Ioan Tamaş, şeful IPJ Arad: „Poate în multe dosare cu autor necunoscut sunt cunoscuţi autorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Ioan Tamaş FOTO Adevărul
Comisarul şef Ioan Tamaş FOTO Adevărul

Comisarul-şef de poliţie Ioan Tamaş, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad (IPJ), a acordat un interviul ziarului „Adevărul“, în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“, în care vorbeşte despre dosarele cu autor necunoscut, dar şi despre alte probleme legate de infracţionalitate.

„Adevărul“: Câte infracţiuni noi au fost sesizate la nivelul IPJ Arad, în ultimii cinci ani?

Ioan Tamaş: În jur de 10.000, dar avem o perioadă destul de bună, datorită faptului că suntem pe un trend descendent din punct de vedere al infracţionalităţii, atât din punct de vedere al celor total sesizate, cât şi din punct de vedere al celorlalte.

Care sunt cele mai frecvente infracţiuni înregistrate în judeţ?

Cele mai frecvente infracţiuni sunt furturile, iar din gama acestora sunt furturile din autoturisme, din curţi şi anexe ale locuinţelor.

Câte sunt furturi din locuinţe, câte din autoturisme?

Din punctul de vedere al furturilor din autoturisme, în cursul anului 2015 au fost comise 481. 

356 de fapte, mai puţin cu 125 faţă de 2014, iar din punctul de vedere al furturilor din locuinţe şi aici avem un trend descendent faţă de 2014. Am avut comise 520 de fapte, cu 89 mai puţine decât în anul precedent.

Cărui fapt se datorează această scădere?

Scăderea se datorează prezenţei poliţistului în toate cartierele, în stradă.Faptul că acesta este prezent induce şi autorului o anumită stare, mai ales că se gândeşte că va fi prins.

Câte dosare cu autor necunoscut figurează în prezent în evidenţele IPJ Arad? Cum vi se pare numărul?

Noi la începutul anului am avut un număr de 13.137 dosare cu autori necunoscuţi. În perioada aceasta de nouă luni, s-au înregistrat alte 2.465 de dosare, au fost soluţionate 2.296, iar la finele celor nouă luni au rămas în evidenţă 13.371 de dosare. Cele mai multe dintre dosare au prejudiciul relativ mic, unde gradul de pericol social este mai redus. Asta nu înseamnă că noi nu am desfăşurat activităţi şi pentru identificare autorilor în aceste dosare, dar, din nefericire, au rămas în lucru, în evidenţă cu autori necunoscuţi. La un judeţ ca al nostrum, nu ştiu dacă este un număr aşa de mare. Dar vreau să fac o paranteză. Anul trecut, în statisticile celor de la frontier, pe care le-am utilizat şi noi în analizele pe care le-am făcut, peste 2 milioane de autoturisme au ieşit sau au intrat în ţară. Acestea toate au tranzitat judeţul Arad. Este vorba despre 8, 9 milioane de persoane care de asemenea au tranzitat judeţul Arad. Vă daţi seama că dintre aceştia un procent foarte mic să fi fost autori… Au comis infracţiunea şi s-au dus mai departe.

Care este cel mai vechi dosar cu autor necunoscut din Arad?

Din păcate este un dosar cu infracţiune de omor din anul 1997. Se continuă cercetările până în momentul în care se mai obţin date pentru a putea fi valorificate.

Din totalul dosarelor aflate în evidenţă cu AN, câte au fost trecute în evidenţele pasivă?

Cam 30 la sută.

Există personal desemnat care să lucreze doar în aceste dosare cu autori necunoscuţi?

Există la fiecare subunitate, vorbim de poliţia nivelul municipiului. Sunt lucrători specializaţi care desfăşoară activităţi în aceste dosare. 

În primele şase lui ale acestui an, cele mai multe infracţiuni cu autor necunoscut din Arad au fost furturile din autoturisme. Cum comentaţi acest lucru?

În această perioadă am avut cele mai multe furturi din autoturisme datorită faptului că am avut un grup de minori şi, cu toate că imediat după comiterea faptelor au fost identificaţi, comiteau în continuare, până s-a reuşit documentarea întregi activităţi infracţionale şi deferirea justiţiei.

Care sunt localităţile din judeţul Arad în care sunt înregistrate în prezent cele mai multe fapte cu autor necunoscut?

Cele mai multe fapte cu autor necunoscut sunt în municipiul Arad, unde este cea mai mare comunitate. După urmează, Vladimirescu, Vinga şi Şiria.

Care sunt zonele/cartierele din municipiul Arad în care sunt înregistrate în prezent cele mai multe fapte cu autor necunoscut?

Cele mai multe fapte cu autor necunoscut au fost înregistrate în zona Aradul Nou, Sânicolau. Vorbim de furturile din curţi, datorită faptului că multe dintre proprietăţi nu au nici un fel de delimitare, nu au garduri împrejmuitoare, şi atunci hoţii pătrund fără nici un fel de problemă. 

Este suficient personal la nivelul municipiului şi judeţului?

Ar mai trebui. Avem un deficit de personal de peste 10 la sută. Avem nevoie de mai mulţi poliţişti.

Care este starea maşinilor cu care vă deplasaţi?

Starea maşinilor este destul de bună. Mai ales că în ultima perioadă de timp la nivel de inspectorat au fost repartizate mai multe autoturisme de serviciu. E adevărat, se repară, dar nu avem probleme. Avem peste tot maşini pentru a ne desfăşura activitatea.

Cât câştigă un agent?

Nu. (Tace)

Ce ne puteţi spune despre cazul jurnalistului Lucian Valeriu, bătut cu ranga, în anul 2001, de către doi indivizi mascaţi, după ce a scris un material în care a făcut dezvăluiri incomode?

Cunosc cazul, pentru că au fost din prima fază la cercetare la faţa locului. Din păcate, cu toate eforturile şi demersurile pe care le-am făcut, nu s-a reuşit identificarea autorului. Dar am desfăşurat un complex de activităţi, am mers pe toate ipotezele de lucru.

Despre crima nerezolvată de pe strada Bolintineanu ce ne puteţi spune, mai ales că la acea vreme aţi fost la faţa locului pentru cercetări?

Un caz foarte grav cu cei doi tineri omorâţi. Şi acolo s-au desfăşurat un complex de activităţi, foarte multe. Dosarul respectiv a fost preluat din anul 2012 de către Parchetul General, dar, cu toate că şi aici s-au desfăşurat foarte multe activităţi, pe care le ştiu, deoarece am fost de la început la faţa locului, nu s-a rezolvat nimic. Pe urmă am desfăşurat multe activităţi impreună cu colegii mei. Am constituit un grup de lucru, dar nu s-a reuşit identificarea autorilor.

Mai avem clanuri în judeţ care sunt în vizorul dumneavostră?

Mulţi sunt acolo unde trebuie să fie lăsaţi şi îşi ispăşesc pedeapsa pentru faptele pe care le-au comis. La nivelul judeţului nu putem spune că avem clanuri. Mai sunt, probabil, tineri care desfăşoară unele activităţi ilegale, dar asta nu înseamnă că avem clanuri.

Din totalul de politişti angajati la IPJ, câţi sunt politişti operativi, pe structuri, procentual?

Din punct de vedere al personalului, v-am spus înainte, în jur de 10 la sută ca procent suntem în deficit. Avem un deficit de 15 la sută din punct de vedere al ofiţerilor şi un procent 8,4 la sută în ceea ce priveşte agenţii de poliţie. Aici deficitul este mai mic, deoarece a fost prima încadrarea din sursă externă şi urmează o încadrare pentru încă 22 de poliţişti. 

Care este situaţia plăţilor în ceea ce priveşte expertizele medico-legale şi judiciare? Ce datorii sunt şi cât întârzie asta munca in dosare?

De întârziat munca în dosare nu o întârzie, pentru că experizele sunt făute la timp. Durează mai mult expertizele din punct de vedere economico-finaciare, unde e un procent mai mare de activităţi.  În ceea ce priveşte plata, nu pot spune că este la zi, însă nu rămân neachitate pe o perioadă mare de timp.

Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele cinci probleme cu care se confruntă Poliţia şi care sunt principalele probleme identificate la nivelul Ministerului de Interne în general? Personal, aţi făcut demersuri în vederea rezolvării acestor probleme?

Avem în atenţie permanetă pregătirea mai ales a celor care sunt veniţi din şcoli, mai ales a celor care au fost încadraţi direct. Noi desfăşurăm activităţi pe acest segment încontinuu pentru a-i aduce la nivelul de profesionalism corespunzător activităţii.

Care a fost tema principală din proiectul de management cu care aţi câştigat concursul pentru şefia IPJ şi ce aţi reuşit să puneţi în practică, până în prezent, din acest proiect de management?

Principala temă, pot să spun, a fost factorul uman, aducerea unei stări de normalitate. Fiecare dintre noi trebuie să-şi desfăşoare activitatea cu responsabilitate, cu devotament. Am mers pe trei paliere pe care le solicit şi în prezent şi pe care mi le doresc. Să ne facem treaba, să avem rezultate şi să nu creăm probleme, pentru că atunci creăm o imagine defavorabilă atât nouă, atât Poliţiei Române, cât şi Ministerului. O problemă prioritară pentru noi este factorul uman, care încontinuu va trebui să citească, să înveţe, să îşi desfăşoare activităţile în bune condiţii.

Cum comentaţi existenţa a aproape 600.000 de dosare cu autor necunoscut la nivelul ţării?

Chestiunea aceasta la nivelul ţării nu prea aş vrea să o comentez. Într-adevăr, sunt destul de multe dosare rămase cu autori necunoscuţi. Poate în multe dosare care au rămas cu autori necunoscuţi sunt cunoscuţi autorii, dar, din lipsă de probaţiune, nu s-au putut lua măsurile legale împotriva lor. 

Care este cel mai vechi autoturism din parcul auto al IPJ Arad?

Cele mai vechi autoturisme sunt Volkswagen-urile. Mai sunt în dotare patru asemenea autoturisme care sunt din anul 1997, iar cel mai nou este o Dacia Dokker. Cele vechi sunt folosite în munca operativă.  

Dumneavoastră ce autotuturism de serviciu aveţi la dispoziţie?

Un Audi, având data de fabricaţie din 2002.

Cât câştigă un agent nou angajat în cadrul IPJ Arad?

Cam 1.800 de lei.

Cum vi se pare nivelul de salarizare din Poliţia Română?

Raportat la activităţiile pe care le desfăşoară, mic. Şi pot să dezvolt puţin subiectul acesta, pentru că poliţistul desfăşoară activităţi 24 de ore din 24. Când sunt sărbători legale, poliţistul este la datorie, când sunt sărbători religioase, este la datorie. Noi trebuie să ne facem datoria. Din acest considerent, poate că salariul poliţistului este mic.

Nominalizaţi cinci iniţiative concrete puse de dumneavoastră în aplicare pentru a vă motiva angajaţii.

Am avut chiar în momentul în care am fost numit pe funcţie. Am în continuare aceleaşi pretenţii din punct de vedere al activităţii care se desfăşoară. V-am făcut menţinea înainte că noi trebuie să ne facem treaba, să avem rezultate şi să nu creăm probleme.

Cum arată o secţie de poliţie din mediul rural din judeţul Arad? Cum se poate lucra într-o astfel de secţie în condiţiile în care, spre exemplu, ai de audiat şi victime şi infractori în acelaşi timp, în acelaşi spaţiu? Dumneavoastră aţi putea să vă desfăşuraţi eficient activitatea într-o sectie de poliţie din mediul rural, cu maşina de scris, cu birouri şi scaune rupte, cu hârtie, pixuri aduse de acasă?

Din punctul acesta de vedere, nu au fost probleme. Vreau să vă informez că au fost condiţii de muncă destul de vitrege la începuturi. Eu îmi aduc aminte, când eram ofiţer operativ şi îmi desfăşuram activităţiile pe dosarele acestea cu AN-uri, că stăteam în condiţiile pe care le-aţi spus mai sus. Eram şase lucrători acolo audiam şi matorii, şi autorii. Dar acum, în condiţiile acestea nu mai avem nici o secţie. Acum nu mai avem astfel de probleme. Două dintre secţiile rurale îşi desfăşoară activitatea chiar aici, în incinta inspectoratului, celelalte în zona poliţiilor orăşeneşti.

Cate posturi vacante sunt in IPJ Arad?

În jur de 90 de posturi.

Numiţi cinci probleme depistate de dumneavoastră la nivelul IPJ şi demersurile făcute de dumneavoastră pentru soluţionarea acestora.

Nu pot să spun că avem probleme la nivel local. Într-adevăr, mai avem unele probleme din punct de vedere al stării şi practicii disciplinare, dar depunem eforturi pentru a elimina aceste probleme.

Ce demersuri aţi facut la nivelul MAI pentru soluţionarea unor probleme punctuale identificate la nivelul IPJ Arad.

La nivel de MAI nu, dar la nivel de inspectorat vreau să vă asigur că, atunci când suntem semnalaţi cu privire la un incident, la vreo abatere disciplinară, fără nici un fel de problemă declanşăm cercetări, verificări, pentru a stabili vinovăţia şi a lua măsurile legale dacă un poliţist a comis vreo abatere. 

Cum comentati faptul că foarte mulţi dintre miniştrii de interne de după Revoluţie sunt fie personaje controversate, fie au avut sau au probleme cu legea – urmăriţi penal, unii chiar condamnaţi?

Lăsaţi-mă să mă abţin din punctul  acesta de vedere.

CV / Cine este Ioan Tamaş

Comisarul şef de poliţie al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad Ioan Marcu Tamaş este la conducere instituţiei din aprilie 2014. Tamaş are 52 de ani şi s-a năcut în comuna Vîrfurile (judeţul Arad). În perioada 1986-1989 a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri M.I. Bucureşti, apoi, între 1995 şi 2000, a urmat Facultatea de Drept la Universitatea Oradea, după care a făcut un master în „Drept penal şi procesual penal“ la Universitatea „Vasile Goldiş“ din Arad. Din luna septembrie 1989 şi până în iulie 1991, Ioan Marcu Tamaş a fost ofiţer judiciar la Poliţia Oraşului Aleşd, din cadrul IPJ Bihor. În iulie 1991- martie 2002 a fost ofiţer judiciar la Poliţia Municipiului Arad, iar din martie 2002 până în februarie 2004 a ocupat funcţia de şef al Biroului de Investigaţii Criminale la Poliţia Municipiului Arad. Din 2004 până în octombrie 2012 a ocupat funcţia de adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite