Cât de des putem consuma dulciuri. Ce ingrediente folosim la deserturi pentru a reduce efectele nedorite
0
Dulciurile, cumpărate din comerţ sau preparate acasă, sunt savurate frecvent de români. Este bine să ţinem cont de sfaturile medicilor sau ale nutriţioniştilor atunci când dorim să depăşim anumite cantităţi. Ce fel de dulciuri sunt mai sănătoase şi cât de multe putem mânca, ne va spune nutriţionistul arădean Dan Merişca.
Acesta susţine că pentru orice nutriţionist acest subiect este extrem de delicat. “Dulciurile preparate în casă din ingrediente ce nu contravin principiilor alimentare de bază aşa cum ar fi zahărul pur, cantităţi mari de carbohidraţi "răi" rafinaţi. Dulciurile sănătoase sunt permise în diete, în cantităţi rezonabile şi într-un anumit moment al zilei, asta pentru a ne potoli poftele astfel încât să evităm traumele unei diete nepretenţioase. Aici includem dulciurile ce conţin multe fructe proaspete gen tort de fructe, sau plăcinte cu fructe (mere de exemplu)”, spune nutriţionistul Dan Merişca.
Medicul arădean spune că un ingredient indispensabil pentru a îngreuna absorbţia rapidă (imediată) a grăsimilor şi zahărului conţinut în acest dulciuri (desert) este scorţişoara, uneori în combinaţie cu cacao, în funcţie de gust.
„Evident apare întrebarea: dacă timpul sau condiţiile nu permit să preparăm ceva bun în casă? Putem opta pentru acele dulciuri din comerţ preparate cu grijă, de obicei le întâlnim în magazinul de la colţ sau parterul blocului. Tot ce trebuie să facem este să citim cu atenţie conţinutul ingredientelor cât mai ales cel al concentraţiei de grăsimi, zaharuri şi carbohidraţi”, mai spune nutriţionistul arădean.
Cel mai important aspect este momentul în care consumăm aceste dulciuri indiferent de provenienţa lor. Ideal, spune nutriţionistul arădean, este să ne potolim pofta de dulciuri în prima parte a zilei, atunci când beneficiem de un metabolism “harnic”, niciodată seara sau noaptea.
Pentru cei ce urmează o dietă strictă şi totuţi îşi doresc mult să se bucure de delicatesea acestor "ispite"există o excepţie, una singură, şi anume o zi pe săptămână (de exemplu duminica) în care ne putem potoli poftele.
„S-a constatat ca o singura zi pe săptămână de excese nu interferează cu dieta urmată în timpul săptămânii. Uneori devine o povară revenirea la dieta recomandată de nutriţionist dacă facem excese! Aici fiecare îşi cunoaşte limitele. Recomandabil e să consumăm dulciuri preparate sau cumpărate în limite responsabile şi mai ales în prima parte a zilei! Pentru cei ce fac sport gen fitness şi îşi doresc un abdomen plat şi o definire exemplară a trupului, consumul de dulciuri este aproape interzis”, mai completează nutriţionistul arădean.
Vă mai recomandăm: 12 alimente pe care orice nutriţionist le are în frigider: cum să ai o dietă echilibrată, fără să te confrunţi cu problema kilogramelor în plus