Cum a refuzat Primăria Bacău să-şi apere interesele în dosarul în care este inculpat afaceristul Viorel Rusu. Cosmin Necula: „am declanşat o anchetă disciplinară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi a avut loc primul termen de judecată, la Tribunalul Bacău, în dosarul în care sunt inculpaţi milionarul Viorel Rusu şi firma Conextrust, pentru spălare de bani, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu. Afaceristul a venit înconjurat de avocaţi dar în mod inexplicabil, Primăria Bacău, deşi este parte civilă prejudiciată, nu a fost reprezentată în proces. Primarul Cosmin Necula a declanşat o anchetă internă.

Controversatul afacerist băcăuan Viorel Rusu, care controlează grupul de firme Rustrans-Conextrust-Amici, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 50 de milioane de euro, a avut astăzi primul termen în dosarul penal în care este inculpat pentru fapte grave precum spălarea de bani sau falsul în declaraţii, în formă continuată. La rândul lui, Viorel Rusu este denunţător în mai multe dosare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de pe urma cărora au fost inculpaţi mai mulţi lideri politici din Bacău, dar şi oameni de afaceri.


Viorel Rusu a fost înconjurat la acest prim termen de avocaţii Vlad Sebastian Secuiu, care a reprezentat Rustrans, Irina Rusu, apărător pentru Conextrust dar şi de Paula Mihăescu şi Traian Popescu, consultant specialist în drept penal şi infracţiuni economice şi de corupţie.


În sală au mai fost prezenţi şi cunoscuţi ai omului de afaceri, foşti şefi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău (Dumitru Berbece, Mircea Berilă) sau fostul ofiţer de cercetare penală Dumitrel Andone, director la una din societăţile lui Viorel Rusu.
Avocatul Vlad Secuiu, apărător al societăţii Rustrans, a pledat pentru ridicarea sechestrului asigurator pus pe firma Conextrust, deţinută de Rusu prin Rustrans. 

Avocata Paula Mihăescu a încercat să convingă magistratul, preşedinte de şedinţă, asupra faptului că Primăria Bacău nu mai poate fi parte în proces, deoarece a refuzat să-şi apere drepturile în instanţă şi ar fi trebuit să facă acest lucru, prin înscrisuri şi apărător după camera preliminară, până la primul termen în procesul pe fond.  „Primăria a fost legal citată, sunt înştiinţaţi de dosar. Cine tace, consimte. Dacă le-am face o adresă, i-am repune în termen“, a spus avocata Mihăescu.
Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, Viorel Rusu, prin subordonaţi, a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 468.960,6 lei, valoare ce urmează a fi actualizată printr-o expertiză contabilă. El a intabulat şi vândut patru apartamente şi boxe, care nu-i aparţineau de drept, din Blocul 32, de pe Bulevardul Unirii din municipiul Bacău, de la Scara C, care trebuiau predate Primăriei Bacău, care prin protocol intrau în proprietatea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău, instituţie care prin Ministerul de Interne a cotizat la construirea blocului.


Procurorul de şedinţă a cerut magistratului un nou termen pentru analizarea înscrisurilor, pe baza cărora au cerut avocaţii ridicarea sechestrului de pe Conextrust. Judecătorul a acordat un nou termen, pe 6 aprilie, moment până la care Primăria Bacău trebuie să precizeze dacă se constituie sau nu parte civilă, prejudiciată, aşa cum rezultă din rechizitoriu.


Primarul Cosmin Necula: „Nu este în regulă ce s-a întâmplat. Am declanşat o anchetă internă să vedem de ce instituţia nu a fost reprezentată“


Potrivit datelor existente la dosar, Primăria Bacău a fost reprezentată la camera preliminară de la Tribunalul Bacău de juristul Corneliu Gavrilescu, care în mod paradoxal este cunoscut ca apropiat al omului de afaceri Viorel Rusu. Până în momentul de faţă nu sunt cunoscute motivele pentru care astăzi instituţia nu a avut niciun apărător care să-i reprezinte interesele legitime. Primarul Cosmin Necula s-a arătat extrem de contrariat de faptul că instituţia pe care o conduce nu a fost reprezentată în procesul în care este parte civilă prejudiciată.

„Nu este în regulă deloc ce s-a întâmplat. Instituţia a fost înştiinţată pe 2 martie de proces, prin urmare astăzi trebuia să fie apărată. Am declanşat o procedură disciplinară administrativă şi totodată am luat decizia de a angaja un avocat, care să ne reprezinte în instanţă“, a precizat, pentru ziarul Adevărul, primarul Cosmin Necula. 

În 2013, când a avut loc licitaţia pentru modernizarea Insulei de Agrement, a ieşit la iveală faptul că juristul Corneliu Gavrilescu, care participa şi la unele licitaţii, în calitate de şef al Serviciului Juridic al Primăriei Bacău, avea acţiuni la una din firmele lui Viorel Rusu, pe care le-a cesionat ulterior, fapt care rezultă din declaraţiile şi înscrisurile depuse atunci la Consiliul Naţional de Soluţionare a Conestaţiilor. „Alexcor Trading menţionează că, conform dosarului achiziţiei, în data de 17 septembrie 2013 a fost întocmită o adresă reprezentând referat situaţie de incompabilitate, în care Corneliu Gavrilescu deţine acţiuni la una din societăţile care au calitatea de ofertant iar pe 18 septembrie, nota justificativă în care se menţionează că este salariat al Primăriei - şef serviciu Juridic şi că face parte din implementarea proiectului Insulei de Agrement“ se arată în decizia CNSC.


Acelaşi jurist a mai fost implicat într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău, în 2009, când pentru soluţionarea favorabilă a unui caz de fond funciar au fost date şpăgi în aur şi bani. Gavrilescu, martor denunţător în dosar, a afirmat că s-a trezit cu 700 de euro în buzunarul de la geacă şi că nu cunoaşte provenienţa lor.

Cine este  Viorel Rusu, afaceristul care domină piaţa construcţiilor din Bacău în ultimii ani

Viorel Rusu (51 de ani) a fost şofer la BAT Moineşti, apoi, până în 1998 a fost angajat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău, unde a ajuns să fie şoferul adjunctului comandantului IPJ Bacău şi plutonier. În 1998 s-a lansat în afaceri, în construcţii. 

Începând din 2008 a fost cunoscut ca finanţator al PDL Bacău, iar de atunci a câştigat sute de contracte cu statul: construirea sediului Direcţiei Silvice Bacău, a Direcţiei Apelor Bacău, Cimitirul Sărata ll, Podul Mărgineni şi Calea Moineşti (finanţare europeană), Modernizarea Maternităţii Bacău, Pasajul Subteran Oituz, blocuri ANL, amenajări ale albiilor râurilor, alimentare cu apă (comuna Răcăciuni), reţea de canalizare în Săuceşti, şcoala din localitatea Ardeoani, ş.a. Viorel Rusu a devenit şi dezvoltator imobiliar de când construieşte Complexul Bistriţa. 

De vreo trei ani are şi o afacere cu peşte, după  ce a primit o finanţare europeană pentru realizarea unui iaz privat, de 10 hectare, la Blăgeşti. În ultimii doi ani a fost denunţător în mai multe dosare ale procurorilor DNA Bacău, de pe urma cărora au fost inculpaţi fostul primar Romeo Stavarache, fostul ministru de Interne Gabriel Berca, fostul deputat Mihai Banu, oamenii de afaceri din Galaţi Daniel Bociar şi Viorel Ferendino ş.a.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite