FOTO Alpinistul Zsolt Torok învaţă copiii să se caţere, după ce a cucerit cele mai înalte vârfuri ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Torok va antrena copiii
Torok va antrena copiii

Alpinistul arădean Zsolt Torok, liderul echipei de alpinişti care a escaladat vârful Nanga Parbat, a reuşit să construiască primul panou de căţărare pentru copiii din Arad. Tot el este cel care va preda şi cursuri de căţărare pentru cei mici.

Cursurile încep la sfârşitul acestei săptămâni, urmând să fie fixate şi costurile. 

Panoul de căţărare a fost realizat după o încercare a alpinistului de ani zile. Mai exact, după cum afirmă el: „după o discuţie de 26 de ani la toate nivelele iată cineva a spart gheaţa şi a răsărit şi la Arad primul panou de căţărat pentru copii”. 

Panoul se află în incinta Gemi Center şi a fost construit de fostul fotbalist al echipei UTA, Marius Ţucudean, care acum este om de afaceri.  

Pe panoul respectiv se organizează cursuri şi evenimente pentru copii unde pe primul plan este dezvoltarea armonioasă şi dezvoltarea încrederii în forţa proprie. Costurile primului panou de căţărat din Arad se ridică la câteva mii de euro.

Antrenorul Zsolt Torok este unul dintre cei mai buni alpinişti din ţara noastră. Acesta spune că se bucură că şi în Arad este un astfel de panou, deoarece asemănătoare există în toate oraşele mari ale ţării.

„Nu mai vorbim de faptul că la Szeged sunt trei panouri, iar la Stuttgart, doar pe un perete unde se antrenează 270 de persoane simultan s-a investit suma de 3 milioane de euro. La Arad peretele este destinat celor mici, de la 2, 3 ani până la 11 ani. Eu mi-aş dori ca cei de la Primărie  se implice mai mult şi să constuiască un zid de căţărare cu o capacitate mai mare”, a declarat alpinistul arădean Zsolt Torok. 

Zidul construit la Gemi Center are 5 metri lăţime şi 2,60 metri înălţime. Torok spune că ceea ce face el cu copiii este gimnastică şi că nu reprezintă niciun pericol. „Pe lângă alergat, dans, înot, câţăratul este cel mai vechi sport. „Sunt convins că acest panou va însemna mult pentru copiii care au talent şi surplus de energie care vor să facă ceva extraordinar şi în acelaşi timp atât de firesc. Noi ne-am căţărat ori unde şi ne-am jucat peste tot. Pe şantiere, în copaci. Mureşul era terenul nostru de joacă. Lumea s-a schimbat de atunci şi au mai apărut şi alte oportunităţi.

Eu, ca părinte, prefer căţăratul pe structuri artificiale în loc de copaci, pentru că aici practic copii sunt în siguranţă, iar căţăratul se poate practica într-o formă mai complex, decât în copaci. Ca alpinist bineînteles prefer traseele lungi şi frumose, însă primii paşi se pot face în sală. Noi urmărim bucuria mişcării, satisfacţia si dezvoltarea abilităţilor. Cei care practică căţărarea pe panou nu sunt expuşi la niciun pericol”, mai afirmă  Torok.

Amintim că anul trecut, în data de 19 iulie, alpiniştii români Zsolt Torok, Teofil Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek au atins în premieră naţională, vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell.

Alpinist profesionist şi ghid montan cu 27 de ani de activitate, Torok a fost ales de 4 ori Sportivul Anului, premiul fiind acordat de FRAE (Federaţia Romană de Alpinism şi Escaladă).

A participat în 11 expediţii româneşti sau internaţionale în: Himalaya, Karakorum, Anzii Cordilieri. A terminat alături de Janos Torok – Trilogia Alpilor (cei trei mari pereţi nordici Eiger, Grandes Jorasses şi Matterhorn).

Zsolt Torok s-a născut pe data de 29 septembrie 1973, la Arad. De la 18 ani s-a înscris şi în clubul arădean de specialitate şi de atunci a urmat chemarea acestui sport fără întrerupere.

Vă mai recomandăm: FOTO Zsolt Torok vrea cucerească vârful Nanga Parbat unde mai mulţi alpinişti şi-au pierdut viaţa. Din echipă alături de arădean fac parte doar români
 

FOTO Duc numele ţării în toate colţurile lumii, însă nu primesc nici un sprijin de la stat. Cazul echipei alpinistului Zsolt Torok

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite