PORTRET/ Nicuşor Mărdărescu: „Trăiesc fiecare clipă la maxim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul şi-a dorit să studieze acordeonul, dar a ajuns să cânte la oboi. În prezent, face parte din orchestra Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacău.

Prima dată când a suflat la oboi a fost în clasa V-a, la cursurile pe care le frecventa la Liceul „Octav Băncilă“ din Iaşi. „Părinţii mei şi-au dorit ca eu să învăţ să stăpânesc acordeonul, însă nu a fost aşa. Profesorul Ilie Gorovei a ştiut cum să mă facă să iubesc oboiul şi m-a motivat mereu să studiez pentru a deveni cât mai bun“, îşi aduce aminte Nicuşor. Eforturile lui au fost recompensate şi, încă din clasa VII-a, tânărul a primit numeroase diplome şi premii la concursurile de muzică organizate la nivel naţional.


„Mi-a făcut plăcere să merg la competiţii, iar premiile obţinute mă încurajau să îmi fac o carieră ca instrumentist. Spre finalul liceului, am ales să devin şi tenor în corul ortodox Credo, dirijat de Lazăr Stanciu, dar şi în corul evreiesc. Am cântat şi la Mitropolia din Iaşi. Am renunţat însă după terminarea facultăţii“, a precizat artistul.


După liceu, Nicuşor Mărdărescu a intrat la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi. În anii studenţiei a susţinut concerte la Palatul Culturii, la Filarmonica şi Opera Naţională Română din Iaşi, dar şi la Filarmonica din Botoşani.

A cântat la Botoşani şi la Bacău
S-a perfecţionat prin intermediul cursurilor susţinute de profesori de la Universitatea din Koln, Germania, Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, din Cluj-Napoca, de la Orchestra Naţională, din Franţa, dar şi de la instituţiile de cultură din Bucureşti. După terminarea facultăţii a primit un post la Filarmonica din Botoşani. A lucrat timp de doi ani, după care a venit în Bacău.


Alături de colegii de la Filarmonica „Mihail Jora“ a avut şansa de a merge în turnee în toată lumea. „Am cântat alături de orchestra din Bacău în China, Franţa, Italia şi Spania. A fost foarte obositor, dar a meritat.  Am văzut toată lumea şi am luat şi bani pentru asta“, a mai zâmbind Nicuşor Mărdărescu.


În timpul liber şi când vremea îi permite, ieşeanului îi place să practice sporturi extreme şi arte marţiale. „Ador adrenalina. De aceea, sar cu paraşuta, practic alpinismul şi nu mă feresc de drumeţii. Când fac aceste lucruri simt că sunt plin de viaţă. Îmi place să trăiesc fiecare clipă la maxim“, a afirmat tânărul oboist. Nicuşor Mărdărescu va cânta în concert alături de artiştii Filarmonicii din Bacău la începutul lunii viitoare.

Profil
Născut. 17 noiembrie
1981, Iaşi.
Studii. A absolvit Universitatea de Arte din Iaşi, iar în prezent este masterand
în anul II la Oboi.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă ai da timpul înapoi ai alege să faci altceva?
Nu regret nicio clipă că am ales acest drum. Aş face acelaşi lucru, dacă aş lua-o de la capăt. Îmi place ceea ce fac şi dedic chiar şi opt ore pe zi pentru studiu. Este un instrument dificil, dar cu ambiţie poţi persevera.
Ce compozitori preferaţi ai?
E greu să faci o selecţie. Fiecare compozitor are partituri frumoase, totul este să le descoperi. În general, îmi plac compozitorii romantici precum Vincenzo Bellini şi Serghei Rahmaninov. 

Ce-i place
Tânărul practică sporturi extreme. Spune că această pasiune este destul de costisitoare, însă pentru el nu contează acest lucru. În prezent, învaţă să folosească parapanta la aeroclubul din Iaşi. Călătoreşte de câte ori are ocazia şi îşi doreşte să ajungă în insula Bora Bora.

Ce nu-i place
Ieşeanul nu suportă falsitatea oamenilor. Mai mult, detestă persoanele care fac glume proaste. În general, iubeşte viaţa şi îi este destul de greu să numească lucruri care nu-i fac plăcere.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite