Spanacul, un aliment pe cât de sănătos, pe atât de gustos şi uşor de gătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cât de gustos şi sănătos, pe atât este de simplu de gătit. Despre spanac este vorba şi „fraţii“ lui, precum urzicile sau leurda, care au început să abunde pe tarabele din piaţe.

Vânzătorii din piaţe spun că le culeg de la marginea pădurii sau de pe câmpuri, imediat ce au început să iasă. Deocamdată sunt urzicile, dar în foarte scurt timp apare şi leurda.

„Mai e nevoie de câteva zile de căldură şi apare şi leurda”, spune un cunscător din piaţă care deocamată vinde urzici. Spanacul, pe de altă parte, poate fi găsit şi la suerpmarket, dar şi la piaţă, la comercianţi autorizaţi. Reţeta după care se prepară este aceeaşi, iar după perioada de iarnă şi cea a sărbătorilor, o porţie bună de spanac este mai mult decât binevenită. „Nu mai pot nici să gust carne, după sărbători. Aşa se întâmplă în fiecare an, cu toate că de fiecare dată îmi spun că nu voi mai găti atât de multe preparate“, spune Lena, o băimăreancă de 59 de ani.

Ea spune l-a preparat dintotauna după aceeaşi reţetă, pe care o dezvăluie cu uşurinţă.

Avem nevoie de:

1 kg de spanac

2-3 linguri de ulei

2-3 căţei de usturoi

2 linguri de făină

Lapte, smântână, după preferinţă

„După ce am spălat bine spanacul, îl pun la fiert în apă cu sare. După ce s-a fiert, îl las bine să se scurgă şi îl tai mărunt, pe tocător. Între timp, pun la călit usturoiul în puţin ulei. Când s-a rumenit, pun două linguri de făină albă ca şi pentru rântaş, dar nu o las foarte mult la prăjit, pentru că nu e sănătos”, explică băimăreanca. Apoi pune spanacul în cratiţă şi îl amestecă bine. „După ce l-am amestecat bine, pun lapte, cât e nevoie, ca să nu fie prea lichid“, mai explică ea.

La final, se poate completa cu puţină smântână, pentru un gust mai bun. „Dintotdeauna mi-a plăcut spanacul, iar nepotul meu ar mânca oricând o porţie de spanac cu ochiuri sau cu o tocăniţă“, mai spune Lena.

Spanacul este un aliment extrem de bogat în vitamine şi minerale, fiind cunoscut pentru conţinutul complexului de vitamine B, PP, C. E şi K. De asemenea, are un rol depurativ, antianemic, este hipoglicemiant, dar cel mai cunoscut este pentru conţinutul său bogat în fier.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite