Tabără pentru copiii din localitatea Costeşti din Republica Moldova, cu care municipiul Bacău are semnat un acord de cooperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Matei, directorul Şcolii de Muzică din Costeşti şi conducătorul artistic al Trupei Haiducii. Raionul Ialoveni 2016 FOTO Mircea Merticariu
Gheorghe Matei, directorul Şcolii de Muzică din Costeşti şi conducătorul artistic al Trupei Haiducii. Raionul Ialoveni 2016 FOTO Mircea Merticariu

20 de copii din localitatea Costeşti, raionul Ialoveni din Republica Moldova, vor participa la o tabără în cadrul proiectului „Bacău-meleag de glorie, istorie, cultură şi eroism“ care va avea loc în perioada 17-23 august. Costeştiul este în proporţie de 99%  locuit de de români-moldoveni, potrivit recensământului, şi  are semnat un acord de cooperare cu Bacăul, încă din mai 2016.

Asociaţia Despărţământul Astra „Vasile Alecsandri“ din Bacău, reprezentată de profesorul Mitică Pricopie, va primi o cofinanţare de 11480 de lei din partea municipiului Bacău, pentru organizarea unei tabere culturale la care sunt invitaţi 20 copii din satul Costeşti, raionul Ialoveni, din Republica Moldova. „În luna mai 2016 Consiliul Local al municipiului Bacău a aprobat încheiarea unui acord de cooperare între municipiul Bacău şi satul Costeşti, din raionul Ialoveni din Republica Moldova. Unul din aspectele prevăzute în acest acord precizează:

„Părţile vor înlesni realizarea de manifestări culturale între municipiul Bacău şi satul Costeşti-raionul Ialoveni, în cadrul cărora se va pune un accent deosebit pe promovarea cunoaşterii valorilor autentice ale creaţiei literare şi artistice, a elementelor comune din cele două unităţi administrativ teritoriale, precum şi a tradiţiilor folclorice specifice.

 Vor fi orgaanizaate expoziţii de artă plastică, tabere de creaţie, lansă de carte, festivaluri, târguri, precum şi alte acţiuni“.
Asociaţia Despărământul Astra „Vasile Alecsandri“ Bacău organizează  a 12-a ediţie a Taberei Naţionale de Cultură Etnografică sub titulatura „Bacău-meleag de glorie, istorie, cultură şi eroism“, la care a invitat şi 20 de elevi însoţiţi de două cadre didactice din localitateaa Costeşti, Republica Moldova, ca urmare a existenţei acordului de cooperare între municipiul Bacău, judeţul Bacău şi din România şi satul Costeşti, raionul Ialoveni, din Republica Moldova“.

Monumentul de la Oituz FOTO Mircea Merticariu
„Programul Taberei Naţionale de Cultură Etnografică va cuprinde o dezbaatere pe tema „1917, Bacău, capitaala rezistenţei armatei în Primul Război Mondial“, o deplasare la Oituz pentru participarea la activităţile ce se vor desfăşura sub genericul „Memoria Oituzului“, o întâlnire cu oficialităţile municipiului Bacău. Contribuţia ce revine Municipiului este în valoare de 11480 de lei“, se arată în motivaţia semnată de primarul Cosmin Necula.


Acesta este primul proiect sprijinit de autorităţile băcăuane, după semnarea acordului de cooperare între municipul Bacău şi satul Costeşti. Anterior, în perioada 2012-2016, au existat mai multe activităţi culturale la care au participat oameni de cultură (academicianul Nicolae Dabija, profesorul universitar Vasile Şoimaru, rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei, profesorul universitar Viorel Bostan, ş.a.) dar şi artişti şi trupe precum Haiducii din Costeşti.
Proiectul este sprijinit de primarul Cosmin Necula dar şi consilierul local Gabriel Stan, care are în vedere proiecte de amploare în ajunul anului 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite