EXCLUSIV VIDEO Cătălin Cherecheş: „Din clipa în care am devenit primar, am ştiut că va veni ancheta DNA. Sunt bărbat, îmi asum lucrurile astea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA a demarat începerea urmăririi penale împotriva primarului Cătălin Cherecheş FOTO: Adevărul
DNA a demarat începerea urmăririi penale împotriva primarului Cătălin Cherecheş FOTO: Adevărul

Într-un interviu acordat în exclusivitate adevarul.ro, la doar o zi după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a demarat urmărirea penală împotriva primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş se declară convins că, în perioada următoare, toate lucrurile se vor clarifica. Mai mult, acesta a arătat că, din punctul său de vedere, ancheta este una normală

După percheziţiile de ieri, de la sediul Primăriei Baia Mare şi la trustul de presă eMaramureş, procurorii DNA – Serviciul teritorial Cluj au început urmărirea penală faţă de primarul oraşului Baia Mare care este acuzat de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte. În faţa acestor acuze, primarul Cherecheş spune că situaţia sa este una normală, dacă cineva avea semne de întrebare în ceea ce priveşte activitatea sa. „E normal să existe astfel de demersuri ale institutiilor statului atunci când din presă sau din alte surse există anumite sesizări, semne de ăntrebare care trebuiesc lămurite. În acest caz e absolut normal şi firesc să se demareze o astfel de procedură de cercete penală şi atât eu cât şi colegii mei din primăria municipiului Baia Mare punem la dispoziţie orice fel de document, orice fel de acte sau dăm orice fel de răspunsuri pentru a edifica acest semn de întrebare sau pentru a lămuri şi a afla exact adevărul, a pune lumină în această problemă“, a arătat Cătălin Cherecheş.  

Contractele-problemă de 22,8 milioane de lei 

Potrivit edilului, contractele la care procurorii fac referire sunt cele de dezvoltare a municipiului, demarate în urmă cu puţină vreme în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro. Aceste contracte sunt „Creşterea accesibilităţii urbane prin modernizarea străzii Grănicerilor din Municipiul Baia Mare“ cu o valoare totală de 22,8 milioane lei; „Modernizarea şi extinderea centrului social pentru persoane cu dizabilităţi Phoenix-Baia Mare“ cu o valoare de 2,5 milioane de lei; „Reabilitarea şi promovarea identităţii culturale şi istorice Piaţa Cetăţii – Turnul Ştefan“ de 9,1 milioane lei şi „Dezvoltarea eco-reţelei urbane şi a infrastructurii de agrement în cartierul Vasile Alecsandri“ cu o valoare de 6,5 milioane lei. „Ideea este că sunt aproximativ 50% din activităţile municipiului Baia Mare, introduse în acest dosar. Din punctul meu de vedere respectăm tot ceea ce înseamnă procedură a procurorilor şi e normal să avem un astfel de demers pentru a lămuri toate situaţiile. Punctual nu cred că vreun demers de-al meu sau de-al colegilor mei a fost într-un fel nelegal. Tot ceea ce am făcut noi a fost în spiritul respectării legii, a fost pentru comunitate şi pe mine şi pe colegii mei ne interesează două lucruri, să avantajăm autoritatea locală şi comunitatea băimăreană“, a adăugat edilul. 

O altă acuzaţie a procurorilor DNA adusă edilului este că, prin interpuşi, ar fi achiziţionat un trust de presă local, fapt pe care primarul îl neagă, spunând că relaţiile de prietenie cu jurnaliştii nu-l fac automat patron. Mai mult, speculaţuiile potrivit cărora trustul a fost achiziţonat cu bani publici este ireal. „Diverse speculaţii vis a vis de implicarea mea în zona presei, faptul că am o relaţie cu presa, faptul că mi-am făcut campaniile electorale, sau că îmi voi face campanii electorale, sau că mi-am făcut imagine în anumite zone ale presei nu înseamnă că aş fi şi proprietar de presă. Una este să cumperi trustul de presă, alta este să ai o colaborare bună cu presa, e o diferenţă“, a mai precizat primarul Cherecheş. 

La rândul lor, oficialii eMaramureş au arătat că trustul nu are nicio legătură cu Primăria Baia Mare. „Trustul de presă eMaramures nu are niciun contract cu Primăria Municipiului Baia Mare sau cu vreo societate care să furnizeze servicii sau lucrări către Administraţia Publică Locală. În ceea ce priveşte faptul că trustul nostru de presă a fost legat de scandalul mediatic iscat pe marginea anchetelor pe care procurorii DNA - serviciul teritorial Cluj le efectuează în municipiul Baia Mare şi care vizeaza printre altele şi persoana primarului Cătălin Cherecheş, aducem la cunoştinţa opiniei publice că între instituţia noastră şi edil există doar relatii de informare media - la fel cum există între domnia sa şi alte entităţi de presă“, a explicat conducerea trustului. 

 ”Nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea”

În ceea ce priveşte ancheta DNA, în acest moment nu se cunoaşte persoana denunţătoare. Chiar şi aşa, din punctul de vedere al edilului acest lcru nu este deloc important. „Din punctul meu de vedere, dacă există semne de întrebare ele trebuie lămurite. Dar apreciez foarte mult poziţia procurorilor, care au avut din punct de vedere procedural, toate lucrurile absolut corect făcute. Mai mult decât atât nu o să fiu unul dintre oamenii, din zona publică, care o să acuze vreun dosar politic sau ceva. Sunt bărbat, îmi asum lucrurile astea. Ştiam din prima clipă în care am devenit primar al municipiului Baia Mare că va veni acest moment. Lucrurile sunt clare pentru cei care gestionează banul public, care fac proiecte pentru comunităţi şi care îi avantajează în mod legal pe unii sau îi dezavantajează, tot în mod legal, pe alţii. Nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea. Întotdeauna există anumite supărări, dar tot ceea ce am făcut eu a fost respectând legea şi respectând comunitatea“, a mai spus primarul.  

Când vine vorba de finalitatea urmăririi penale, Cherecheş se arată încrezător, spunând că pe parcursul timpului toate neînţelegerile vor fi elucidate. „Probabil că ori la nivelul Parchetului, dacă nu cel puţin în instanţă lucrurile se vor lămuri. Va fi destul de dificil şi pentru noi şi pentru procurori să stăm să analizăm fiecare bucată în parte şi vom vedea în final care va fi poziţia procurorilor de trimitere în judecată sau de netrimitere în judecată. Indiferent care va fi această poziţie, important este să vedem exact care este realitatea, care este adevărul şi să lămurim şi să eliminăm orice fel de semn de întrebare“, a încheiat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. 

Speculaţiile potrivit cărora începerea urmăririi penale ar avea legătură cu ştirile apărute în urmă cu o săptămână, potrivit cărora edilul băimărean ar avea vreo relaţie cu Elena Udrea, acesta se arată amuzat spunând că nu crede aşa ceva. 

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Primarul Cătălin Cherecheş a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite