Românul din Teleorman care munceşte 14 ore pe zi în Anglia: „Vrei să faci o schimbare? Dă tu exemplu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Bulibaşa are o mică afacere în Londra  FOTO: arhiva personală Adrian Bulibaşa
Adrian Bulibaşa are o mică afacere în Londra  FOTO: arhiva personală Adrian Bulibaşa

La 15 ani după ce a plecat din Zimnicea, Adrian Bulibaşa (33 de ani) are o mică afacere în construcţii în Anglia, e căsătorit cu o braziliancă şi, printr-un site dedicat oraşului natal, şi-a propus să schimbe un pic lucrurile.

„Sunt un tip simplu cu idei măreţe. În tot ceea ce fac îmi pun încrederea în Dumnezeu“, spune Adrian Bulibaşa, un tânăr plecat de vreo 15 ani din România ca să-şi facă un rost. Locuieşte în Londra unde are o mică afacere în construcţii, închiriază utilaje de la unii şi prestează servicii la alţii. Seara lucrează la un proiect online bazat pe conceptul „Affiliate Marketing“ care îmbină vânzările cu partea de PR Digital. Mai precis, Adrian scrie texte despre anumite produse, testate de el, oferă informaţii şi la finalul materialului face trimitere spre site-ul de unde lumea îşi poate procura acele obiecte.

„Muncesc mult şi din greu. Ziua mea este haotică, 10 ore pe macara, 4 ore pe laptop, 4 ore cu familia şi 6 ore le dorm. Asta când mă lasă fetiţa, că este încă mică şi nu doarme prea bine noaptea. Ah ... s-au terminat cele 24 de ore?! Din cauza aceasta câteodată lucrurile merg lent, deoarece ziua are doar 24 de ore şi sunt ocupat tot timpul… Nu este uşor, dar numai aşa vei ajunge undeva“, mărturiseşte tânărul de 33 de ani.

Plecarea

Adrian Bulibaşa e din Zimnicea, cel mai sudic oraş al României. Era un puştan când a plecat. Avea 18 ani şi nu ştia prea multe. Spune că viaţa l-a călit, l-a făcut să aibă o gândire pozitivă, să fie ambiţios şi dornic să ajute oamenii. L-a făcut să vadă şi că succesul înseamnă multă muncă, dublată de o atitudine pozitivă şi o mentalitate de învingător.

„Această mentalitate m-a transformat pe mine, dintr-un tânăr care nu am fost deloc exemplar, cu multe lucruri de care nu sunt mândru, un tânăr fără viitor, dat afară de la liceu, din două ţări, din România - Zimnicea - , şi apoi, câţiva ani mai târziu, din Spania, într-un om care a ajuns să aibă propria afacere”, afirmă acesta.

E mulţumit că a reuşit să aibă un trai fericit în Anglia, unde câştigă mai mult decât salariul mediu pe economie şi nu are gânduri să se întoarcă acasă decât în vacanţe. 

„Vreau ca tinerii din Zimnicea şi românii care vor citi acest articol să ştie că se poate face ceva diferit şi poţi avea succes atâta timp cât ai mentalitatea pregătită şi atitudinea corectă“.
adrian bulibasa foto arhiva personala

Adrian Bulibaşa şi soţia lui locuiesc în Londra  FOTO: arhivă personală

Cunoscuţii de acasă îl ştiau după porecla de Bully, la care a renunţat după mutarea în Anglia deoarece „bully“ tradus în româneşte înseamnă „bătăuş/huligan“. Nu are cetăţenie britanică, dar se gândeşte să schimbe acest aspect pentru că zice el, „nu ştii ce îţi pregăteşte viaţa“.

„Ce aştept de la viaţă ?! Vreau să ajung să am succes în business-ul pe care îl conduc încât să pot munci de oriunde în lume. Odată ce reuşesc acest lucru, soţia împreună cu mine vrem să ajutăm lumea, poate o mică comunitate, poate un grup de copii. Din tot ceea ce Dumnezeu m-a binecuvântat vreau să dau ceva înapoi comunităţii! Încă nu am ajuns la acest nivel, poate în 5 ani dacă aşa va vrea Cel de sus! Vreau să fac oamenii fericiţi atât cât pot, dacă văd un zâmbet pe buzele unui copil pentru că i-am dat o jucărie - pentru mine asta înseamnă fericire şi o adevărată realizare în viaţă”, mărturiseşte tânărul.

„AM CREAT GRUPUL PENTRU A COMPENSA  DUREREA ŞI TRISTEŢEA PE CARE LE-AM SIMŢIT“ 

El a făcut, prin 2003-2004, un grup pe Facebook numit Zimnicea, iar recent - site-ul salut-zimicea.ro (în construcţie), din dorinţa de a crea un loc de discuţie pentru cei care au rădăcini în Zimnicea şi sunt răspândiţi în toată lumea. Grupul are circa 4.200 de oameni din ţară - Alexandria, Zimnicea, Bucureşti - şi străinătate - Anglia, Spania, SUA.

„Am creat grupul Zimnicea pentru a compensa un pic durerea şi tristeţea pe care le-am simţit când am fost nevoit să plec din România. Am fost forţat de situaţie. Eram doar un adolescent şi părinţii mei au decis că străinătatea ar fi o bună opţiune pentru un viitor mai bun pentru noi. Au luat decizia corectă.  Am crezut că prin crearea acestui grup voi rămâne în contact cu toate persoanele pe care le-am iubit şi cărora le-am promis că mă voi întoarce în maxim 2 ani.  Nici nu m-am întors după doi ani şi nici nu prea am ţinut contact cu prietenii prin intermediul acestui grup, mulţi dintre ei nici măcar nu aveau cont de Facebook pe acea vreme.  Apoi, mi-a venit o altă idee! De ce să nu fac acest grup un fel de punct de reper şi online rendez-vous (n. r. întâlnire) pentru toţi zimnicenii plecaţi din oraş prin alte părţi ale României sau chiar şi în exterior?!”, povesteşte Adrian.
adrian bulibasa foto arhiva personala

Soţia lui Adrian Bulibaşa este din Brazilia   FOTO: arhivă personală

El se ghidează după o idee a unui speaker motivaţional, Zig Ziglar - „Nu trebui să fii grozav când începi, dar trebuie să începi ca să fii grozav“.

Adrian Bulibaşa explică, într-un interviu pentru „Adevărul“, ce aşteptări are de la grupul creat şi ce crede că îi lipseşte oraşului său natal.

Funcţionează grupul aşa cum ţi-ai dorit?

Astăzi, Grupul Zimnicea a devenit un loc de întâlnire unde cetăţeanul îşi poate spune oful, fără a fi presat sub nicio formă. Atâta timp cât respecţi normele Grupului - da, ai auzit bine, avem norme. Nu suntem în Vestul sălbatic şi, probabil, asta ne şi face diferiţi de alte grupuri asemănătoare. Ne dă un pic de seriozitate în ochii vizitatorilor. Aceste norme au fost create pentru a menţine ordinea şi securitatea pe grup şi facem tot posibilul să fie respectate de toţi membrii grupului.

Să fiu sincer, am mari aşteptări de la acest grup. În timp ce alte grupuri, care au apărut după noi, cenzurează şi înlătură membrii pentru că au spus ceva ce nu le place administratorilor - de multe ori, având de a face cu politica -, Grupul Zimnicea devine din ce în ce mai cunoscut ca o platformă ce respectă libertatea de exprimare a omului, repet, atâta timp cât te încadrezi în normele acestuia. Deci poţi spune ce vrei, despre ce vrei, şi cum vrei, totodată reamintind membrilor şi viitorilor membri că sunt responsabili legal de tot ceea ce publică pe grup.

