12 feluri de bucate pe masă la Crăciunul basarabenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vecinii de peste Prut şi-au făcut o tradiţie din a petrece sărbătoarea în România. Gazdele regretă că n-au venit la fel de mulţi ca în anii trecuţi.  

Fiecare basarabean a plătit câte 180 de euro de persoană pentru cinci zile de sejur, dar spun că distracţia a meritat toţi banii. „Din 1990 vin cu familia şi prietenii la Slănic Moldova ca să-mi petrec Crăciunul. Mâncarea este foarte bună, aerul este curat, apele din staţiune sunt minunate şi anul acesta am avut noroc pentru că am prins şi zăpadă. Ne simţim ca la noi acasă“, a spus Ioan Istrate, unul dintre petrecăreţi. Gazdele, la rândul lor, au ştiut ce le place moldovenilor de peste Prut, aşa că au pregătit o petrecere ca pentru ei.

Moş Crăciun dansează doar în ruseşte

De la chef nu au lipsit cele 12 feluri de mâncare, votca, muzica rusească şi horele româneşti. Meniul a conţinut sărmăluţe, mâncărică din prune, fasole bătută, preparate din carne de porc, piftie, ciuperci tocate cu usturoi şi stropite cu sos picant, dar şi salioca, o mâncare tradiţională moldovenească pe bază de peşte.


„În Ajunul Crăciunului noi obişnuim să mâncăm 12 feluri de mâncare. Ele simbolizează cei 12 apostoli din Biblie. Este greu să poţi consuma atâta mâncare, însă tradiţia cere ca măcar să gustăm din fiecare“, a explicat Victoria Horescu.Startul distracţiei l-a dat Moş Crăciun în persoană, care a împărţit daruri copiilor, apoi a fost obligat de către gazde să danseze pe muzică rusească împreună cu perechea sa, un basarabean travestit în „tanti Crăciuniţa“.

Pentru efortul său, Moşul a fost răsplătit de către moldoveni cu o binemeritată sticlă de votcă. „Aşa este tradiţia la noi, ca Moş Crăciun să-i înveselească pe meseni. Anul acesta Moşul şi-a făcut treaba foarte bine şi a meritat să-şi primească cadoul“, a spus Gregorie Cosniceanu.

Chiar dacă moldovenii s-au simţit ca peştele în apă la petrecerea din Slănic Moldova, gazdele au avut un regret.

Numărul turiştilor moldoveni a fost mai mic decât în alţi ani. Motivul îl constituie faptul că, pentru a intra în România, fiecare cetăţean al Republicii Moldova este obligat să facă dovada că are în cont minim 500 de euro şi rezervare la hotel.

„Este o discriminare din partea statului român. Dacă nu erau aceste cerinţe cu siguranţă că acum, în staţiunea Slănic Moldova, ar fi fost cel puţin 1.000 de moldoveni, în loc de 400“, a declarat Ioan Munteanu, directorul complexului hotelier în care s-au cazat cei 400 de turişti moldoveni.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite