„Trimite un copil la şcoală”. Preotul din localitatea Lada a lansat o campanie în sprijinul elevilor din parohia sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii din Lada la lecţia de la biserică
Copiii din Lada la lecţia de la biserică

58 de copii din satul teleormănean Lada aşteaptă ajutor pentru a putea merge pregătiţi la şcoală, pe 14 septembrie. Copiii şi-au trecut necesarul de rechizie şi haine în scrisori, la iniţiativa preotului paroh Florin Danu, care a lansat, pe Facebook, campania ”Trimite un copil la şcoală!”.

Comunitatea din Lada numără aproximativ 400 de suflete, majoritatea fiind persoane fără loc de muncă, care îşi câştigă existenţa trudind, cu ziua, prin vecinătăţi. Copiii din Lada au găsit un sprijin la bisericuţa din localitate, aflată în grija preotului Florin Danu. Graţie părintelui paroh biserica s-a transformat în şcoală de duminică, devenind locul în care elevii din sat fac lecţii gratuite după slujba de liturghie. Tot la biserică, copiii au găsit cadouri de Paşte şi de Crăciun, o gustare în zilele de duminică şi, întotdeauna, un sfat bun de preot. 

În pragul începerii unui nou an şcolar, preotul Florin Danu a lansat o nouă campanie pentru ajutorarea copiiilor din Lada. A pus copiii din comunitate să scrie scrisori în care să-şi treacă necesarul de rechizite şi haine pentru începerea şcolii şi a lansat în spaţiul virtual campania ” Trimite un copil la şcoală!”. 

” Ideea de a ajuta aceşti copii nu e una nouă. Am început acum doi ani cu o campanie de Crăciun, am continuat cu ” Îmbracă un copil de Paşte” şi având în vedere că aceste campanii au avut succes şi copiii au fost ajutaţi, m-am gândit să găsim o cale de a-i ajuta să înceapă şcoala pregătiţi. 58 de copii au scris scrisori în care şi-au trecut necesarul de rechizite şi haine, tot ce au ei nevoie ca să înceapă şcoala”, spune părintele Danu. 

 Cei care cer ajutor sunt copii cuprinşi în diverse cicluri de învăţământ, de la grupa pregătitoare de grădiniţă, până la clasa a X-a de liceu. Majoritatea provin din familii care nu au niciun venit stabil. ” Din 60 de copii, doar 7-8 au părinţi cu loc de muncă. În rest , provin din familii fără niciun venit”, mai spune părintele.

Celor 58 de scrisori pe care preotul aşteaptă să le împartă oamenilor cu suflet, care vor să întindă o mână de ajutor copiilor din Lada, li se vor mai adăuga şi altele. ” Cel puţin 10 copii vor mai veni cu scrisori. N-au ştiut de iniţiativă şi n-au putut să scrie împreună cu ceilalţi, dar vor veni”, mai spune preotul.

image

Ghiozdane, cărţi , caiete şi haine

În toate scrisorile, principala cerinţă a copiilor o reprezintă rechizitele. Un ghiozdan cu penar echipat, caiete pentru toate disciplinele de studiu  şi instrumente de scris sunt lucruri pe care părinţii copiilor din Lada nu şi le pot permite. De înnoirea garderobei copiilor în prag de şcoală, nici nu se pune problema, în cele mai multe dintre cazuri.

Marian Tudor Chirca, un copil de 11 ani, elev la şcoala gimnazială din localitate, a enumerat în scrisoare lucrurile de care are nevoie pentru a putea merge la şcoală. ” Ghiozdan, caiete, încălţăminte nr. 35 şi îmbrăcăminte. Vă mulţumim”, a scris băieţelul pe o bucată de hârtie cu speranţa că mesajul său va ajunge la un om cu suflet.

Constantin Virgil Dumitru are 12 ani şi încă trei fraţi. De trei ani este nelipsit de la Biserica din Lada. A cerut în scrisoare, ghiozdan caiete, trusă de geometrie, trening, pantaloni şi o geacă groasă.

image

Centru social ridicat din donaţii

Pentru copiii din Lada, preotul Florin Danu a început construuirea unui centru social. Aici ar urma să găsească copiii , după şcoală, o masă caldă şi un loc în care să-şi pregătească temele. Centrul social a prins deja contur, fiind ridicat exclusiv din donaţii. ” De hramul bisericii , pe 15 august a fost inaugurată sala de mese a Centrului Social  Sfântul Nectarie. Bucătăria şi sala de mese sunt gata, mai avem de lucru la acoperiş.  Avem nevoie de ciment, fier, cherestea şi ţiglă”, mai spune preotul din Lada.

Preotul spune că şi-ar dori ca, pe lângă copiii din sat şi din localităţile vecine, la cantina de la centrul social, să găsească o masă caldă şi bătrânii din Lada, care sunt bolnavi şi fără sprijin.

”Centrul mai are în proiect un cabinet medical, pentru cei care nu-şi permit să meargă la consultaţii contra cost, şi vom avea voluntari un stomatolog şi un medic de familie. Proiectul mai prevede un birou de mediere, o bibliotecă şi două dormitoare de cazare temporară pentru mamele din sat cu probleme“, mai spune preotul

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite