Salvator şi-n timpul liber, în Teleorman: „Nu se duce niciodată un pompier cu ditamai hardughia de 28 de tone să bea o cafea. Hai să-l lăsăm să treacă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 11 ani, Constantin Stanciu conduce autospeciale de pompieri, iar zilele trecute, după ce a ieşit din tură, a fost primul salvator la locul unui accident din Alexandria. Comandantul său spune că va fi recompensat pentru gestul său. Stanciu se numără printre pompierii decoraţi anul trecut pentru salvarea copilul căzut într-un puţ, caz foarte mediatizat.

„La noi mai mult faptele vorbesc“, aşa a început discuţia cu Constantin Stanciu (44 de ani), subofiţer în cadrul Detaşamentului ISU Alexandria care, în timpul liber, a intervenit la un accident rutier cu victime. Conduce o autospecială de intervenţie din 2007 şi e convins că oricine ar fi fost în locul său ar fi procedat la fel. Colegii îi zic Costel sau Costi.

„Nu e ceva ieşit din comun“, adaugă acesta vorbind despre gestul său. Joia trecută venea de la muncă, se ducea acasă cu maşina şi a văzut cum s-a întâmplat accidentul. A scos bornele de la bateriile celor două autoturisme implicate în accident ca să nu aibă loc vreo explozie. Până au ajuns colegii săi, pe care i-a anunţat prin dispecerat, s-a asigurat că au cale liberă la cele două victime ale accidentului. Portierele de pe partea stânga ale unei maşini nu se puteau deschide, iar portiera din dreapta faţă era lovită mai puţin, povesteşte Constantin Stanciu. A deschis uşa de pe spate dreapta care nu era lovită deloc.

„În timpul acesta a trecut pe stradă o ambulanţă, am ieşit în stradă i-am făcut cu mâna, echipajul a oprit, deşi se ducea la o solicitare”, povesteşte pompierul.

Camaradului din dispecerat i-a spus care e situaţia la faţa locului şi de ce ar fi nevoie. „I-am sprijinit cu tot ce am putut până când victimele au fost transportate la spital“, mai zice acesta.

Constantin Stanciu are 44 de ani şi zice că n-ar lăsa munca de teren pentru o slujbă de birou.

„Simt că pot să fac ceva, că sunt util. (...) La momentul când am terminat şcoala nu am avut posibilităţi, aş fi vrut să mă fac pompier. În 2007 s-a angajat din sursă civilă“, zice el. Înainte a lucrat ca şofer la o firmă de distribuţie de combustibili.

O intervenţie care l-a marcat a fost cea de la Balta Sărată, de anul trecut, când un copil a căzut într-un puţ şi a fost scos după 11 ore. „Acolo a fost o luptă, vai, Doamne! Ceva ce-ţi solicită chiar tot ce ai învăţat chiar şi mai mult. Am şi eu copii acasă, stau la curte, te gândeşti că oricând poate să se întâmple ţie sau cuiva drag ţie“, mărturiseşte acesta.

Îşi doreşte ca lumea să înţeleagă că şi pompierii sunt oameni şi ar fi bine ca lumea să pună mai mult suflet.

„Atunci când vezi o maşină de pompieri pe stradă să o laşi să treacă! Să o laşi să treacă deoarece cineva are nevoie, deoarece secundele alea contează mult. (...) Oamenii ăia nu se duc să se plimbe, nu se duce niciodată un pompier cu ditamai hardughia de 28 de tone să bea o cafea! Hai să-i lăsăm să treacă! Ca şi pieton, eşti pe trecere, ai prioritate, lasă maşina de pompieri să treacă“, subliniază subofiţerul.

Nu-şi aduce aminte de cât de des s-a lovit de situaţii în care şoferii nu acordă prioritate pompierilor în trafic.

Modest de felul său, Constantin Stanciu crede că „ar trebui să ne pese mai mult unul de celălalt, să fim mai toleranţi, să ne ajutăm unul pe celălalt“.

Comandantul lui: „Nu m-a uimit gestul pe care l-a făcut“

Gestul subofiţerului nu i-a suprins deloc pe colegii său. Florin Pîngă, comandantul detaşamentului de pompieri din Alexandria, spune că nu a fost uimit deoarece subofiţerul dă dovadă de mult profesionalism şi la muncă. Întrebat ce apreciază la el, comandatul a amintit calmul şi profesionalismul subofiţerului. „El fiind la faţa locului, a scos bornele, a deschis uşile, a lăsat acces către victime, iar colegii când au ajuns nu au mai pierdut secunde preţioase”, afirmă Florin Pîngă (32 de ani).

Drept urmare, pe 28 februarie, de Ziua Protecţiei Civile, subofiţerul va fi răsplătit. I se vor adresa mulţumiri de către comandantul ISU Teleorman, de faţă cu toţi colegii.

„Ştiţi ce se zice despre pompieri? Pompierii sunt oamenii care se duc acolo de unde lumea fuge“, încheie Constantin Stanciu.
 

Mai puteţi citi:

Instinct de salvator chiar şi-n zilele libere. Pompierul din Turda: „Nu am făcut absolut nimic în plus faţă de ce ar fi făcut oricine“

Simţ civic. Un pompier din Cluj a acordat, în timpul liber, primul ajutor unei victime dintr-un accident rutier

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite