60 de preoţi din Bacău, mutaţi disciplinar fiindcă au vândut prea puţine lumânări. Pedepsele, dictate de Ioachim Băcăuanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioachim Băcăuanul a produs un nou scandal prin deciziile impuse de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului FOTO Mircea Merticariu
Ioachim Băcăuanul a produs un nou scandal prin deciziile impuse de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului FOTO Mircea Merticariu

Peste 60 de preoţi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au fost transferaţi în parohii mai sărace. În general, au fost schimbaţi preoţii de peste 50 de ani, vechi duhovnici în localităţile în care aceştia slujeau, care nu şi-au îndeplinit planul financiar impus de IPS Ioachim Băcăuanul.

În mai multe localităţi din judeţul Bacău a ieşit scandal zilele acestea după deciziile luate, unilateral, de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. După o viaţă de slujit în comunitate, preoţii s-au trezit că sunt mutaţi în alte localităţi, de multe ori aflate la mare depărtare, cu populaţie mai săracă.

În acelaşi timp, în ultima perioadă au fost hirotoniţi mai mulţi tineri absolvenţi de teologie, cărora li s-a oferit şansa să slujească în parohii de gradul 1 sau 2. Cele mai multe feţe bisericeşti nu ştiu de ce s-au luat aceste decizii, dar bănuiesc că nerespectarea planului financiar impus prin vânzarea de lumânări, inscripţionate cu „Episcopia Romanului şi Bacăului“ dar şi a altor obiecte de cult, icoane şi colectarea sumelor de la populaţie, a cântărit decisiv.

„Trebuie să facem ascultare faţă de ierarh, ştiu asta. Dar oamenii mei din comună trebuie să ştie că nu le-am greşit cu nimic. Slujesc de aproape 30 de ani, i-am botezat şi cununat pe mulţi. Nu pot să le dau nicio explicaţie, căci ar însemna să le spun că din cauză că nu am luat mai mulţi bani de la ei sunt mutat“, ne-a spus un preot.

Cei mai mulţi evită să vorbească deoarece nu vor să-şi piardă locul de muncă, chiar dacă acesta va fi la parohii cu un număr mai redus de oameni, chiar dacă îşi vor pierde şi casele parohiale în care au investit în ultimii ani. Pentru cei mai mulţi, schimbările au fost făcute începând cu data de 1 septembrie.

„Vrem să ne ducem la Arhiepiscopie să-l întrebăm pe Înalt Preasfinţit de ce ne face una ca asta. Ce a făcut preotul nostru să fie mutat? Nu le mai ajung banii“, a spus o femeie din Bacău, venită la Biserica sf Ioan.

Printre cei „judecaţi“ fără drept de apel se numără preotul Constantin Ungureanu, mutat din oraş, de la Parohia Sfântul Ioan, preoţii Vasile şi Ovidiu Sârcu, preotul Odorel Moldovanu, de la parohia nr 1 din Măgura, la Valea Seacă, preotul Constantin Zaharia, de la biserica din Sărata, în satul Siretu, din comuna Letea Veche, ş.a.

„Am fost chemaţi la Arhiepiscopie, unde ni s-a zis să ne supunem deciziei. Am fost mutaţi numai noi, preoţii de peste 50 de ani, în mare parte hirotoniţi de fostul episcop, „blândul“ Eftmie, care s-a stins anul trecut. În cazul unora ar mai fi contat şi scandalurile de anul trecut, din mass-media, dar şi faptul că unii nou intraţi în sistem ar fi făcut „donaţii“, a spus un alt preot, sub protecţia anonimatului.

Biserica Ordodoxă se rupe în bucăţi în Arhiepiscopia Romanului. Preoţilor le este teamă de precedentul creat prin caterisirea lui Irinel Andronache


Regimul impus în ultimii ani de mai marii Bisericii produce şi alte efecte adverse. Unul dintre ele este acela că preoţii rupţi de la sânul Bisericii Ortodoxe Române  îşi fac biserici private, centre filantropice, faţă de care ierarhii BOR nu mai au nicio autoritate.

Totodată, prin încercarea de a obţine mai mulţi bani de la credincioşi, dar şi prin mutarea vechilor duhovnici, ortodocşii îmbrăţişează culte şi secte neoprotestante. Mai mulţi preoţi caterisiţi în ultimii ani au format la Secuienii Noi de lângă Roman o biserica privată, denumită Mitropolia Moldovlahiei, care nu se mai afla în subordinea BOR ci în subordinea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Dacă vorbim şi ne revoltăm împotriva Inalt Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, păţim ca Irinel Andronache, care a fost caterist anul trecut. Îmi este greu să înţeleg ce se doreşte prin toate aceste scandaluri provocate chiar de şefii din sistemul BOR“, a spus un alt preot.

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: „Schimbările s-au făcut pentru dinamizarea şi îmbunătăţirea vieţii pastoral misionare, administrativ –gospodăreşti“

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului ne-a transmis în scurt timp un răspuns faţă schimbările produse recent în mai multe parohii. Dincolo de „limbajul tehnic“ reiese că politica BOR la momentul de faţă este aceea de dinamizare şi eficientizare a administrării parohiilor, lucru cunoscut de toţi preoţii ortodocşi.

„Cu deosebit respect vă anunţăm că toate informaţii de interes public privind Eparhia Romanului şi Bacăului sunt prezentate pe site-ul www.epr. ro. În ceea ce priveşte mutările de personal bisericesc vă comunicăm următoarele: Mutările  de personal bisericesc au caracter intern şi sunt luate în cadrul Consiliului şi Permanenţei Centrului Eparhial, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectându-se Statutul pentru Funcţionarea şi Organizare Bisericii Ortodoxe Române, Canoanele Bisericii Ortodoxe, hotărârile interne ale Centrului Eparhial, precum şi legile în vigoare. Acestea se realizează în perspectiva dinamizării şi îmbunătăţirii vieţii pastoral- misioare, administrativ –gospodăreşti şi cultural-caritabile în parohie“, precizează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

5,5 milioane de euro din afacerea cu lumânări

Arhiepiscopia condusă de PS Ioachim are în subordine aproximativ 550 de biserici şi mănăstiri întinse pe raza judeţelor Bacău sau Neamţ şi în jur de 250.000 de familii de credincioşi. Conform dispoziţiilor interne, fiecare preot ar trebui să vândă 100 de lumânări, anual, fiecărei familii. Un calcul sumar arată că, pentru cea mai ieftină lumânare, vândută cu 1 leu, afacerea gândită de clericii băcăuani ar putea băga anual în conturile Arhiepiscopiei 25 de milioane de lei, adică circa 5,5 milioane de euro. Jumătate din bani rămân în contul bisericilor care vând, iar restul merg la Arhiepiscopie.


Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Răscoala sutanelor negre. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, acuzat de preoţi că îi filmează, şantajează şi amendează

Revoltă în sânul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, după ce, de la începutul lunii, mai mulţi preoţi au fost amendaţi „în nume personal“, somaţi să nu mai slujească, mutaţi de la o parohie la alta şi înlocuiţi cu fii de protopopi, fiind acuzaţi de superiorii lor că fac bişniţă cu lumânări, sau sancţionaţi fără nicio explicaţie.

Preasfânta afacere cu lumânări şi birurile episcopului vicar Ioachim Băcăuanul

Şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a dispus ca toate bisericile şi mănăstirile arondate să comercializeze doar lumânări din producţia proprie, vândute la suprapreţ. Ioachim Băcăuanul le-a mai impus subalternilor săi încă două biruri: taxa de radio şi tv Trinitas, dar şi fondul de susţinere a instituţiei pe care o conduce.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite