Meseria de frizer, varianta de rezervă pentru şomeri şi licenţiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  22 de alexăndreni se pregătesc să intre pe piaţa muncii , după ce s-au specializat timp de cinci luni la cursuri de frizerie, coafură, manichiură şi pedichiură.

  Cursurile au fost organizate de o firmă din Râmnicu-Vâlcea, în colaborare cu Casa de Cultură a Sindicatelor Alexandria, iar toţi cei 22 de cursanţi sunt şomeri sau persoane fără ocupaţie.Fiecare a plătit câte 1000 de lei pentru cele 20 de săptămâni în care au învăţat să tundă, să coafeze  şi să facă manichiură. Examenul de absolvire s-a susţinut în faţa unei comisii de specialişti în domeniul, avizaţi de Direcţia Muncii Teleorman. Fiecare cursant a susţinut două probe: un test grilă şi o probă practică ce a constat în pregătirea unui model pentru o seară specială, de la coafat, până la vositul unghiilor. În urma examenului, cei 22 de cursanţi au primit diplome de calificare, recunoscute la nivel naţional, dar şi european.
Printre alexăndrenii şcoliţi în mânuirea pieptănului şi lăcuitul unghiilor se numără şi un tânăr de 28 de ani, abolvent de Ştiinţe Politice. „ Am terminat facultatea de Ştiinţe Politice de la Oradea ,am încercat să mă angajez, dar peste tot pe unde m-am dus mi s-a cerut experienţă. Nu am reuşit. Acum lucrez în Bucureşti ca recepţioner. Mi-a plăcut dintotdeauna să tund, m-am priceput la asta şi când am auzit de cursurile astea, am zis să le fac şi eu” ne-a spus Cristian Stancu, tânărul frizer. El spune că se gândeşte acum să se angajeze la o frizerie în Alexandria, atât vreme cât diploma de licenţiat în Ştiinţe Politice nu îl ajută la nimic. Cristi spune că nu este nici o ruşine să faci o astfel de meserie, chiar dacă ai studii superioare. „ Am învăţat foarte multe aici şi vrea să le aplic făcând meseria asta. Dacă ajungi să te perfecţionezi şi să te cunoscă lumea, câştigi bine” mai spune tânărul. La examenul de absolvire a cursurilor, Cristi a avut două modele, un băiat pe care l-a tuns şi o fată căreia i-a realizat o coafură sofisticată. Juriul a apreciat prestaţia frizerului şi acesta a primit diploma de absolvire.
Coafeză, după 30 de ani de muncă la fabrica de rulmenţi
Emilia Hălăucă este o altă absolventă a cursurilor de coafeze. La 50 de ani a rămas fără loc de muncă, după ce a lucrat 30 de ani la fabrica de rulmenţi din Alexandria.”Nu am nici un venit şi am doi copii de întreţinut, aşa că m-am hotărât să vin aici, să învăţ să fac şi altceva. Mi-a plăcut şi am învăţat multe. Acum sper să îmi găsesc şi loc de muncă” ne-a spus doamna Emilia. Femeia nu se gândeşte să-şi deschisă propria afacere pentru că nu are bani, dar speră să-şi găsească un loc într-un salon de înfrumuseţare din oraş.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite