Semafoare mai multe şi mai inteligente

Semafoare mai  multe şi mai inteligente

 Prin proiectul pe fonduri europene, “Sistem pentru managementul traficului rutier în municipiul Alexandria” se vor semaforiza trei intersecţii şi trei treceri de pietoni. La ora actuală există 9 semafoare funcţionale şi unul nefuncţional, la intersecţia străzilor 1 Mai şi Dunării. Semafoarele existente se vor moderninza.

UPDATE:Big Brother de Alexandria

UPDATE:Big Brother de Alexandria

Camerele de supraveghere vor fi instalate la unităţile de învătământ, în pieţele, spitalele, intersecţiile principale şi în zona centrală pietonală din oraş. Totalul de 46 de camere se vor regăsi  în 42 de locuri.

Se discută aprins despre adoptarea unei legi privind răspunderea magistraţilor. Foarte mulţi comentatori susţin că nu avem o astfel de lege. În fapt, ea există, încă din... 2011. Ataşez drept probă, în continuarea acestui scurt comentariu, discursul pe care l-am ţinut în Plenul Senatului României, cu ocazia adoptării legilor care reglementează răspunderea disciplinară a magistraţilor.

acum 18 zile · comentarii (16)

Haina îl face pe om? Ce vremuri! În frac şi cu cilindru pe cap, prin Cişmigiu, pe două roţi care erau mai eficiente decât propriile picioare, ce oameni supli şi bine dispuşi, fără griji, fără zece SMS-uri pe suta de metri, savurând trilurile ciripitoarelor în loc de răgetele difuzoarelor şi ale motoarelor.

acum 18 zile · comentarii (3)

Dacă aţi observat, guvernarea se fereşte ca dracu de tămâie să vorbească de venituri, de net, de cât rămâne în buzunarul salariatului în ziua de plată. Vorbeşte doar de salarii, adică de brut. Toţi cei care s-au prins de şmecherie, de la liderii sindicali la preşedintele Iohannis, sunt consideraţi proşti, nu ştiu matematică (dixit Olguţa Vasilescu).

acum 18 zile · comentarii (27)

Iarna nu-i ca vara. Momentele ludice ale iernii, colindele şi tăiatul porcului vin la pachet şi cu răcirea vremii. Da, iarna este frig! Uneori, vine şi gerul, însoţit de viscol, iar temperaturile se duc la vale. O ştire alarmistă despre o eventuală criză a gazului ne-a făcut să tremurăm teribil în aceste zile de toamnă blândă mângâiate de un soare cu dinţi.

acum 18 zile · comentarii (51)

Cu câţiva ani în urmă, cu ocazia unei mari conferinţe de ştiinţe politice desfăşurată în Spania, am închiriat timp de o săptămână, împreună cu câţiva colegi americani, o casă chiar în inima Cataloniei, lângă Ripol. Aceasta s-a dovedit a fi un castel medieval ce avea inclusiv o capelă, restaurată recent cu devotament de către gazdele noastre.

acum 19 zile · comentarii (0)

Criza catalană se apropie pe un sfârşit firesc, dar care era complet imprevizibil cu numai câteva zile în urmă. Intervenţia guvernului spaniol a reuşit să aducă liniştea în regiune, dar asta nu înseamnă că tensiunile au luat sfârşit. Lucrurile vor continua să evolueze până când ambele părţi vor înţelege ceea ce este de înţeles din această uriaşă criză de identitate.

acum 19 zile · comentarii (15)

E vorba despre o bătălie care implică un minimum de mijloace şi costuri umane. Sunt folosiţi la maximum nu membrii celulelor implantate în diferitele ţări din spaţiul euro-atlantic cărora le revine responsabilitatea pregătirii unor atentate majore şi care necesită ani de antrenament şi echipe speciale de coordonare „venite de la centru“.

acum 19 zile · comentarii (10)

Exasperat de „stabilitatea“ nefastă a relelor naţionale, îmi permit să reiau, cu oarecari modificări, un articol scris acum zece ani. Se va vedea că n-am evoluat aproape deloc. Şi că absenteismul electoral nu se explică doar printr-un civism somnolent, ci şi prin indigenţa lumii noastre politice, inaptă să convingă, să stimuleze adeziunea, să ofere soluţii credibile.

acum 19 zile · comentarii (0)

Ministrul Liviu Pop anunţă că săptămâna viitoare va prezenta în guvern proiectul Legii Manualului Şcolar, pe care îl şi publică pe pagina sa de Facebook. Trecem peste locul ciudat în care dl. ministru înţelege să-şi prezinte proiectele de lege şi încercăm să înţelegem care este logica iniţierii acestui proiect de lege.

acum 19 zile · comentarii (15)

În 2016, guvernul islandez a picat fiindcă premierul Sigmundur Davið Gunnlaugsson, de la Partidul Progresist, a fost prins minţind în privinţa unor conturi ascunse într-un paradis fiscal. Un an mai târziu, cabinetul de la Reykjavik a demisionat fiindcă tatăl premierului Bjarni Benediktsson a semnat o scrisoare prin care cerea reabilitarea unui pedofil condamnat pentru viol şi care ispăşise deja o pedeapsă aspră cu închisoarea.

acum 20 zile · comentarii (13)

Din cine ştie ce cotlon al Parlamentului, deputatul minorităţii sârbe, Slavoliub Adnagi, a avut o idee: să confere imunitate penală aproape totală membrilor Curţii Constituţionale. Proiectul a trecut prin cele două Camere ale Parlamentului ca rapidul prin haltă şi a ajuns, fără absolut nicio obiecţiune, înainte de votul final din Senat. Există, totuşi, câteva problemuţe.

acum 20 zile · comentarii (57)

Bitcoin şi alte crypto-monede (care nu sunt emise de bănci centrale/BC) animă de ani buni discuţii între experţi şi între oameni de afaceri privind banii şi viitorul sistemelor bancare. În largă măsură, această conversaţie a fost stimulată de criza financiară şi de provocările cu care se confruntă băncile centrale ca bănci de emisiune, ca reglementatori şi supraveghetori ai sistemelor bancare.

acum 20 zile · comentarii (7)