VIDEO Preot hăituit de episcopul Ioachim: „Vreau înapoi cei 10.000 de dolari daţi şpagă la primirea parohiei!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot paroh din localitatea băcăuană Cernu a declanşat un scandal uriaş în sânul Bisericii Ortodoxe Române după ce l-a acuzat de luare de mită pe Ioachim Băcăuanul, şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Peste 100 de credincioşi din satul băcăuan Cernu au fost implicaţi astăzi, 6 august, într-un conflict spontan, generat de tentativa autorităţilor bisericeşti de a-l îndepărta din funcţie pe preotul paroh local.

Un grup de clerici din partea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, condus de Costel Mareş, protopopul din oraşul Moineşti, s-a deplasat în localitatea cu 1.500 de locuitori şi a forţat spargerea lacătului pus pe uşa bisericii.

Acţiunea violentă a fost necesară, potrivit iniţiatorilor, pentru a face un inventar al bunurilor bisericii în vederea concedierii preotului paroh Irinel Andronache.

În jur de 100 de săteni, susţinători ai actualului preot paroh, s-au îmbrâncit cu un grup de 20 de săteni, contestatari. Incidentele au avut loc dimineaţa, dar n-au degenerat pentru că în localitate au fost convocaţi preventiv în jur de 20 de jandarmi.

Preotul Irinel Andronache, care slujeşte la Cernu de 13 ani, se află într-un conflict mai vechi cu şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Parohul din Cernu l-a acuzat pe clericul de la Roman că-i împovărează că preoţii din arhiepiscopie cu taxe nejustificate.

Declaraţiile preotului au făcut ca, pe 29 mai, vicarul Ioachim să se deplaseze personal la Cernu, împreună cu mai mulţi subordonaţi, în maşini Audi A8, cu geamuri fumurii. Motivul a fost că doreşte să slujească la căpătâiul unei localnice decedate.

Apariţia înaltelor feţe bisericeşti a stârnit revolta localnicilor, care i-au alungat din sat acuzându-i că fac paradă de bogăţie.

Între timp, preotul Andronache a dat în judecată Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, motivând că nu i-au fost aduse la cunoştinţă motivele pentru care este îndepărtat din funcţie.

Tot în cursul zilei de ieri, 6 august, vicarul Ioachim a venit să slujească, cu ocazia sărbătorii Schimbării la Faţă, la o mănăstire aflată la doar 5 kilometri de Cernu.

Preotul Andronache a plecat înspre lăcaşul de cult cu 5.000 de euro, pe care susţine că i-a împrumutat de la săteni, declarând că are de gând să-i arunce în faţă episcopului.

Mai jos, declaraţia preotului legată de şpaga de 5.000 de euro:



„În 2002 mi s-au cerut 7.000 de dolari şpagă pentru parohie. I-am dat Presfinţitului Ioachim 5.000 de dolari. Acum avem un proces pe rol, ei nu respectă nici asta şi vor să mă alunge. Dacă vor continua cu abuzurile, vreau cei 10.000 de dolari daţi şpagă la primirea parohiei, 7.000 cu tot cu dobânda plătită, dar şi aproape 7.000 de euro pe care i-am investit în casa parohială. M-am săturat de această mizerie care se face în biserică. Totul este pe bani. Mi s-au cerut 3.500 de euro ca să rămân în parohie“, a spus preotul Irinel Andronache.

În replică, şefii de la Roman au stabilit că parohul nu va fi schimbat, deocamdată. „Părintele poate să vină în audienţe, la Arhiepiscopie, în fiecare miercuri. Nu trebuie să facă afirmaţii de neadevărate“, a spus Ciprian Ignat, arhidiacon al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Enoriaşii ce îl susţin pe preot, care le este duhovnic de 13 ani, vor să strângă bani pentru Arhiepiscopie şi Protopopiat. „Noi echipa noastră, care suntem cu dumneavoastră (n.r. preotul) vrem să dăm cotizaţie. Ceilalţi să-şi aducă popă. Toţi suntem de acord să dăm din pensia noastră“, a spus Elena Otânjac.

„Lasă părinte, că vă dau eu bani, cât trăiesc, plătesc în rate“, a zis râzând şi Aneta Lazăr. Mai mult, de când a izbucnit scandalul, în întreg satul au fost împânzite fel de fel de zvonuri referitoare la preot. „Se spune că va fi arestat, că este poliţia pe urmele lui“, a spus o altă femeie, revoltată.

Pe aceeaşi temă:

Huiduieli, îmbrânceli şi poliţie la capul unui mort. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a sfidat un sat de creştini dintr-un bolid cu geamuri fumurii

EXCLUSIV Răscoala sutanelor negre. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, acuzat de preoţi că îi filmează, şantajează şi amendează

Revolta spontană a sătenilor care şi-au susţinut parohul de la Cernu se lasă cu urmări: preotul riscă să ajungă în faţa Tribunalului Preoţesc

FOTO VIDEO Ioachim Băcăuanul şi-a făcut stână în secret pe un teren donat de stat cu destinaţia de centru social

Stâna Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul de la Iteşti, verificată pentru nereguli de Secretariatul de Stat pentru Culte

Episcop bogat, cu pomană de la stat. Cum întregeşte Băcăuanul imperiul financiar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

VIDEO Ultima invenţie a Bisericii: Arhiepiscopia cu tiroliană

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite