Supa de găină bătrână cu tăieţei subţiri de casă. Reţeta săsească delicioasă care nu se găseşte în nicio carte de bucate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supă de găină bătrână FOTO Diana Oros
Supă de găină bătrână FOTO Diana Oros

Colindând satele săseşti, Claudia-Romana Rista a cules reţete vechi care nu se găsesc în nicio carte de bucate. Tânăra din Arad doreşte să împărtăşească descoperirile sale şi cititorilor „Adevărul“.

Romana vrea ca tradiţia să nu piară şi astfel colindă satele din România.

„Cred cu tărie ca mireasma unei bucătării vine din multiculturalitate şi asta am întâlnit în gospodăriile săseşti din Transilvania pe care am avut privilegiul de a le trece pragul şi a căror reţete de bucate culese de mine mă bucură nespus să vi le fac cunoscute'' ne spune Claudia-Romana Rista, cunoscută cu numele „Fata care găteşte cu flori”.

Supele saşilor, felu-ntâi şi felu’ doi

„Saşii fac câteva supe, suppen, ciorbe, ciudate la prima vedere. Supa de mere cu prune uscate şi picior de porc afumat sau cu ‘carne din şoldul de la porc’. Brodelawend este o supă de friptură. Cu carne de porc se face şi ciorba de cartofi, tarhon şi afumătură, pe care o întâlnim des în toată bucătăria ardelenească.

Cu siguranţa aţi auzit de supa de găină bătrână cu tăieţei subţiri făcuţi în casă. La saşi se servea de sărbătoare şi în special în meniul de nuntă. Era şi felul întâi, şi felul doi. Saşii, despre care se ştie sunt cumpătaţi scoteau carnea fiartă din supă, o rumeau puţin în cuptor şi o serveau pe o farfurie împreună cu zarzavatul din supă, în special cu morcovii fierţi tot în supă. Apoi la masă aduceau sarmalele, dar fără mămăligă", spune tânăra care culege reţete.

supa gaina

FOTO credit Diana Oros

Supa de găină bătrână cu tăieţei subţiri de casă

Ingrediente

1 găină, de preferat bătrână şi potrivit de grasă

Zarzavat: 4 rădăcini de pătrunjel şi 4 morcovi, crestate şi tăiate pe lung, 1 rădăcină mică de ţelină, tăiată în bucăţi potrivite, 3 cepe întregi, curăţate sau nu de coajă, sare, frunze de pătrunjel din grădină, tocate, opţional, dar tradiţional şi nu strică în oala cu supă: 1 cui mare ruginit care se înfige în pieptul de găină să ajute la fragezire, o linguriţă de inox sau bicarbonat de sodiu.

Mod de preparare:

1. Pregăteşti găina, o tai în bucăţii. De regulă, de la găină folosim pentru supă carnea cu mai mult os.

2. Pui bucăţile de carne de găină la fiert în apa rece cu o linguriţă de sare, într-o oală de 10 litri neacoperită. Laşi să fiarbă la foc mediu. O găină dacă e bătrână fierbe în jur de 2-3 ore. Aduni spuma de la carne.

3. Truc. Dacă găina este bătrână pui în apa în care fierbe o linguriţă de inox, sau mai multe, pentru fragezire. Unii mai pun o linguriţă cu bicarbonat, alţii înfig cuiul ruginit în pieptul găinii ca să se fragezească.

supa gaina

FOTO credit Diana Oros

5. Când carnea de găină este gata fiartă, adaugi ceapa, ţelina, morcovii şi rădăcina de pătrunjel şi o laşi să fiarbă la foc mic, acoperită cu capac pe jumătate. Daca mai e nevoie completezi cu apă.

6. După ce a fiert zarzavatul, mai potriveşti de sare. Supa de găină se serveşte în special cu tăieţei de casă.

7. Iei supa de pe foc. O strecori de carne şi zarzavat. Carnea de găină o tai bucăţi şi o dai la cuptor. O vei servi apoi aşa drept felul doi împreună cu zarzavatul scos din supă. Mai delicios de-atât nu se poate!!

supa gaina

FOTO credit Diana Oros

8.  Pregăteşti tăieţeii de casă. Foloseşte întotdeauna ouă de casă. Înainte de a-i fierbe în zeama fierbinte să ai grijă să îi împrăştii pe masă sau pe un tocător de lemn pentru a se usca mai bine.  În bolul cu supă, unii pun frunze tocate de pătrunjel proaspat cules din grădină.


 

supa gaina

FOTO credit Diana Oros

Vă mai recomandăm: Reţete româneşti care n-au ajuns niciodată în cărţile de bucate. Secretele ciorbei de borboane, o delicatesă culeasă recent în zona rurală a judeţului Braşov

Tânăra care găteşte cu flori şi umblă prin toată România pentru a culege reţete: „Am trăit 15 ani «visul american»“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite