Efectele distrugătoare asupra copiilor ale agresiunii verbale. „Rata a crescut şi ia o amploare urâtă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aresiunea verbală este la fel de dăuătoare ca şi cea fizică   Foto: Shutterstock.com
Aresiunea verbală este la fel de dăuătoare ca şi cea fizică   Foto: Shutterstock.com

Agresiunea fizică asupra copiilor a devenit din ce în ce mai incriminată, ajungându-se în unele ţări ca la cel mai mic indiciu că părinţii au aplicat ”corecţii fizice” copiilor, aceştia să fie luaţi din familie şi plasaţi în grija statului. Despre agresiunea verbală, însă, nu se poate spune acelaşi lucru, deşi unii specialişti spun că efectele acestui tip de agresiune sunt cel puţin la fel de distrugătoare.

Psihologii spun despre violenţa verbală, în special cea a adulţilor asupra copiilor, că are efecte distrugătoare asupra viitorului adult. ”În opinia mea, este mai abuzivă din punct de vedere psihologic, mai toxică pentru echilibrul şi dezvoltarea emoţională a tânărului şi cu repercursiuni pentru viitorul adult, decât o posibilă agresiune fizică, ce poate fi ocazională sau superficială”, explică psihologul Radu Pomohaci.

Vorbind despre agresivitatea verbală, acesta arată că gravitatea impactului creşte atunci când agresiunea verbală suferită de copil provine tocmai de la cel responsabil cu protejarea şi modelarea universului interior al acestuia, de la un părinte, conştient sau nu de durerea şi trauma ce o produce. ”Nu exagerez când folosesc cuvinte ca şi ,,populară,, sau ’’ignorată’’, deoarece această formă de violenţă se aplică mai subtil de cele mai multe ori şi este camuflată de diferite comportamente sau foloşeste forme de exprimare înşelătoare: de la ţipete, urlete, injurii, batjocoriri, ameninţări, intimidări, insulte şi umilire constantă, până la banalale şi des utilizatele porecle, care ascund mesaje maliţioase şi jignitoare”, ma spune psihologul.

Fetele, ca şi băieţii, suferă în egală măsură în faţa violenţei verbale, mai spune Radu Pomohaci. ”Deşi, în general, fetele suferă mai mult de pe seama abuzurilor şi agresiunii emoţionale şi a cyberbullyingului şi băieţii de pe urma celei fizice şi verbale, directe şi mai dure, aş putea spune că violenţa fizică, dar şi verbală a crescut şi ia o amploare urâta şi în rândul fetelor. Acestea sunt tot mai des agresori şi victimele pot fi alte fete sau băieţii, iar manifestarea este identică pentru ambele sexe”, completează el.

Efectele agresiunii verbale asupra psihicului, distrugătoare

Efectele agresiunii verbale asupra psihicului unui copil sau a unui tânăr sunt pe termen lung şi pot fi distructive. Psihologul vorbeşe despre ”o deterioare  a imaginii şi stimei de sine, diminuarea încrederii în forţele proprii şi chiar degradare psihică şi mintală, cu extreme comportamentale, de gen antisocial şi delicvent, cu adicţii şi deviante nocive sau tulburări de personalitate, depresii majore şi comportment auto-distructiv”. De asmenea, el spune că sentimentele negative trăite de copil sau adolescent sunt provocate de sursele care provoacă durere şi marchează starea de bine şi dezvoltarea armonioasă a acestuia. ”De la cazuri de continuă ameninţare de către un alt copil sau de la persiflarea continuă din partea unui dascăl , până la comportamentul jignitor, abuziv a unui părinte care să desconsidere şi să critice, cu ‘’intenţii bune’’ sau metode ‘’sănătoase“, vechi , dobândite din propria educaţie, copiii pot fi amprentaţi în viaţa de adult cu frica, ce poate surveni în urma ameninţărilor, jignirilor sau bullyiungului constant , de exemplu (anxietate, depresie, fobii, comportamente evitante sau dezaptative)”.

Un alt efect al violenţei vebale asupra copilului se referă la degradarea stării de bine generale, cauzată de stima de sine scazută şi a afectării imaginii personale, atât de sensibile în perioada adolescenţei, de exemplu, mai arată psihologul. ”Senzaţia de privare, de limitare a exprimării sau acţiunilor şi îngrădirea manifestării emoţiilor şi trăirilor – fie din cauza fricii şi evitării situaţiilor sau persoanelor ce îl abuzează pe copil, fie prin auto –supraresponsabilizare de către el însuşi, din cauza ruşinii, jenei, senzaţiei de stigmat sau vină ce o trăieşte (în special când agresiunea şi desconsiderarea vin de la părinţi şi distrug universal de valori al copilui) - toate aceste îi afectează ulterior capacitatea de adaptare şi relaţionare sănătoasă şi raţională la societate, mediu”, mai explică psihologul Radu Pomohaci.

Mai puteţi citi:

Cei doi soţi care l-au accidentat pe poliţistul aflat în misiune, arestaţi preventiv

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite