Bisericile-monument UNESCO din Maramureş, la mila vremurilor: atacate de umezeală, cu instalaţii electrice neizolate şi construcţii ciudate în jur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele opt biserici din lemn aflate în patrimoniul UNESCO au grave probleme în ce priveşe siguranţa lor. Un control al Direcţiei pentru Cultură Maramureş a scos la iveală faptul că din cele opt edificii, doar unul singur nu are probleme care să necesite intervenţii imediate.

Prima pe listă este Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bârsana. Construită în 1720, biserica a fost strămutată, fiind unica din cele opt care a servit la început de biserică abaţială şi care a fost apoi transformată în biserică parohială în 1806 când a fost mutată pe locul actual (bârnele păstrează încă numerotarea incizată necesară noii ridicări).

La controlul efectuat de autorităţi s-a constatat că sunt grave deteriorări la soclul din piatră de la absida altarului ca şi deteriorarea învelitorii pe latura sudică, toate acestea fiind semnalate şi în rapoartele trecute, însă fără niciun rezultat până acum.

„Având în vedere că bisericile sunt construite în întregime din lemn ca si faptul că ele sunt relativ izolate în cadrul localităţilor având amplasamente mai greu accesibile primul din factorii ce pot avea efecte extrem de grave asupra acestor biserici ar fi producerea unui incendiu. Principalele surse ale acestuia ar fi focul deschis provenind de la lumânările aprinse în biserică, dar si de la cele din cimitir sau de la aprinderea gunoiului din preajmă”, arată reprzentanţii Direcţiei pentru Cultură Maramureş.

Pericol major de incendii

Deşi instalaţiile electrice interioare de la instalaţiile de încălzire sau de iluminat au fost înlocuite şi mult îmbunătăţite în perioada scursă de la rapoartele trecute, încă se mai poate constata pe alocuri amplasări necorespunzătoare de cabluri şi corpuri de iluminat (aplice) pe pereţii pictaţi. Pe de alt parte, deşi bisericile sunt prevăzute cu paratrăsnete, în unele cazuri instalaţiile sunt vechi si deteriorate ele nemaifăcând fată în caz de trăsnet.

image

Umezeala afectează bisericile de lemn    Foto: Ţetcu Mircea Rareş

Bisericile, cu excepţia aceleia din Rogoz, nu au sisteme de semnalizare ale incendiilor, nu sunt prevăzute cu hidranţi si nu au pază conform legii. „Nici o biserică nu are întocmit un Plan de evacuare al obiectelor de patrimoniu în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă”, mai arată oficialii Direcţiei de Cultură Maramureş.

Construcţii colorate şi moderne, în imediata vecinătate

În afara pericolului producerii de incendii, mai arată ei, un alt factor generator de riscuri majore îl constituie nerespectarea regimului zonelor de protecţie ale bisericilor de lemn. „În unele cazuri – Poienile Izei, Ieud sau Deseşti – se constată ridicarea unor clădiri noi (sau pod din beton armat la Deseşti ) cu gabarite şi regim de înălţime, materiale de finisaj şi colorit al faţadelor aflate într-un contrast supărător cu specificul tradiţional al zonei”, mai arată ei.

Probleme din cauza umezelii

La Biserica ,,Sfinţii Arhangheli” com. Şişeşti, sat Şurdeşti sunt probleme de umiditate la soclu pe partea de nord. Terenul în pantă adeterminat stagnarea apei în acea parte a cldirii. De asemenea, sunt probleme la învelitoare, pe care s-au format muşchi vegetali, din cazuza umezelii, iar din interior, aceasta  produce deteriorarea picturii.

La Biserica ,,Sfinţii Arhangheli” com. Şişeşti, sat Plopiş este necesară demararea unor lucrări de restaurare a picturii afectată de infiltrarea apelor pluviale înaintea lucrărilor de restaurare de arhitectură. „Se remarcă degradări la învelitoare mai ales pe partea de nord (muşchi). Împrejmuirea din lemn care prezenta în trecut degradări a fost înlocuită. A fost întocmit un proiect care se va pune în practică începând de anul viitor”, mai arată reprezentanţii Direcţiei penru Cultură.

Biserica ,,Sfinţii Arhangheli,, oraş Târgu Lăpuş sat Rogoz se află în stare relativ bună de conservare, atât biserica, dar şi clădirea muzeului din incintă, la fel şi zona de protecţie înconjurătoare.

La Biserica ,,Preacuvioasa Paraschiva,, com. Poienile Izei sat Poienile Izei sunt pobleme cauzate tot de umezeală, unde pe panta sudică a învelitorii s-au format muşchi vegetali. Restaurarea picturii este imperios necesară, pentru anul 2017 fiind alocată iniţial suma de 12.957 lei pentru acest proiect.

Biserica ,,Intrarea Maicii Domnului în biserică” com. Bârsana  sat Bârsana – a fost terminată în anii trecuţi restaurarea picturii. Se constată deteriorări la soclul din piatră de la absida altarului ca şi deteriorarea învelitorii pe latura sudică, toate acestea fiind semnalate şi în rapoartele trecute.

La Biserică ,,Preacuvioasa Paraschiva”, com. Deseşti, sat Deseşti, a fost modificată şi redimensionată instalaţia electrică interioară ca şi amplasarea corpurilor de iluminat (aplice) care, împreună, prejudiciau şi puneau în pericol pictura interioară a bisericii şi care au fost semnalate în rapoartele trecute. În imediata vecinătate a bisericii (în plină zonă de protecţie) a fost reparat şi supraînălţat un fost pod de cale ferată (dezafectată în prezent) care a fost ridicat cu cca. 60 cm faţă de vechiul nivel şi la a cărui realizare au fost folosite materiale (beton armat) care nu se armonizează cu celelalte din zona de protecţie.

La Biserica ,,Sfântul Nicolae” com. Budeşti sat Budeşti a fost terminată, în anii trecuţi, restaurarea picturii interioare. Aici s-au constatat uşoare degradări la învelitoare, în special pe partea de nord ca şi la celelalte biserici. De asemenea, se exploatează în condiţii necorespunzătoare elemente de iluminat de tip incandescent în sensul că acestea sunt fără protecţie corespunzătoare, suspendate direct de conductorii de alimentare şi/sau pozate direct pe materiale combustibile, iar la tablourile electrice se utilizează siguranţe electrice necalibrate. De asemenea, se exploatează instalaţii electrice în condiţii necorespunzătoare, existând contacte imperfecte la conexiuni şi legături iar în unele locuri lipsa totală a izolaţiei la capetele conductorilor electrici.

Mai puteţi citi:

Sezonul festivalurilor de colinde continuă la Sighetu Marmaţiei

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite