Cum preparăm bab-gulyasul, o delicatesă din bucătăria ungurească specifică zonei Banat. Secretele unui bucătar arădean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bab-gulyasul este o mâncare tradiţional ungurească, însă este foarte apreciată şi gătită în zonele Banatului, Crişanei şi Ardealului. Un bucătar arădean ne spune câteva secrete pentru a prepara această ciorbă scăzută. Bab-gulyasul este practic un gulaş cu fasole, o ciorba scăzută, deasă.

De altfel, este o mâncare consistentă şi ţine loc de ambele feluri, 1 şi 2.

Bucătarul arădean Adrian Pop spune că pentru preparaea unui număr de 10 porţii avem nevoie de: 500 de grame de fasole uscată, aproximativ un kilogram şi jumătate de carne de porc, din care jumătate să fie afumată, două cepe mari, 2-3 căţei de usturoi, doi ardei graşi sau capia, un ardei iute, ulei,  doi morcovi, o rădăcină de păstârnac, puţină ţelină, o rădăcină de pătrunjel 3-4 roşii mari tăiate cubuleţe şi decojite, o lingură de boia, foi de dafin, sare, piper măcinat, frunze de pătrunjel verde tocat mărunt şi găluşte făcute din făină şi ou.

Modul de preparare nu este unul dificil însă timpul în care vom reuşi să ducem la bun sfârşit preparatul va depăşi două ore.

“Fasolea boabe se spală în câteva ape reci si se lasă păeste noapte în apă. Cepele se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o oală de mărime potrivită si se adaugă ceapa şi puţină sare. După ce ceapa s-a căşit, se adaugă ardeii tăiaţi cubuleţe şi usturoiul zdrobit. Se adaugă chimenul şi boiaua şi apoi apă, cât să ajungă la nivelul ingredientelor. Apoi se adaugă toată carnea şi frunzele de dafin şi se completează cu apă fierbinte. Condimentaţi cu piper şi sare, se adaugă roşiile. Fasolea se adaugă când ciolanul este pe jumătate fiert. Adaugăm în oală toate legumele rădăcinoase tocate în cuburi potrivite”, explică Adrian Pop reţeta.

Ulterior, se pregătesc nişte găluşte din ou şi 80 de grame de făină. Acestea se fierb separat şi se pun în gulaş, iar apoi se presară pătrunjel tocat mărunt.

Bucătarul arădean ne spune să fim atenţi la carnea afumată, care este sărată, astfel încât să nu adăugăm prea multă sare. De asemenea, consistenţa care va rezulta va fi una bună, ciorba fiind practic o tocăniţă mai zemoasă.

Vă mai recomandăm: 

Ce putem pregăti din verdeţurile de pe piaţă: reţete tradiţionale olteneşti

Reţete speciale de tochitură oltenească şi mâncare de gutui preparate de bucătarul care a gătit pentru Regelui Mihai şi pentru preşedinţii României

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite