Portret/ Dionis Puşcuţă, pictează tablouri cu motive zoomorfe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit în 2006 cel mai tânăr preşedinte din ţară al unei filiale a Uniunii Artiştilor Plastici. Viaţa sa se învârte în jurul tablourilor şi a colecţiilor de benzi desenate.

Dionis Puşcuţă se consideră un favorizat al sorţii. S-a născut într-o familie unde arta era la loc de cinste, tatăl său fiind cunoscutul scriitor Octavian Voicu. A început să deseneze ca orice copil, din curiozitate, însă maestrul Ilie Boca, prieten cu tatăl său, i-a spus că are potenţial.

Cu trecerea anilor şi-a dat seama că pictura este lucrul la care se pricepe cel mai bine, aşa că decizia de a urma Academia de Arte Plastice „George Enescu“ din Iaşi a fost una firească. În studenţie însă a ales distracţia în locul creaţiei.

Viaţa boemă din Iaşi l-a făcut să neglijeze într-o oarecare măsură pictura. „Mi-au folosit mai mult anii de studii din Bacău decât facultatea. Asupra mea îşi puseseră deja amprenta culoarea de la Ilie Boca şi desenul de la Ovidiu Marciuc, ambii pictori băcăuani renumiţi“, a spus Dionis. După terminarea facultăţii, a fost plecat în Turcia aproape un an după ce câştigase o bursă ca designer decorator în Antalya. Nu a putut să stea departe de casă. A revenit în Bacău ca profesor la Liceul de Artă „George Apostu“. După patru ani a ajuns muzeograf la Muzeul de Artă din Bacău.

„Tinereţea îi dă forţă şi energie“

Pictura a continuat să ocupe un loc important în viaţa sa. În 2004 a organizat o expoziţie cu tablouri expresioniste şi a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), filiala Bacău.

„În 2006 am fost ales preşedintele UAP Bacău. Eram cel mai tânăr preşedinte din ţară în acel moment. Tinereţea îţi dă forţă şi energie şi vrei să demonstrezi de ce eşti capabil“, a mai spus Dionis.

A continuat să picteze şi să-şi exprime ideile pe pânză. Artistul susţine că pictează fără să-şi facă o schiţă, iar temele sale preferate sunt cele cu motive zoomorfe, imagini care înfăţişează animale heraldice, dar şi portretele care duc spre burlesc şi grotesc.

Colecţionează benzi desenate

Inspiraţia îi vine din întâmplările vieţii cotidiene, însă mai are o sursă de idei la care ţine foarte mult. Dionis este un împătimit colecţionar de benzi desenate, pe care şi le cumpără de pe internet. Recunoaşte că de multe ori clişee din acestea apar şi în tablourile sale.

„Eu sunt generaţia Pif. Am câteva sute de benzi desenate acasă. Francezii sunt cei care le-au transformat în artă. Benzile desenate sau albumele de artă le poţi privi şi citi de mult mai multe ori decât cărţile de beletristică”, a mai spus Dionis Puşcuţă.

Profil

Născut: 13 mai 1971, la Bacău.
Studii: Academia de Arte Plastice „George Enescu“ din Iaşi.
Familie: Este căsătorit şi are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Ce-i sfătuiţi pe cei care vor să se dedice picturii?
Sunt foarte mulţi tineri talentaţi. Din păcate, a fi pictor în ziua de astăzi este foarte costisitor din punct de vedere material. Sfatul meu este să plece din România. Pentru viitorul lor este important să activeze într-un mediu în care arta este apreciată la adevărata ei valoare, iar ajutorul din partea statului este mult mai mare.

Ce planuri aveţi pentru UAP în viitorul apropiat?
În primul rând, îmi doresc să rezistăm financiar. Avem 18 ateliere de pictură în Bacău, iar costurile cu întreţinerea lor sunt foarte mari. Pe linie artistică vom continua să facem expoziţii tematice: zoomorfe, creştine, erotice.

Ce-i place
Este un fan al peliculei „Războiul Stelelor“ şi, pe lângă colecţia de filme, are acasă şi toată seria de benzi desenate din cunoscutul SF. Pictorul se bucură că, după 1 iunie, va apărea la „Adevărul“ revista „Rahan“ şi susţine că nu va rata niciun număr al colecţiei de benzi desenate.

Ce nu-i place
Detestă minciuna şi sărăcia. Nu-i plac oamenii cu suflet urât şi nu vrea să mai audă cuvântul „criză“. Artistul s-a săturat de justificările europene, indiferent de natura lor, şi urăşte din toată inima titulatura de „proiect european“.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite