Ajunul Crăciunului pentru ucrainenii din Maramureş. Peste 30.000 de ucraineni sărbătoresc Naşterea Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Etnicii ucraineni sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, respectiv Anul Nou în data de 13 ianuarie. Ca de fiecare dată în gospodăriile unde locuiesc ucraineni este agitaţie mare. Se împodobeşte bradul, se prepară bucatele tradiţionale, se aşteaptă colindătorii.

Ultimul recensământ al persoanelor a arătat că în Maramureş trăiesc un număr de 31.234 de persoane având naţionalitate ucraineană, 6,7% din populaţia judeţului Maramureş. 

Cei mai mulţi ucraineni se găsesc pe Valea Vişeului şi Ruscovei, în localităţi precum Poienile de sub Munte, Repedea şi Ruscova, Bistra, Rona de Sus, Remeti, Bocicoiu Mare. Etnici ucraineni se mai găsesc şi în Sighetu Marmaţiei. Trebuie spus că în data de 10 ianuarie va aveas loc la Sighetu Marmaţiei un festival al datinilor şi obiceiurilor ucrainene de Sărbători. 

"Precum şi alte obiceiuri la ucrainenii huţuli de pe Valea Ruscovei, sărbătorile de iarnă sunt manifestări creatoare ale spiritualităţii rurale, în care diferitele evenimente din viaţa obştii sau individului sunt înălţate la statutul de simbol. în cadrul obiceiurilor de iarnă, pe Valea Ruscovei, în comunele  Poienile de sub Munte, Repedea şi Ruscova, ca şi în alte  aşezări locuite de etnici ucraineni huţuli din Maramureş şi Bucovina, se celebrează Naşterea Mântuitorului (Crăciunul), prin colinde religioase.   

Aceste sărbători sunt ţinute după stilul vechi, încep cu data de şase ianuarie, când este ajunul Crăciunului. Cei dintâi care vestesc Naşterea Mântuitorului sunt copiii. Înainte de înserare ei umblă cu colinda pe la casele oamenilor. Fiecare grup de copii îşi începe colinda doar după răspunsul dat de gazdă la întrebarea: "Mojno kolieaduvate sau primiţi colindătorii?"(Putem colinda? Sau Primiţi colindătorii?). 

După răspunsul afirmativ al gazdei, copiii încep colinda, iar după terminarea colinzii gazda îi invită în casă, unde sunt  serviţi  cu cozonac, suc şi răsplătiţi  pentru colindă. oferindu-le o răsplată în bani", a declarat Vasile Popovici, directorul Căminului Cultural din Repedea. 

Citeste sI: Militarii ucraineni prizonieri ai separatiştilor pro-ruşi repară şcoli distruse de bombardamente în estul Ucrainei

Rusia solicită ridicarea sancţiunilor în timp ce UE vizează separatiştii ucraineni

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite