Luptător anticomunist la Orhei, omagiat la Bacău

Luptător anticomunist la Orhei, omagiat la Bacău

Oleg Frunză a primit în dar de la un basarabean un album cu poze din Orhei

Oleg Frunză, singurul supraviețuitor al mișcării de rezistență din 1940, de la Orhei, s-a zbătut pentru unitatea românilor şi pentru asta a fost condamnat la zece ani de muncă silnică. Ieri, bătrânul a împlinit 88 de ani. Conducerea Consiliului Judeţean i-a oferit cu această ocazie o diplomă de excelenţă. 

Puţini ştiu că basarabeanul Oleg Frunză, singurul supravieţuitor al mişcării de rezistenţă de la Orhei, din anul 1940, îşi duce bătrâneţile în municipiul Bacău.
Elev la Liceul „Vasile Lupu“ din localitatea natală, Oleg Frunză a fost atunci printre puţinii tineri din gruparea Majadahonda care au avut curajul ca în ajunul Crăciunului să lipească afişe anticomuniste pe geamurile şcolii şi să arboreze drapelul românesc pe trei clădiri importante.

„Noi credeam că aşa vom reuşi să facem o Românie unitară. Ne doream să fim liberi şi la vârsta aceea nu ţineam cont de consecinţe“, îşi aminteşte Oleg. Dar urmările nu au întârziat să apară. Autorităţie sovietice au început imediat o anchetă, iar o lună mai târziu era deja arestat împreună cu alţi membri ai organizaţiei. Glonţul i-a trecut atunci pe la ureche. Nouă tineri care erau majori au fost împuşcaţi în urma procesului, iar el a scăpat de moarte doar pentru că era minor.

A fost condamnat în schimb la zece ani de muncă silnică într-un lagăr din Siberia şi asta pentru că a iubit România. Bătrânul a rememorat clipele de groază trăite în acele vremuri.

S-a stabilit în Bacău

„Acolo am dus o viaţă grea. Nu ne băteau, dar era bătaie de joc. Mâncarea nu ne ajungea şi mâncam loboda care creştea pe lângă clădiri. Am avut inspiraţia să spun că sunt român, deşi nu era adevărat, dar acest lucru m-a ajutat. Apoi am învăţat limba rusă, cu ajutorul unei cărţi, şi iarăşi am reuşit să scap cu viaţă“, povesteşte Frunză. În 1955 a ajuns în România şi s-a stabilit la Suceava, unde a lucrat ani de zile la combinatul de celuloză şi hârtie. După pensie, în 1985, s-a stabilit în Bacău, în aceeaşi casă cu fiul său, arhitect de meserie. I-a plăcut Bacăul, dar zilele lui sunt mai triste de când băiatul lui s-a prăpădit de cancer în urmă cu doi ani.

„Acum îmi poartă de grijă nora mea şi nepoata care acum a terminat cu licenţa şi merge mai departe la master la Iaşi“, spune cu mândrie octogenarul. Bărbatul a împlinit ieri 88 de ani şi pentru prima dată a primit recunoştinţa autorităţilor băcăuane pentru curajul său din tinereţe.

„Mă bucură faptul că sunt astăzi aici şi că nu am fost uitat“, acestea au fost cuvintele lui Oleg Frunză. Bărbatul s-a bucurat enorm când a văzut tricolorul pentru care şi-a riscat viaţa. „Este singurul supravieţuitor din lagărul de muncă forţată din Siberia şi ne-am gândit să-i fim alături de ziua de naştere şi să-i oferim o diplomă şi un buchet de flori acum cât mai este în viaţă“, a spus Dumitru Brăneanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău.

citeste totul despre: