Dezvăluirea misterelor Cetăţii Aradului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentele importante aflate până acum în Arhivele Naţionale ale Austriei au fost aduse recent în Arad. Anul acesta vor fi făcute publice documentele privind istoricul cetăţii Aradului, pentru introducerea acesteia în circuitul turistic.

O parte dintre documente, care se aflau la Arhivele Naţionale ale Austriei, au sosit la Arad şi urmează să fie traduse de specialişti în limba germană, după care vor fi făcute publice. Rezultatele cercetărilor vor fi folosite în momentul în care cetatea va trece în circuitul civil, atât la amenajarea unor muzee, cât şi pentru elaborarea unui ghid turistic.


Planuri pentru cetate


„În anul 2011 au început cercetările istoricilor, dar şi ale specialiştilor în infrastructură. Studiile ne vor ajuta să pregătim un viitor muzeu al cetăţii, dar şi să vedem, din punct de vedere al infrastructurii, ce componente noi putem adăuga în proiectul de reconversie. Cercetările istoricilor vor face parte şi dintr-un viitor ghid turistic al cetăţii“, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, în momentul începerii cercetărilor. În Cetatea Aradului ar urma să fie amenajate un centru universitar şi un centru sportiv, care vor asigura activitatea permanentă în acest perimetru. De asemenea, se va amenaja o piaţă a cetăţii, care va fi printre primele zece din Europa ca mărime, dar şi spaţii pentru afaceri şi birouri. În zona culturală se vor muta toate marile muzee, biblioteci, dar şi instituţii culturale din oraş. Într-o altă parte a cetăţii se vor deschide magazine turistice, un hotel şi un restaurant. Pe malul Mureşului vor fi amenajate mici porturi de unde se va putea pleca în circuite pe râu.


Toate aceste investiţii, cărora li se adaugă o reţea de utilităţi, au fost estimate la 200 de milioane de euro şi se vor realiza prin parteneriate publice-private. Cetatea a fost construită pe malul stâng la Mureşului, la cererea împărătesei Maria Tereza. Proiectată de Ferdinand Philip Harsch, are formă de stea cu şase colţuri, este prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane şi mai multe rânduri de şanţuri, care puteau fi inundate. Lucrarea a durat 20 de ani şi a fost executată de mii de deţinuţi. Până în 1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului Austro-Ungar.


Cetatea a fost trecută din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării în domeniul public al municipiului Arad şi administrarea Consiliului Local. Trecerea cetăţii în circuitul civil este prevăzută a se realiza după anul 2013, când unitatea militară din cetate va fi relocată în alt spaţiu.

Studiile ne vor ajuta să pregătim un viitor muzeu al cetăţii şi să vedem ce componente noi putem adăuga în proiect
Gheorghe Falcă, primarul Aradului

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite