Un supermarket privat din Baia Mare ar putea intra în patrimoniul Primăriei. Care este planul primarului Cherecheş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un supermarket din cartierul băimărean Ferneziu ar putea intra în patrimoniul primăriei, cel puţin aceasta este teoria pe care o lansează primarul municipiului, Cătălin Cherecheş. Acesta a recunoscut că imobilul nu a primit autorizaţie de construire, astfel că nu poate fi autorizat.

În primăvara acestui an, înainte de revenirea lui Cherecheş la primărie, administraţia care a asigurat interimatul a decis demolarea construcţiei în care funcţinează magazinul, pe motiv că acesta a fost construit ilegal.

”Mi-am însuşit referatul emis de către Poliţia Locală în ceea ce priveşte necesitatea intrării în legalitate a clădirii, prin emiterea unei dispoziţii de demolare, pe cheltuiala dumnealor. S-a încercat posibilitatea punerii în legalitate, însă legea, în momentul de faţă, nu dă această posibilitate. Încălcarea este prea gavă, pentru a putea ajunge la o altă situaţie”, a explicat atunci consilierul care avea atribuţii de viceprimar, Cristian Niculescu Ţâgârlaş.

Potrivit Planului Urbanistic General, în locul unde este amplasat magazinul nu se putea aproba o construcţie cu o suprafaţă mai mare de 200 de metri pătraţi. Magazinul în cauză însă este construit pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, astfel că nu există nicio posibilitate de a intra în legalitate. Acesta a fost şi motivul care a dus la decizia interimatului din primărie de a demola imobilul.

Recenta revenire a lui Cătălin Cherehceş la Primăria Baia Mare a adus cu sine schimbări în privinţa viitorului acestui magazin. Mizând pe necesitatea unui astfel de magazin în zona rspectivă (este vorba de un cartier mărginaş), el a arătat că magazinul ar putea fi declarat de utilitate publică şi luat în patrimoniul primăriei.

„Legea 50/91 art 38 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii spune că sunt de utilitate publică lucrările privind construcţiile care nu mai pot fi finalizate conform prevederilor autorizaţiei de construire, inclusiv terenurile acestora. În vederea realizării lucrărilor prevăzute, autoritatea administraţiei publice locale pe teritoriul căreia se află construcţiile va conta pe prevederile legii 33 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică, iar imobilele pot fi trecute din proprietate publică în proprietate privată şi valorificată în condiţiile legii”, a arătat Cherecheş.

De asemenea, a continuat el, tot ce însemană construcţii nelegale în Baia Mare, respectiv construcţii care nu pot fi finalizate sau nu pot să intre în legalitate, pot fi declarate de utilitate publică, inclusiv terenurile pe care acestea sunt amplasate şi să inte în patrimoniul autotorităţii locale. „Din acest moment, inclusiv magazinul din Ferneziu, la fel şi celelalte imobile nelegal construite, vor intra în procedura de utilitate publică respectiv vor intra în patrimoniul Municipiului Baia Mare. Nu trebuie să le demolăm”, a mai menţionat el.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite