânăra care îi interpretează piesele habar nu are că-i seamănă leit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără din Baia Mare trezeşte nostalgii, seară de seară, într-un restaurant din Baia Mare. Mihalea Lepăduş cântă pentru meseni, iar vocea ei seamnă izbitor cu cea a Mădălinei Manole.

Clienţi restaurantului în care cântă Mihaela sunt impresionaţi de vocea tinerei care seamănă ca timbru cu cea a regretatei interprete. Mihaela Lepăduş are 30 de ani şi nu a mai cântat pe o scenă, acesta fiind primul ei job adevărat ca şi cântăreaţă. Nu are studii de specialitate, tot ce are este talentul. Asta însă nu a împiedicat-o să cânte, ori de câte ori a avut ocazia. Nu a avut, însă, ocazia să facă parte dintr-o trupă, iar când a încercat să se înscrie la Universitatea de Arte ”Vatra”, a fost refuzată. ”M-au întrbat: tu vrei să cânţi?”, spune ea acum. Nici la ”Vocea României” nu a avut prea mult succes. ”Sora mea m-a înscris în concurs, acesta a fost cadoul pe care l-am primit de ziua mea. Am trecut de preselecţiile de la Cluj, dar nu am trecut de cele de la Bucureşti”, mai spune ea.

Eşec la Vocea României, succes pe plan local

Nu a fost, însă, tristă, pentru că a fost un moment foarte important pentru ea. Atunci l-a cunoscut pe Andrei Benze, un artist băimărean, solist vocal şi la clape care are un studio. ”Am un amic care mă ajută în studio şi mi-a spus că are o fată care îl tot pistonează că vrea să cânte. Eu nu am dat foarte mare importanţă, dar mi-a adus băiatul negativul şi a cerut să i-l cobor cu o tonalitate. Am luat piesele, am început să lucrăm piesele, şi mi s-a părut că sunt cam grele. Am fost curios să-i aud vocea şi am intrat pe youtube, am auzit timbrul şi mi-a plăcut. Mi-am dat seama că e fumătoare, dar mi-am zis că treaba ei, atâta vreme cât poate duce piese atât de grele. I-am zis să-i transmită că dacă vrea să cânte cu mine, să uite tot ce a cântat înainte (folclor) şi să o ia de la capăt cu mine. Aşa am început să colaborăm prin mai, anul acesta”, povesteşte acum Andrei Bencze. ”La început, nimeni nu voia să lucreze cu ea. Acum, după ce am început să repetăm şi au auzit-o, toţi vin şi o curtează. Când au auzit-o cântând piese ale Tinei Turner, ca şi rechinii, toţi i-au promis că o fac vedetă. Dar mi-a plăcut gestul ei, când le-a spus că nu vrea să lucreze cu nimeni altcineva”, mai spune el.

Motivul pentru care Andrei a crezut în ea este tocmai timbrul fetei, care seamănă foarte mult cu cel al Mădălinei Manole, dar pe alocuri, spune el, aduce cu cel al altei interprete: Laura Stoica. ”Mi-am dat seama că are ceva special. Când am ascultat-o, m-am şi gândit imediat că vocea ei se pretează la anumite cântece. Când am propus cântecele Mădălinei, reacţiile nu au fost foarte bune. Eram ferm convins că nimeni nu o să aprecieze şi o să se întrebe: ce cântă şi ăştia... dar am zis: hai, totuşi, să le aduc aminte. De fapt, aşa a început totul. Am remarcat că la anumite piese vocea ei aduce cu Mădălina Manole, la altele, cu a Laurei Stoica. Eu mai cântasem cu unele soliste, cu Mădălina Manole am avut ocazia să cânt la Braşov. Mie mi-a plăcut ca şi solistă, iar când am auzit-o pe Mihaela, am zis că e în zona aia. Noi cântăm coveruri, iar uneori, când interpretăm o piesă, oamenii ne întreabă dacă e playback sau dacă e solistul original acolo.  Aşa că reacţiile s-au schimbat după ce au auzit-o”, mai spune el acum.

Fana Mădălinei Manole, îi cântă piesele cu succes

Mihaela Lepăduş povesteşte acum că încă de când era mică îi plăcea foarte mult Mădălina Manole şi îi cânta piesele. ”Îi făceam spectacol mamei mele, ca şi copil, îi cunoşteam şi cântam toate piesele, dar nu m-am gândit niciodată că vocea mea ar semăna cu a ei. Oricum, eram fana ei”, mărturiseşe acum Mihaela.

Profesor canto: ”Mădălina Manole avea un timbru metalic şi răguşit”

Specialiştii spun că vocea este unică, la fel ca şi amprenta unui om. Profesoara de canto, Cristina Ioan, a fost de acord să dea câteva explicaţii. ”Mădălina Manole avea un timbru metalic şi răguşit. Avea volum şi forţă pe sunet. La fel avea şi Laura Stoica. Răguşeala, ca s-o aplici pe voce, implică o presare pe glotă. Dar asta ţine doar de anumite timbre vocale”, spune ea.

Profesoara a mai spus că în ce priveşte corzile vocale, trebuie să ne imaginăm doi muşchi, subţiri, alungiţi, dispuşi în formă de V.  ”În momentul în care noi emitem un sunet, corzile, care sunt dipuse în formă de V, se unesc şi ele vibrează împreună şi dau naştere la unda sonoră. În momentul în care corzile nu reuşesc să se unească, să se lipească complet, prin fanta care rămâne apare acel aer rezidual şi asta dă răguşeala pe voce. Practic, corzile acelea sunt lezate. Aţi observat că niciun copil nu vorbeşte răguşit, deci acest fenomen nu apare natural. Poate să apară ori de la fumat, ori de la frig”, mai explică profesoara.  

Andrei Bencze şi Mihaela Lepăduş formează acum o trupă şi cântă împreună, Andrei fiind foarte încântat că a descoperit-o.

Mai puteţi citi:

Ce este „sindromul celui de-al doilea copil“. Şapte metode de a pregăti copilul pentru fratele cel mic şi ciudat

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite