„Ultimul dac liber“ din Cavnic şi-a pus capăt zilelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Mureşan FOTO: Facebook.com/iulian.muresan
Iulian Mureşan FOTO: Facebook.com/iulian.muresan

Un cunoscut personaj din Cavnic şi-a pus capăt zilelor miercuri seară, 6 ianuarie. Tânărul care a decis să-şi încheie socotelile cu viaţa avea doar 27 de ani şi îi păcea să-şi spună „ultimul dac liber“ din Cavnic.

Nimeni nu îşi poate explica gestul lui Iulian Mureşan, tânărul de numai 27 de ani care aseară şi-a pus capăt zilelor, conform actualmm.ro.

Era cunoscut şi iubit de foarte multă lume, în special datorită activităţii sale. El avea o pensiune la Cavnic şi oferea turiştilor momente de neuitat prin plimbările cu sania trasă de cai prin zonele din jurul Cavnicului. Nimeni nu s-ar fi gândit că tânărul, care ştia atât de bine să se bucure de viaţă, ar putea avea vreo problemă de nerezolvat. ”Dacul liber”, cum îi plăcea lui să-şi spună, a fost găsit fără suflare, după ce s-a spânzurat, iar medicii chemaţi la faţa locului nu au mai putut să facă nimic pentru a-i salva viaţa.

Pagina lui de socializare este invadata de mesaje de condoleanţe, prietenii, apropiaţii, cunoscuţii au transmis neîncetat mesajele lor de păreri de rău.


Iulian Mureşan era un pasionat de natură, de muzică, de tot ce era frumos. Scria poezie şi făcea un gen aparte de turism. Cei care-i călcau pragul erau mereu încântaţi de viziunea acestuia despre turism.

Un apropiat al acestuia, care a prefera să-şi păstreze anonimatul, a arătat că Iulian Mureşan practica turismul ecvestru la Cavic.

”Avea familii cu grupe de copii care aveau un anume handicap neuromotor, care  dată sau de două ori pe lună mergeau la Iulian, iar el împreună cu familiile luau copiii la plimbare cu caii în apropierea casei, în natură”, a spus prietenul lui Iulian Mureşan, sub protecţia anonimatului.

De altfel cuvintele sale au fost numai de laudă şi spune că nimeni nu înţelege ce l-a determinat să recurgă la un astfel de gest. ”Genul de turism ecvestru pe care îl făcea el era aparte. El cunoştea trasee, făcea câte 50-60 de kilometri distanţă, dus-întors, se oprea cu ei pe traseu la picnic, le prăjea slănină, le cânta la nai, la oboi, la fluier, la diferite instrumente”, mai arată acesta.

În drumeţiile lui, Iulian cunoştea şi le împărtăşea celorlalţi istorioare despre fiecare loc pe care îl vizitau. ”El era un băiat foarte natural, foarte dezinvolt, ştia foarte multe lucruri, era pasionat de muzică, de altfel cânta într-o trupă de rock, dar şi folk. El a atras foarte multă lume cu preocupări mai deosebite, mai aproape de natură, care i-au adus şi faima. Nu era ca şi cum te-ai duce la el la pensiune să stai, să mănânci, să bei şi gata. El îi scotea pe turişti pur şi simplu în natură, îi plimba, ştia foarte multe despre geografia locului, despre Cavnic, avea o sumedenie de istorioare. Avea un parteneriat cu cineva şi anul ăsta voia să mai facă alte trasee. Avea planuri de perspectivă. Nu înţeleg ce s-a petrecut, ce l-a determinat să facă acest gest”, mai spune sursa.

Ultima dată a fost invitat în direct la Radio România Antena Satelor, la emisiunea Fermier în România săptămâna trecută, miercuri. Acolo a vorbit 10 minute despre turismul pe care-l făcea îl în Maramureş şi de planurile de viitor. Tânărul avea un alt tip de viziune despre turism, el spunea că ar fi o greşeală dacă s-ar face o promovare agresivă a turismului din Maramureş, pentru că atunci se va transforma într-un fel de turism de masă şi va fi ”călcat în picioare”. Zicea că e mult mai de calitate un turism de o factură mai mică.

Mai puteţi citi:

Durere transformată în altruism. Doi părinţi care şi-au pierdut unicul copil adună fonduri pentru a salva alţi copii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite