Taximetriştii trebuie să refuze beţivii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămâne de văzut cum îi vor testa şoferii de taxi pe clienţi să vadă dacă nu sunt băuţi
Rămâne de văzut cum îi vor testa şoferii de taxi pe clienţi să vadă dacă nu sunt băuţi

Cei chercheliţi vor fi nevoiţi să ajungă acasă pe picioarele lor. Dornici să facă ordine în transportul de persoane, aleşii locali au schimbat regulamentul taximetrelor, adoptat în urmă cu doar un an.

După un an de la impunerea unui set de reguli pentru taximetrişti, consilierii municipali şi-au dat seama că nu au luat în calcul toate situaţiile care pot crea probleme, aşa că au schimbat regulile din mers. De asemenea, aleşii au profitat de ocazie ca să introducă noi biruri. „În noul regulament s-a introdus o taxă ce trebuie plătită pentru eliberarea autorizaţiei de transport. S-au adus completări la sancţiunile privind aspectul maşinilor, dar şi o serie de noi reglementări privind folosirea locurilor de aşteptare a  clienţilor“, a declarat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.


Taxă pe dispecerat


Taximetriştii au întâmpinat cu ostilitate vestea că vor trebui să plătească primăriei 250 de lei pentru eliberarea autorizaţiei de disperat. „Probabil că s-a considerat că plătim prea puţine taxe. Nu-mi convine decizia luată. Din păcate, nu doar noi avem de suferit, ci şi clienţii pentru că dacă administraţia locală mai introduce multe taxe, atunci vom fi obligaţi să creştem tariful pe kilometru“, ne-a declarat Matei Panaite, şofer de taxi.


Stai în faţă doar cu centură


Nici clienţii n-au scăpat de noile prevederi. Astfel, băcăuanii aflaţi în stare avansată de ebrietate nu vor mai fi primiţi în taxi.Nici locul de lângă şofer nu va mai fi la îndemâna oricui. Pasagerii care refuză să-şi pună centura de siguranţă vor fi obligaţi să stea pe bancheta din spate. Pe de altă parte, şoferii sunt obligaţi să poarte centura de siguranţă doar când circulă cu clienţii, în rest purtarea acesteia devenind opţională. „Nu înţeleg de ce eu, ca şi client, trebuie să-mi pun centura, iar şoferul nu. Înţeleg că este o măsură de siguranţă pentru pasageri, dar nu cred că va respecta cineva această obligaţie“, ne-a declarat Şerban Mândru, client taxi.


Regulamentul prevede şi amenzi usturătoare pentru cei care încalcă regulile. „Cea mai mare amendă este de 2.500 de lei. Un şofer de taxi poate plăti această amendă dacă circulă fără autorizaţie, iar un client va fi amendat cu această sumă dacă refuză să plătească contravaloarea cursei“, a adăugat Tomescu. 

Călătoria cu taxi-ul arde la buzunar


Regulamentul fixează şi preţuri-limită pentru călătoria cu taxiul. Pe timp de zi, un kilometru parcurs  poate costa maxim 3,36 lei, însă pe timpul nopţii acest tarif poate fi majorat cu maxim 50%. Acum, băcăuanii plătesc în medie 1,8 lei pe kilometru, însă preţul are mari şanse să crească, firmele de taximetrie având în plan o majorare a tarifelor cu cel puţin 10%.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite