Cum a ajuns o ruină castelul preferat de Regele Mihai I. În parcul dendrologic dimprejur supravieţuiesc încă 70 de specii de arbori şi arbuşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Mocioni FOTO raduburcea.wordpress.com
Castelul Mocioni FOTO raduburcea.wordpress.com

În judeţul Arad există 13 castele, superbe la „vremea lor“, majoritatea în paragină acum. Un punct important pe lista monumentelor istorice este castelul de la Bulci, din comuna Bata, de vânzare acum, care ascunde un trecut impresionant.

Multă vreme, în anexele castelului a funcţionat un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză.

Castelul Mocioni din Bulci, judeţul Arad, se află în apropierea localităţii, lângă râul Mureş. A fost construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, primind forma actuală în jurul anului 1860. Castelul a fost ridicat de baronul Fechtig-Fechtenberg şi a intrat în posesia familiei Mocioni în anul 1858. Edificiul este înconjurat de un parc imens.

Pe două dintre faţadele clădirii se află terase care cuprind blazoanele familiei Mocioni, sculptate în relief. Corpul central dispune de o sală de arme, cu un splendid şemineu. 

Cunoscuta familie Mocioni din Banat a deţinut mai multe proprietăţi impresionante în Banat, a doua ca marime fiind Castelul Mocioni din Bulci, comuna Bata, la câţiva kilometri de Căpâlnaş.

Domeniul Bulci a fost cumpărat în 1858 de către Antoniu Mocioni de Foen de la baronul Fechtig-Fechtenberg, cel care zidise si castelul. Domeniul şi castelul au fost moştenite de Zeno (1842-1905), plătindu-i în schimb fratelui său Victor – care şi-a petrecut viaţa în strainătate – o rentă anuală de 10.000 florini aur.

În timpul ultimilor doi proprietari – Antoniu şi fiul său adoptiv Ionel Mocioni-Stârcea – castelul din Bulci a cunoscut o viaţă intensă, aici venind adesea la vânătoare regele Carol al II-lea, al cărui maestru de vânatoare era Antoniu. 

După 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mamă Elena şi regele Mihai I, care în 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Stârcea, a achiziţionat castelul contelui Huniady de la Savârşin, aflat în apropierea domeniilor Mocioneştilor. Castelul de la Bulci a fost naţionalizat şi transformat în 1949 în sediu al G.A.S. din localitate. Ulterior, aici a fost amenajat un preventoriu TBC, destinaţie pe care o are şi în prezent.

În ultimii ani, autorităţile locale din comuna Bata au făcut numeroase şi insistente demersuri pe lângă administraţia municipiului Arad pentru a clarifica şi definitiva situaţia acestui obiectiv.  

Acum, castelul din Bulci este în proprietatea Primăriei Arad, care însă vrea să-l vândă pentru că e prea departe de oraş şi, astfel, greu de administrat. Castelul a fost folosit ultima oară în 2011. Găzduia Secţia TBC a Spitalului Judeţean Arad. În doar patru ani, parcul domeniului şi, mai ales, construcţiile s-au degradat într-un mod greu de imaginat.

S-a reuşit şi realizarea unei evaluări a obiectivului ce conţine clădirea Castelului Mocioni şi 8,9 hectare de parc împrejmuitor, de fapt un parc dendrologic – care se ridică la aproximativ 148.000 euro. 

În ceea ce priveşte cele aproape 9 hectare de parc sunt peste 70 de specii de arbori şi arbuşti rari, a căror valoare a fost stabilită de directorul Parcului Dendrologic de la Macea şi de un profesor de la Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad în urmă cu circa un an şi care ar putea face oricând obiectul unor vizite a iubitorilor de natură şi a elevilor arădeni şi a tuturor celor interesaţi. 

„S-a alocat un buget pentru pază şi o minimă conservare, pentru tot anul”, spun reprezentanţi ai Primăriei Arad. 

Vă mai recomandăm:

Vacanţă la castel. Cât costă o noapte de cazare în cele mai frumoase reşedinţe princiare din România

Castel medieval transformat în cel mai luxos hotel din lume. Cazarea într-un apartament de aici costă 2.500 de euro pe noapte

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite