Festivalul Geto-Dacic „Tamasidava“, în imagini. Ce au făcut asociaţiile de promovare şi reconstituire a istoriei la prima ediţie organizată la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Geto-Dacic „Tamasidava“, prima ediţie FOTO Alin Leancă
Festivalul Geto-Dacic „Tamasidava“, prima ediţie FOTO Alin Leancă

La sfârşitul săptămânii trecute, la Bacău şi în Parcul Gherăieşti au avut loc manifestările spectaculoase ale Festivalului Geto-Dacic „Tamasidava“. Au participat opt asociaţii de reconstituire a istoriei, cu membri pasionaţi de perioada în care a existat Dacia, prima formă statală de pe actualul teritoriu al României.

Oraşul Bacău a fost gazda primei ediţii a Festivalului Geto –Dacic „Tamasidava“, eveniment derulat în perioada 7-9 iulie, în Parcul Gherăieşti, finanţat de Primăria Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău. După parada de noapte din centrul Bacăului şi ceremonia de deschidere, iubitorii perioadei antice avut mai multe momente artistice, pe placul a mii de băcăuani. 

 După deschiderea taberelor şi atelierelor meşteşugăreşti au avut loc luptele cu gladiatori, ritualul de iniţiere a unui războinic iar seara, bătălia între daci şi romani, câştigată de primii, iar la final, un foc de câţiva metri, numit „Rugul lui Zamolxe. 

Şi în ultima zi au fost programate bătălii spectaculoase şi dansuri iar cine a dorit a putut cumăra obiecte artizanale sau făcute manual de membrii asociaţiei. Au participat aproximativ 100 de daci, geţi şi romani, de la Asociaţia culturală Geto-dacii din Moldova, Iaşi,  Asociaţia culturală pentru Istorie Vie, Alba Iulia, Asociaţia Historia Renascita, Piteşti, Nimfele Dace, Zalău,  Vox Dacorum, Zalău , Asociatia Virtvs Antiqva, Cluj, Asociaţia Vivat Tomis, Constanta şi Asociaţia Legio I Italica, Shistov- Bulgaria.


Încercarea de reconstituire istorică a unor perioade medievale sau antice prin festivaluri şi momente artistice realizate de amatori, care participă şi trăiesc momentul, este un fenomen larg răspândit în Europa dar şi în România. În mai multe oraşe, mai ales cele din Transilvania, unde există cetăţi bine conservate, au loc festivaluri medievale.  Festivalul Celtic Transilvania (21-23 iulie) de la Beclean, Bistriţaa Năsăud, va da culoare perioadei celtice de la începutul primului mileniu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite