Romeo Stavarache, cu cioara vopsită la DNA: edilul liberal al Bacăului şi-a turnat degeaba prietenii şi colegii din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Stavarache a făcut denunţuri neîntemeiate la adresa colegilor şi prietenilor iar acum s-ar putea alege cu un nou dosar penal FOTO Olimpia Filip
Romeo Stavarache a făcut denunţuri neîntemeiate la adresa colegilor şi prietenilor iar acum s-ar putea alege cu un nou dosar penal FOTO Olimpia Filip

Romeo Stavarache a făcut mai multe denunţuri în faţa procurorilor DNA, care s-au dovedit a fi mincinoase. Edilul a turnat poveşti de corupţie despre omul de afaceri Costică Rusu, despre deputatul liberal Lucian Ciubotaru, despre Nicolae Onica, fost prieten şi coleg în Primăria Bacău, şi despre fostul ministru Laszlo Borbely.

În decembrie 2014, când se afla în arest la domiciliu, edilul PNL i-a solicitat pe procurori spunându-le că are să facă un denunţ. Magistraţii au început cercetări „in rem“ pe 9 decembrie 2014, pe care le-au finalizat la 19 februarie a.c. cu rezoluţie de clasare a speţei, după ce-au constatat că faptele „turnate“ n-au acoperire în realitate.

Denunţul lui Stavarache a vizat trei persoane influente din Bacău. În centrul „acţiunii“ s-a aflat omul de afaceri Costică Rusu, care a derulat de-a lungul timpului mai multe contracte bănoase cu instituţii publice locale şi centrale. Rusu se numără printre cei care l-au denunţat pe Stavarache în urmă cu un an în dosarul în care primarul este acuzat de luare de mită în valoare de 2,39 milioane de lei. Omul de afaceri a recunoscut că i-a dat şpagă pentru a primi de la Primăria Bacău contractul de mentenanţă a sistemului de iluminat public. În povestea spusă de Stavarache la DNA Bacău, Costică Rusu apare ca fiind „titularul“ unei şpăgi de 800.000 de euro date înainte de 2008 fostului ministru al Dezvoltării, László Borbély. În schimbul mitei, ministrul ar fi urmat să accepte majorarea de la 9 la 13 milioane de euro a unei finanţări din fonduri europene pentru Centrul de Afaceri şi Expoziţii, construit de Rusu la Bacău. Intermediar al mitei ar fi fost Nicolae Onica, la acea vreme viceprimar al lui Stavarache, în mandatul 2004-2008. Pe acest considerent, Ministerul Dezvoltării ar fi cerut Primăriei Bacău să crească valoarea cofinanţării, de la 4,5, la 6,5 milioane de euro.

Potrivit hârtiilor scrise de Stavarache, Costică Rusu i-ar mai fi dat în 2008 o mită de 60.000 de euro actualului deputat PNL de Bacău, Lucian Ciubotaru. La vremea respectivă, liberalul candida pentru postul de şef al Consiliului Judeţean Bacău şi se află în campanie electorală. Şpaga ar fi fost dată, conform denunţului, prin intermediul tipografiei Interprint, administrată de soţia deputatului, Gabriela Ciubotaru.      

Audiat de procurori, omul de afaceri Costică Rusu a declarat că a dezinformat intenţionat în legătură cu şpaga de 800.000 de euro. „Personal, în discuţiile purtate cu funcţionari din cadrul Primăriei Bacău, inclusiv cu primarul Stavarache Romeo şi viceprimarul Onică Neculai, am afirmat că pentru obţinerea contractului aferent centrului de afaceri aş fi dat mită ministrului Borbély suma de 800.000 euro. Am făcut aceste afirmaţii, care de altfel sunt false, cu scopul de a scăpa de presiune, pentru a nu mi se mai cere şpagă“, a afirmat Costica Rusu în rezoluţia dată de DNA, potrivit bacau.net.

Procurorii au decretat că şi plângerea lui Stavarache legată de deputatul Lucian Ciubotaru conţine doar date fictive: „Alegaţia reclamantului Romeo Stavarache în sensul primirii de către actualul deputat Ciubotaru Lucian Manuel a sumei de 60.000 euro de la Rusu Costică pentru susţinerea campaniei electorale a primului în 2008 (când a candidat la Consiliul Judeţean Bacău) nu are corespondent în realitate“.

Denunţatul Costică Rusu crede că Romeo Stavarache încearcă să decredibilizeze martorii şi denunţătorii din procesul în care este judecat pentru luare de mită. „A făcut aceste plângeri din răzbunare şi din încercarea de a arunca o umbră asupra martorilor şi denunţătorilor. Astfel, să fie puse la îndoială declaraţiile lor. În ultima perioadă, am avut parte şi de alte mizerii de la Stavarache şi interpuşii lui, dar despre acestea voi vorbi în instanţă“, a declarat Costică Rusu.

Fostul viceprimar al Bacăului din primul mandat al lui Stavarache (2004-2008), Nicolae Onica, crede că edilul a avut „mintea întunecată şi că nu a gândit“, atunci când l-a denunţat procurorilor. „Am fost colegi şi prieteni aproape 25 de ani. Când eşti în arest poţi fi tulburat, disperat şi poate nu gândeşti la ceea ce faci. Voi trece peste denunţul lui. Îşi va da seama în timp cât a greşit“, a spus Onica.

Parlamentarul băcăuan Lucian Ciubotaru, coleg de partid cu Stavarache, afirmă că relaţia lor s-a degradat în timp şi că nu-i va ierta plângerea mincinoasă. Recent, soţia deputatului băcăuan Lucian Ciubotaru a fost condamnată la închisoare cu executare într-un dosar de corupţie, în care a fost inculpat şi Constantin Apostol, cumătrul primarului Stavarache.

„Romeo Stavarache este la capătul unui drum greşit, pe care şi l-a ales singur. Sunt dezgustat de ceea ce a făcut şi îmi pare rău că un timp am avut naivitatea să-l consider «bărbat politic». Afirmaţiile lui neadevărate, în care a făcut referire la tipografia administrată de soţia mea, au avut puterea de a influenţa magistraţii. Îi voi face plângere penală pentru denunţ calomnios“, a spus Lucian Ciubotaru.


Închisoare pentru denunţ calomnios

În cazul în care procurorii vor putea demonstra că Romeo Stavarache a făcut plângerile cunoscând faptul că faptele nu sunt reale, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni, la 3 ani sau amendă. „Procurorii nu pot deschide cu de la sine putere, din oficiu, alte dosare pentru denunţurile care nu se confirmă. Dar dacă se depun plângeri pentru denunţ calomnios, asta schimbă lucrurile şi se înregistrează un dosar penal“, a precizat procurorul Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Potrivit unor surse, Stavarache i-a turnat si pe secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, pe senatorul Dragoş Luchian, dar şi pe administratorul municipiului Bacău, Leonard Pădureanu, care este şi martor în dosarul lui de corupţie.

Avocatul  primarului, Doiniţa Boană, afirmă că edilul a făcut plângerile având indicii serioase  faţă de producerea unor infracţiuni. „Plângerile au avut la bază înregistrările din dosarul în care domnul Stavarache a fost trimis în judecată. Cu alte cuvinte, sesizările au avut o bază, nu au fost făcute degeaba“, a afirmat aceasta.

Romeo Stavarache nu a oferit un punct de vedere faţă de dispoziţiile de casare ale plângerilor, dispuse de procurori. „Am sa-i transmit domnului Stavarache, nu pot vorbi în numele lui“, a precizat consilierul personal al primarului, care a sunat de pe telefonul de serviciu al acestuia.

Stavarache, trimis în judecată în două dosare de corupţie

Romeo Stavarache, fost lider liberal marcant la nivel naţional, se află acum sub control judiciar şi este judecat în două dosare penale. Primarul Bacăului este inculpat pentru tentativă de abuz în funcţie, după ce i-a atribuit un apartament din fondul locativ unui subordonat dar şi pentru luare de mită, în valoare de 2,39 milioane de lei, în care mai sunt inculpaţi omul de afaceri Costel Căşuneanu, Constantin Apostol, fost director al ADR NE, verişorul Liviu Cenuşă şi Liviu Goian. Romeo Stavarache a fost arestat pe 1 iulie 2014, pentru încălcarea dispoziţiilor impuse de judecător prin măsura controlului judiciar. După două luni de celulă şi cinci, de arest la domiciliu, Romeo Stavarache a fost eliberat. Acum conduce municipiul Bacău, dintr-un biroul amenajat în fosta clădire a Bibliotecii Judeţene, deoarece are interdicţia de a se întâlni cu o parte din angajaţii Primăriei Bacău, care sunt martori în dosarele lui de corupţie. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite