Legenda castelului din Macea: un grof cântă la pian într-o cameră misterioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Csernovics din localitatea arădeană Macea FOTO arhivă
Castelul Csernovics din localitatea arădeană Macea FOTO arhivă

Castelul Csernovics din localitatea arădeană Macea este plin d eistoria. Ca orice castel are şi el legenda lui. Localnicii spun că la miezul nopţii se aude sunetul unui pian care vine dintr-o cameră misterioasă.

Istoria castelului din  Macea începe în jurul anului 1724, odata cu acordarea de către Imperiul Austriac titlului nobiliar unei familii sârbe, Csernovics. Cum titlul nu reprezenta doar cinste şi onoare familia proaspăt intrată în cercul select al nobilimii autriece primeşte şi o serie de proprietăţi, printre care şi Macea. Ca orice familie de nobili care se respectă, cei din clanul Csernovics au început construcţia unui castel pe care, probabil după deliberări aprinse şi şedinţe interminabile de familie, au decis să-l amplaseze la Macea, astăzi comună în judeţul Arad.

Construcţia începe cu avânt, dar până la moartea lui Mihai, capul familiei Csernovics în 1745, doar aripa de est este finalizată şi amenajată pentru a fi locuibilă. Dupa moartea lui Mihai, castelul ajunge în proprietatea soţiei sale Ana care nu continuă constructia. După Ana, proprietar al castelului devine un alt descendent al familiei Pavel Csernovics, care continuă amenajarea resedinţei. Este ajutat şi de fiul său  Petru, care îi va da castelului un aer exotic dupa  întoarcerea dintr-o călătorie, pare-se initatica, în Orientul Apropiat.

castel macea

Printre elementele exotice care îşi fac apariţia odată cu intoarcerea lui Petru prin grădina şi parcul domeniului puteau fi observaţi arborii de Ginko Biloba. Cu toata contribuţia sa la exotismul grădinilor domeniului, se spune ca Petru, un îmăptimit al jocurilor de noroc, aşa cum îi sta bine oricarui fiu de nobil, a reuşit performanţa de a pierde castelul de la Macea la un joc de cărţi. Astfel  domeniul iese din proprietatea familiei Csernovics.

Următorii care se vor bucura de domeniul Macea sunt cei din familia Nagy Karolyi. Aceştia se ocupă de construirea unei noi aripi şi a turnului înalt de 30 de metri.  Familia Karolyi se va ocupa şi de extinderea parcului prin  plantarea de copaci pe heectare intregi. După o serie de lucrări făcute la castel şi domeniu, familia Karolyi decide să se retragă la Budapesta, iar proprietar devine Adam Iancu din Curtici, care va păstra domeniul până la naţionalizarea din 1948. Va avea mai multe destinaţii ca azil pentru orbi, orfelinat şi chiar sediul Cooperativei Agricole. În 1991, domeniul este închiriat Universităţii de Vest „Vasile Goldis”, instituţie care l-a şi achiziţionat.

Din punct de vedere arhitectural se pot distinge mai multe stiluri, fiecare dintre proprietari lăsându-şi amprenta. Se pot distinge elemente de baroc târziu dar şi forme de inspiraţie bizantină şi chiar gotică. Nu lipsesc nici elementele moderne, prezente în aripa nouă construită de familia Karolyi.

castel macea

Legenda spune că în castel există şi camera cu numărul 100 care nu a fost încă descoperită, iar  că în acea cameră s-ar afla şi ar cânta la pian însuşi groful Karolyi. Localnicii spun că la miezul nopţii se aude sunetul unui pian din camera misterioasă.

Vă mai recomandăm: FOTO Afacere de succes cu un castel ridicat de la zero în Cluj. Cum să faci bani din petreceri pentru copii

Castelul Corvinilor devine mai scump pentru turişti din 2015. Nunta în castel, pe primul loc în topul chiriilor de lux

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite