Cum acţionează merişorul în tratamentul infecţiilor urinare. Substanţele care cresc aciditatea şi opresc înmulţirea bacteriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merisorul, util în tratarea infecţiilor    Foto: Adevărul
Merisorul, util în tratarea infecţiilor    Foto: Adevărul

Infecţiile urinare care afectează, cel mai adesea, femeile sunt dintre cele mai neplăcute afecţiuni. În cazurile mai grave, acestea pot evolua ducând la probleme grave de sănătate. De aceea, încă de la primele simptome este necesară prezenţa la medic. În fază incipientă însă, aceasta va fi mult mai uşor de tratat, chiar cu medicamente pe bază de plante. Specialiştii însă atrag atenţia în legătură cu supradozarea, care poate fi foarte periculoasă.

Merişorul este una dintre cele mai cunoscute plante folosite împotriva infecţiilor urinare. Tocmai de aceea au şi apărut medicamente bazate chiar pe merişor, pe care medicii le prescriu în cazurile de infecţii urinare uşoare. Specialiştii explică felul în care acţionează substanţele din fruct.

”Efectul dezinfectant şi diuretic se datorează arbutozidului şi flavonoizilor (în organism arbutozidul se scindează în hidrochinonă). Este activ faţă de Stafilococul auriu, este batericid şi bacteriostatic faţă de Escherchia coli”, explică biologul Maria Pop în cartea sa ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”. Hidrochinona, mai arată ea, va da o culoare verzuie urinei, lucru care însă nu trebuie să-l sperie pe pacient.

De asemenea, specialiştii mai spun că efectul merişorului se datorează faptului că face urina mai acidă, ceea ce opreşte înmulţirea bacteriilor.

Pentru tratarea infecţiilor urinare, Maria Pop recomandă în cartea sa consumarea a două căni de ceai pe zi, infuzie de două linguriţe de plante la o cană de 200 de mililitri de apă. ”Nu se va supradoza, deoarece devine iritant pentru mucoasa renală”, atrage ea atenţia.

Pe lângă merişor, în tratarea neplăcutelor infecţii urinare pot fi de ajutor ienupărul, care, mai arată biologul, prin uleiul esenţal din pseudofructe are acţiune diuretică şi  antiseptică a căilor urinare. ”Infuzie de o linguriţă de fructe la 250 mililitri de apă, se bea un ceai pe zi. Atenţie, supradozarea poate duce la hematurie, abuminurie, sau hemoragii intestinale, deoarce are acţiune directă asupra epteliuli renal”, mai arată ea.

Alte plante folositoare sunt afinul, din care se face infuzie din una-două linguriţe de frunze la 20 mililitri de apă şi se consumă două ceaiuri pe zi. De asemenea, pinul este util prin conţinutul de ulei esenţial. ”Are acţiune antivirală şi antibacteriană, în uretrite, pielite, cistite. Se face infuzie din o linguriţă de muguri la 200 mililitri de apă şi se beau două-trei ceaiuri pe zi”, mai arată în cartea sa biologul Maria Pop.

Mugurii de plop, nalba mare, anghinare, frunze de meseacăn sau seminţe de schinduf, toate sunt utile în tratarea infecţiilor urinare.

Atenţie, la primele simptome este obLigatorie prezenţa la medic. Infecţia urinară netratată, sau tratată necorespunzător, se poate agrava şi poate avea urmări grave.

Mai puteţi citi:

Ce semnifică modelele de pe „ştergările“ tradiţionale maramureşene şi cum s-au pierdut în timp simbolurile lor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite