Geniul din Maramureş pe care se bat şase mari universităţi din lume. Paul este expert într-o materie care nu se predă la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Draghis exceleaza la astronomie si astrofizica  Foto: Angela Sabau
Paul Draghis exceleaza la astronomie si astrofizica  Foto: Angela Sabau

Paul Draghiş, elevul băimărean ce a obţinut numeroase medalii de aur şi argint la olimpiadele international de astronomie şi astrofizică, a fost acceptat la şase universităţi de prestigiu din lume. El va studia, din toamnă,  la Universitatea Stanford. Interesant este faptul că cele două materii nu se predau în şcolile din România, decât în centrele de excelenţă.

La un centru de excelenţă s-a pregătit şi Paul Draghiş încă din clasa a VII-a, de când a descoperit ce e astronomia. A început doar ca o curiozitate copilărască, după ce profesoara de fizică de la acea vreme l-a îndrumat spre această materie. Acum spune că nu regretă nimic. ”Am mers mai întâi din curiozitate, dar în timp am observat că-mi place, mă descurc, aşa că am continuat să mă pregătesc constant”, povesteşte el. Iar pregătirea i-a fost cu folos, pentru că din clasa a VIII-a începând, an de an s-a calificat la olimpiadele în domeniu până la faza internaţională, de unde a venit cu medalii, cele mai multe de aur.

Prima participare, ratată din cauza vârstei

Prima participare la o olimpiadă internaţională a fost în clasa a VIII-a, dar aceasta nu a fost şi prima calificare. Acestă reuşită a avut-o încă din clasa a VII-a, de la prima participare la olimpiadă, însă nu i s-a permis să se prezinte a concurs. ”Prima olimpiadă internaţională a fost cea din Kazachstan, când am obţinut argint, în 2011. Eram în clasa a VIII, dar nu a fost o ”veste” chiar aşa mare când am aflat că m-am calificat, pentru că eu mă calificasem şi în clasa a VII-a, în primul an de participare. Din păcate, atunci nu am putut să particip pentru că nu aveam vârsta de participare conform regulamentului. Am fost destul de dezamăgit atunci, însă a fost mai bine aşa, pentru că eram sigur că anul următor voi avea mai multe şanse să iau un premiu mai bun”, rememoreză Paul. 

Rezultatele au început să vină, an de an la cele două olimpiade, cea de astronomie şi cea de astronomie şi astrofizică, la care a participat constant, ajungând la faza internaţională. ”Au fost şase olimpiade naţionale şi la tot atâtea internaţionale. Până acum am obţinut o menţiune onorabilă şi un premiu III la o probă pentru echipe, două medalii de argint şi trei de aur. Cele de aur în Coreea de Sud, una în Lituania şi una, anul trecut, în România”, spune el. Pe celelate două, de argint, spune că  le-a obţinut în Kazahstan şi în Grecia.

Şase universităţi de prestigiu se ”luptă” pentru el

Motivat de rezultatele bune, nu doar la olimpiade, ci şi la şcoală, Paul s-a decis să-şi încerce norocul la o universitate din străinătate. A aplicat la mai multe, pentru a-şi mări şansele. Spre surpriza lui, însă, toate cele şase universităţi la care şi-a trimis CV-ul l-au acceptat. Trei dintre acestea sunt în Marea Britanie, UCL, Manchester şi Nottingham, Jacobs University din Germania, Bremen şi altele două în SUA, Stanford şi Purdue University. ”Recunosc a fost o surpriză pentru mine că am fost acceptat în aşa de multe locuri. Mă aşteptam să fiu acceptat la mai multe, dar nu chiar la toate”, spune el. Totuşi, s-a decis să plece în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Stanford. Chiar dacă acum se află în febra examenului de Bacalaureat, el nu are emoţii. Şi asta pentru că singura condiţie pe care i-au impus-o cei de la Universitate este, aproape hilar, să treacă clasa. ”Înainte de a aplica am dat un examen SAT, un examen american pe care ei îl consideră ca şi un examen de Bacalaureat. Acum ei nu îmi mai cer nota de la Bacalaureat, pur şi simplu îmi cer mediile de la finalul anului, ca să se asigure că nu am rămas repetent”, mai spune el amuzat.

Viitorul, bine trasat în minte. Dar nu în România

Întrebat despre cum se vede el peste 10 ani, răspunsul a venit cu naturaleţe. ”Mă văd studiind. Cel mai probabil peste 10 ani încă voi studia, pentru că în America durează patru ani facultatea, plus încă şase-şapte ani doctoratul. Şi plănuiesc să obţin şi un examen de doctorat, după care vreau să continui să studiez, să lucrez în cercetare”, spune el, fără să stea pe gânduri. Din păcate, însă, e vorba de încă o minte sclipitoare ce va lua drumul străinătăţii. Şi nu pentru că nu ar vrea să stea aici, ci pentru simplul motiv că studiază o materie ce în România l-ar lăsa muritor de foame. ”Mi-ar plăcea să lucrez în România, însă este imposibil, deoarece aici nu se prea pune accent pe aceste ştiinţe sau pe cercetare şi cred că nu aş avea unde să lucrez. Mi-ar face deosebită plăcere să lucrez aici, dar deocamdată sunt mici şansele. O să vedem, însă ce ne rezervă viitorul”.  

Întrebat dacă are emoţii, răspunde afirmativ. Dar nu se teme că n-ar face faţă cerinţelor şcolare.  De altfel, băiatul dovedeşte constant un optimism extrem de raţional şi calculat. ”Bineînţeles că va fi un nivel de dificultate foarte înalt, însă am încredere că voi face faţă. Cred că mi-e mai frică de oameni, dacă voi reuşi să îmi fac prieteni, dacă mă voi descurca şi din punct de vedere social, nu numai academic”. Tocmai de aceea, spune el, se bazează pe părinţii lui. ”O să-mi fie dor de ei,şi de prieteni, dar sigur voi păstra legătura cu ei,iar cu părinţii cred că voi vorbi zilnic. Ei mă susţin în tot ceea ce fac şi au încredere în mine”, spune el.

Cele mai bune rezultate din lotul naţional

Lucian Stoian, profesorul care l-a pregătit din clasa a VII-a la Centrul de Excelenţă de la Colegiul Naţional ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare şi profesor la acelaşi liceu, spune că e un elev foarte silitor şi ”dornic să obţină rezultatele cele mai bune în orice face”. ”Eu lucrez cu el din clasa a VII-a, de când a început să se pregătească la astronomie şi astrofizică. Sunt mândru de el şi mă bucur că am dat şi eu o mână de ajutor la obţinerea acestor rezultate”, spune profesorul de fizică Lucian Stoian. De altfel, acesta mărturiseşte că Paul Draghiş a obţinut cele mai bune rezultate din lotul naţional a generaţiei lui, la această materie. Profesorul Lucian Stoian a avut, dealtfel, numeroase rezultate bune şi foarte bune la olimpiadele internaţionale, cu elevii săi.

Universitatea Stanford este astăzi considerată a fi una dintre cele mai prestigioase şi se află printre primele locuri în topul celor mai performante universităţi din lume. UCL (University College London), la care Paul a trebuit să renunţe, are o reputaţie similară cu Oxford şi este considerată întopul celor mai bune universităţi din Regatul Unit. Manchester University este, de asemenea, o univeritate de prestigiu, fiind cea mai mare din Marea Britanie.

Mai puteti citi:

Deputaţii au votat împotriva începerii urmăririi penale faţă de premier. Iohannis îi cere din nou demisia lui Ponta

Conflict fără precedent la Hidrocentrala Porţile de Fier I. Sârbii şi românii nu se mai înţeleg cum să împartă energia: „Ei uzinează haotic. A scăzut cota pe Dunăre“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite