EXCLUSIV Scandalul „Valeriu Gafencu“, reaprins la Tribunalul Bacău. „Sfântul Închisorilor“ ar putea redeveni cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Ocna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bacău a admis vineri acţiunea formulată de Fundaţia „Ion Gavrilă Ogăranu“  împotriva hotărârii Consiliului Local din Tîrgu Ocna din 21 iunie 2013, prin care lui Valeriu Gafencu, fost legionar decedat în Penitenciarul Spital Tîrgu Ocna, i-a fost retras titlul de cetăţean de onoare, acordat de fosta administraţie locală, pe 10 februarie 2009.

Scandalul de proporţii iscat în 2009, după ce Consiliul Local din oraşul Târgu Ocna i-a acordat titlul de cetăţean de onoare lui Valeriu Gafencu, a ajuns în instanţă. Urmare a adreselor făcute de Federaţia Comunităţilor Evreieşti(FCER) reprezentată de deputatul Aurel Vainer dar şi de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, instituţie aflată în subordinea Guvernului României, condusă de Alexandru Florian, aleşii locali din Tîrgu Ocna au decis în vara anului trecut să-i retragă titlul onorific.

Decizia administraţiei din Târgu Ocna a fost contestată de Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu“. Tribunalul Bacău a redeschis vineri scandalul acordării titlului de cetăţean de onoare lui Valeriu Gafencu, după ce a acceptat cererea fundaţiei. 

Atât FCER, cât şi Institutul Elie Wiesel consideră că este inacceptabil să fie acordat acest titlul lui Valeriu Gafencu, condamnat de regimul Antonescu pentru activitate legionară. ,,Abia a fost pronunţată soluţia Tribunalului, nu cunoaştem motivarea care a stat la baza acesteia. Vom formula recurs, în funcţie de motivele reţinute de prima instanţă. Rămân la opinia, reţinută de altfel de majoritatea instanţelor de contencios administrativ din ţară, conform căreia oportunitatea emiterii unui act administrativ de acest tip, intră numai în apanajul autorităţii emitente. Instanţa de contencios nu poate anula o hotărare de Consiliu Local decât pentru motive de nelegalitate şi nu de oportunitate, exceptând cazul excesului de putere. Numai autoritatea eliberativă poate analiza şi decide dacă toate controversele legate de persoana lui Valeriu Gafencu  lezează imaginea oraşului şi astfel, se impune retragerea titlului“, afirmă avocatul Gabi Ioniţă, care reprezintă Consiliul Local Tîrgu Ocna, în procesul intentat de Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu.

Ce a determinat retragerea titlului lui Valeriu Gafencu: activitatea legionară şi condamnările regimului Antonescu

Reprezentanţii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) dar şi ai Institutului Elie Wiesel s-au arătat indignaţi şi deranjaţi de acordarea titlului de cetăţean de onoare lui Gafencu, în 2009. Chiar dacă Mişcarea Legionară nu a fost condamnată pentru crime împotriva umanităţii, ideile şi activitatea unor legionari au creat o imagine extremistă, xenofobă şi antisemită.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, printr-o adresă făcută autorităţilor din Tîrgu Ocna a menţionat argumentele care susţin oportunitatea retragerii titlului onorific. „Tribunalul Militar al Corpului 4 Armată din 25 mai 1941 a dispus condamnarea unui lot de 18 persoane şi a lui Valeriu Gafencu, pentru participarea la Rebeliunea Legionară. Gafencu a fost învinuit de faptul că în calitate de conducător al frăţiilor de cruce din Iaşi a instigat direct pe elevii Liceului Naţional din Iaşi la nesupunere faţă de legile şi autorităţile şcolare. A fost condamnat la 3 luni de detenţie şi o amendă de 2 mii de lei“...„Valeriu Gafencu a fost condamnat pe 5 decembrie 1941, de Curtea Marţială a Corpului 4 Armată, pentru crimă de constituire de asociaţiune şi activitate legionară potrivnică ordinei existente în stat, la 25 de ani de muncă silnică. 

Având în vedere că Valeriu Gafencu a fost membru al unei organizaţii fasciste, fapt pentru care a fost condamnat de două ori de către statul român şi faptul că nu a fost condamnat niciodată la închisoare de către regimul comunist, considerăm că acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă recunoaşterea şi încurajarea morală a imaginii unei persoane care a militat pentru valori şi principii incompatibile democraţiei“, precizează Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel. Totodată sunt menţionate şi articolele de lege, care ar fi încălcate de prin acordarea unui titlu de onoare unui fost legionar. „Legea 51/1991 privind siguranţa naţională a României, care precizează la articolul 3, litera h, faptul că acţiunile de inspiraţie legionară reprezintă ameninţări la adresa siguranţei naţionale iar legea 107/2006 care prevede interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii, unde se menţionează explicit că este interzisă promovarea simbolurilor extremei drepte.

Adrese cu un conţinut aproape similar depuse şi de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România au determinat în cele din urmă Consiliul Local din Tîrgu Ocna să reanalizeze acordarea titlului de cetăţean de onoare. „Consiliul a fost sesizat in nenumărate rânduri de entităţi reprezentantive pentru o anumită parte a comunităţii, care se simt lezate de menţinerea titlului de merit. Nu s-a pus în discuţie şi nici nu s-a hotărat interzicerea dreptului de a comemora personalitatea celui care a fost Valeriu Gafencu, pe raza oraşului. Asadar, cei care se simt inspiraţi de faptele acestuia, pot sa îl celebreze în continuare, fără niciun impediment. Cum însa titlul de cetăţean de onoare reprezintă o distincţie acordată de catre Consiliul Local, nu putem ignora sau interfera peste dreptul la opinie al fiecărui consilier şi nici peste autonomia de decizie a autoritatii deliberative locale“, afirmă şi avocatul Gabi Ioniţă.

Fundaţia Ion Gavrilă Ogăranu şi Garda de Fier „Arhanghelul Mihail“ iau apărarea lui Valeriu Gafencu

Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu a cerut să fie anulată hotărârea aleşilor din Tîrgu Ocna, cea prin care i se retrăgea titlul de cetăţean de onoare. Acţiunea în instanţă este motivată prin faptul că adresele transmise de organizaţiile evreieşti dar şi prezenţa senatorului PSD Dan Tătaru în şedinţa în care s-a aprobat retragerea titlului onorific au reprezentat presiuni faţă de actul de decizie al forului local din Tîrgu Ocna. 

Mai mult Fundaţia Ogoranu vine cu argumente, în sensul demontării acuzaţiilor aduse de Institutul Elie Wiesel, care privesc o presupusă incompatibilitate a unui consilier local din Tîrgu Ocna dar şi faţă acuzaţii mai grave aduse la adresa lui Gafencu.„Sentinţele pronunţate în lunile martie şi decembrie 1941 reprezintă demersuri consacrate ale aparatului represiv al regimului antonescian, care înţelegea să elimine orice opoziţie politică şi orice manifestare pluralistă în societatea românească“, se arată în acţiunea depusă în instanţă de fundaţie, care mai precizează că: „Formularea conform căreia „Valeriu Gafencu, ca persoană activă a extremei drepte româneşti a produs dezordine, devastări, haos economic şi crime împotriva populaţiei evreieşti“,este total aberantă şi nu poate fi susţinută prin niciun document din dosarul de condamnat politic al acestuia, nici de sentinţele pronunţate nu fac trimitere la comiterea unor astfel de fapte“.

Garda de Fier: „Titlul i s-a dat pentru faptele de sfinţenie creştină, nu pentru activitatea ca legionar“

Viaţa duhovnicească a lui Valeriu Gafencu, supranumit „Sfântul Închisorilor“, a fost argumentul de bază pentru acordarea titlului, se arată într-o adresă comunicată Primăriei Tîrgu Ocna. Demersurile, în 2009, au fost făcute de Asociaţia Prezent!, o continuatoare a Mişcări Legionare. „Titlul i s-a conferit post mortem lui Valeriu Gafencu pentru calitatea acestuia de martir, pentru faptele de sfinţenie creştină, pentru minunile creştine săvârşite în timpul detenţiei, pentru faptul că Tîrgu Ocna a devenit loc de pelerinaj pentru creştinii din întreaga ţară...Titlul nu i s-a dat pentru activitatea legionară de atunci, lucru cel puţin discutabil, ţinând cont de faptul că totul se petrecea pe vremea dictaturii lui Antonescu, când Gafencu avea 20 de ani, ci pentru întreaga sa viaţă din timpul detenţiei“, afirmă, într-o adresă înaintată autorităţilor din Tg Ocna, Şerban Suru, şeful Mişcării Legionare.

La Curtea de Apel Bacău se va decide dacă „Sfântului Închisorilor“ i se dă titlul înapoi

Valeriu Gafencu (1921-1952) s-a stins la Tîrgu Ocna de TBC şi alte afecţiuni căpătate în cursul detenţiei. A fost numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul Închisorilor“ pentru bunătatea faţă de ceilalţi, pentru credinţa în valorile ortodoxiei, întărită cu anii, în penitenciarele prin care a trecut. Apartenenţa la „frăţiile de cruce“ legionare l-au făcut controversat şi a revenit în prim planul dezbaterilor publice odată cu acordarea titltului de onoare la Tîrgu Ocna.

Curtea de Apel Bacău va avea sarcina să tranşeze definitiv dacă Valeriu Gafencu rămâne sau nu cu titlul de cetăţean de onoare. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite