FOTO 84 de proprietari de apartamente ANL, luate cu credit ipotecar, daţi în judecată de Primăria Bacău pentru terenul de sub bloc
0
Proprietarii unor locuinţe ANL, luate cu credit ipotecar, au fost trimişi în judecată de Primăria Bacău, care încearcă să le impună semnarea unui contract de concesiune a terenului de sub bloc. Municipalitatea le cere şi banii din anii în care s-a realizat construcţia, chiar dacă atunci era luat de ANL, în folosinţă gratuită. Există mai multe erori în hotărârile aleşilor băcăuani, motiv pentru care acestea au fost blocate la Tribunalul Bacău.
Proprietarii apartamentelor din patru blocuri construite în zona Bugeci, de pe străzile Serei şi Făgăraş, care au fost nevoiţi să-şi facă credite pe viaţă pentru locuinţe, s-au trezit că datorează bani, deloc puţini, pentru concesionarea terenului de sub bloc.
Printr-un şir de hotărâri ale Consiliului Local Bacău s-a încercat impunerea unor contracte de concesiune şi a unor tarife, total nerealiste, lucru remarcat şi de magistraţii de la Tribunalul Bacău, care au blocat pe 16 iunie deciziile forului local. Mai mult, administraţia băcăuană le-a cerut şi banii pentru perioada în care se construiau locuinţele, deşi terenul fusese dat în folosinţa gratuită a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
Majoritatea proprietarilor afirmă că dacă li s-ar fi făcut la timp calculele asupra cotei indivize de sub locuinţă nu şi-ar mai fi luat apartamentele. „Nu am fost informaţi în niciun fel asupra preţului concesiunii în contractul semnat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi nu ni s-a explicat că trebuie să mai semnăm un alt contract. Primăria Bacău ne-a dat în judecată, pe fiecare în parte, pe obligaţia de a face, pentru a semna un contract de concesiune pentru cota indiviză. Aşteptăm decizia definitivă a instanţei“, a explicat Alexandra Zaharia, una din locatarele blocurilor noi ANL. Locatarii de pe strada Făgăraş 21 sunt revoltaţi de ceea ce li se întâmplă. „Am fost convinşi că este avantajos să cumpărăm aceste blocuri. Acum, cei de la primărie ne bagă mâna în buzunare. Am încheiat contractul în 2007, la un preţ mare. Am făcut credite, avem de plătit atâtea taxe locale, la care acum vor să adauge şi câteva sute de lei pe an pentru teren. Dacă ştiam că o viaţă întreagă vom fi la mâna celor din primărie, care ne fixează preţul concesiunii cum vor ei, nu mai cumpăram acest apartament“, a spus un alt proprietar de ANL.
Duşi în eroare de contracte cu clauze neclare
Consilierii locali băcăuani au aprobat pe 29 ianuarie 2013 o hotărâre prin care aprobau unilateral impunerea contractului de concesiune către proprietarii noilor apartamente. Preţul stabilit atunci pentru un metru pătrat în cotă indiviză era de 9,82 de lei. Specialiştii din Primăria Bacău au identificat terenul ca fiind de categorie B (zona subcentrală) deşi se află la periferia oraşului.
Totodată, acestora li se cerea şi plata retroactivă din 2009 până în 2013 a concesiunii, deşi ANL a predat terenul, în acte, către Primărie în luna aprilie 2013. Pe 20 martie este aprobată o altă hotărâre, care o modifică pe prima, prin care se aprobă diferenţierea celor patru blocuri, aflate în aceeaşi parcelă de pământ, trei în categorie B şi unul, D. Deşi locuiesc în acelaşi loc şi au aceleaşi facilităţi, pentru unii s-a stabilit ca valoarea terenului să fie de 9,8 lei iar pentru alţii, de 5,8 lei pe un metru pătrat, anual. Văzând că aceştia refuză să încheie contractul de concesionare, Primăria Bacău i-a dat în judecată, individual.
Avocatul Irinel Dumea explică câteva dintre erorile făcute de municipalitate atunci când au încercat să impună semnarea contractelor de concesiune. „Condiţiile trebuiau stabilite clar în 2007 iar preţul concesiunii trebuia să fie cunoscut de viitorii proprietari, ca să aleagă în cunoştinţă de cauză. Ilegal este şi faptul că s-a cerut plata retroactiv încercând să se acopere de faptul că nu au făcut predarea-primirea terenului de la ANL din 2009. Terenul a revenit la municipiu în aprilie 2013. Hotărârile de Consiliu Local date pentru aceşti proprietari au multe inadvertenţe. Oamenii nu au facilităţile menţionate, blocurile sunt la periferia oraşului iar terenul nu este de categorie B“, a spus avocatul Irinel Dumea.