Pe zi ce trece lumea îşi pierde frica de a comenta şi ruşinea de a participa, ceea ce este impresionant. Cred că oamenii încep să înţeleagă că pot avea încredere în acest grup. Este foarte activ, în 28 de zile au fost circa 520 de postări, 1.900 de comentarii şi peste 7.700 de reacţii.

statistici grup zimnicea foto adrian bulibaşa

Ţările şi oraşele de unde provin membrii Grupului Zimnicea de pe Facebook  FOTO: Adrian Bulibaşa 

statistici grup zimnicea foto adrian bulibaşa

Statistici legate de membrii Grupului Zimnicea de pe Facebook FOTO: Adrian Bulibaşa

statistici grup zimnicea foto adrian bulibaşa

Ce aşteptări ai de la acest grup?

Vreau să devină una dintre cele mai sigure şi de încredere surse de informare şi socializare în mediul online la nivel local.

Ai plecat din Zimnicea în urmă cu vreo 15 ani. Cum ţi se pare oraşul de azi, aşa cum reiese şi din postările de pe grup?

Din păcate, postările pe care le văd pe grup nu au, de multe ori, nimic pozitiv de spus. Mă întristează că lumea se vaită într-una, vorbesc într-una despre politică de parcă ar fi singura problemă şi unica soluţie la toate problemele. (...) Ceea ce reiese din postările membrilor este că lucrurile s-au schimbat mult în 15 ani şi nu în bine. S-au făcut şi lucruri bune, este clar, spre exemplu, s-au asfaltat câteva drumuri. Unii cetăţeni nu sunt fericiţi că s-a început dintr-o parte şi nu din alta … Dacă ar fi început din cealaltă parte, oricum ar fi fost cetăţeni nemulţumiţi că de ce a început acolo şi nu dincolo. Important este că s-a început! (...) În mare, pe grup se comentează că primăria ar putea face mult mai mult!

De ce crezi că are nevoie acest oraş?

Sincer, nu mă pot pronunţa sută la sută. Nefiind acolo de atâta timp, nu ştiu exact ce ar fi nevoie. Ce pot observa este următorul lucru: Zimnicea - România, în general - are nevoie de o schimbare bruscă de mentalitate şi atitudine. Lipseşte un lider cu o mentalitate modernă.

Ceea ce eu văd este că lumea critică, arată cu degetul, dă sfaturi, dar când vine ora X nimeni nu arată drumul către succes şi cum să ajungi acolo. Am propus pe grup persoanelor care vor schimbare să dea ei exemplu. Mulţi au sărit: „Nu ai cu cine“, „Îţi pierzi timpul“, „E multă mafie“. Am râs deoarece replicile erau cu tentă politică. Eu mă refeream la activităţi care să nu aibă legătură cu politica, activităţi prin care tu dai exemplu că ai atitudine, că ai iniţiativă, că te interesează binele comun. Un membru al grupului m-a ajutat să ilustrez acest punct.

În urmă cu câteva zile (n. r. pe 1 martie), la Zimnicea, în alte părţi din Teleorman şi în ţară, condiţiile meteo au au dat un pic de dureri de cap oamenilor, mai ales celor mai vulnerabili - bătrânilor din Zimnicea rămaşi singuri sau celor la care familiile lor nu puteau să ajungă la ei ca să-i ajute. O fată, Simona Cătălina, a publicat pe Grupul Zimnicea că ar avea nevoie de nişte voluntari, care pe 1 martie să meargă la casele bătrânilor şi să le deszăpezească intrările la case şi să aibă acces la stradă. Exemplar! Sunt fanul Simonei! La genul acesta de activităţi mă refer. Zimnicenii au nevoie să se ajute mai mult.

Vrei să faci o schimbare? Dă tu exemplu! Exact cum a făcut şi Simona Cătălina, cu chestii simple. Nu se fac schimbări imense peste noapte, dar totul începe cu o mică acţiune. Nu se face nimic dacă nu faci nicio acţiune.

Mai puteţi citi:

Gestul aparent banal al unor voluntari dintr-un oraş de la un capăt al României: „Aşa ceva în Zimnicea nu s-a mai văzut!“

Salvator şi-n timpul liber, în Teleorman: „Nu se duce niciodată un pompier cu ditamai hardughia de 28 de tone să bea o cafea. Hai să-l lăsăm să treacă!“

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite