FOTO VIDEO Ziua Internaţională a Romilor, serbată la Sascut cu muzică tradiţională, dans şi expoziţie de îmbrăcăminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Etnicii din întreaga lume aniversează această zi din anul 1971, când la Londra a avut loc primul Congres al Romilor. Lideri politici ai comunităţii din judeţul Bacău, profesori de romani sau simpli membri au participat duminică, la Sascut, la o serbare dată cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, care coincide cu Sărbătoarea Romilor din România, pe 8 aprilie.

Evenimentul, organizat de preşedintele Partidei Romilor din Sascut, Florin Dura, a avut loc la Salonul Lux din localitate.

Muzica a fost asigurată de formaţia Darius Călin dar şi de Fanfara de la Băcioi, din comuna Corbasca. Florin Dura, expert rom în Primăria Sascut, inspectorul şcolar Anghel Năstase, Ramona Dobrescu, şeful Biroului de Minorităţi din Instituţia Prefectului şi Ioan Vasile, din partea Partidei Romilor, au luat cuvântul în faţa celorlalţi etnici. 

La festivitate au mai participat şi consilieri locali din patru comune băcăuane unde comunitatea de romi este mai reprezentativă. Este vorba de Valea Seacă, Corbasca (Băcioi), Răcăciuni şi Sascut. În holul restaurantului a fost prezentată o expoziţie de costume tradiţionale dar şi de cărţi în limba romani. 

Profesorul Anghel Năstase le-a cerut celorlalţi etnici să fie mândri că sunt romi şi totodată români. „Trebuie să ne conservăm tradiţiile, să devenim mai buni şi să fim mândri că suntem romi. Nu e nicio ruşine să fii rom, ci dimpotrivă. Dar să nu uităm că suntem totodată şi români, cu drepturi şi obligaţii, ca orice alt cetăţean al acestei ţări“, a spus profesorul Anghel Năstase. 

Şi liderul din Sascut al romilor, Florin Dura, a accentuat asupra importanţei zilei romilor şi a dat citire mesajului transmis de deputatul etniei în Parlamentul României. Mai mult, convieţuirea paşnică şi prietenească între romii din Sascut şi majoritarii români a fost expusă ca model. „S-au făcut paşi importanţi pentru ca romii din judeţul Bacău se beneficieze de toate drepturile. Avem parteneriate cu instituţiile publice şi suntem sprijiniţi la nevoie. Romii din Sascut dar şi cei din alte părţi ale judeţului, trăiesc în armonie cu ceilalţi locuitori“, a spus Florin Dura.


„Gelem, gelem“ şi pagini din istoria romilor

Profesorul Anghel Năstase a vorbit despre istoria romilor dar şi despre creaţia specifică, transmisă prin viu grai, din generaţie în generaţie. Identitatea romilor se manifestă şi în creaţie: paramisa (poveşti), gilă (cântece), armaja (blestemele), purane gogimata (proverbe, zicători), biabesque kilă (cântece de nuntă) sau roimata (bocetele).

Ziua de 8 aprilie, adoptată în 1971 la primul Congres al Romilor de la Londra, este momentul recunoaşterii identităţii rome. Atunci au fost acceptate unanim steagul şi imnul romilor (Gelem, gelem), roata cu 12 spiţe, iar ulterior, în 1990, la Varşovia  şi alfabetul standard al etniei. Romii din toată lumea trăiesc ziua de 8 aprilie şi cu tristeţe, deoarece acum sunt comemorate victimele etnocidului la care au fost supuşi de-a lungul istoriei, de la starea de robie, până la Holocaustul din al Doilea Război Mondial.

La final, organizatorii au dat premii romilor care s-au implicat spre binele comunităţii, care au obţinut rezultate şcolare de excepţie sau au promovat în forurile locale hotărâri favorabile pentru îmbunătăţirea situaţiei etnicilor romi şi nu numai. Au primit diplome: Gelu Călin, Felicia Laslău, Lica Cantaragiu, Costel Oprea şi Rodica Zugravi, din Valea Seacă, Ion Baftănae, Nicuşor Puşcaşu, Anghel Năstase, Doru Tănase şi Petrică Haret din Băcioi, Gheorghe Păun, Lucian Gheţa, Florentina Soare şi Florin Poancă din Răcăciuni, dar şi primarul şi viceprimarul din Sascut, Cristinel Bostan şi Aurel Borţun, Răzvan Stelea, Constantin Dura, Maria Geanina, Cozac Matei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite