Depresia postnatală la bărbaţi. Taţii pot ajunge de la tristeţe la gânduri sinucigaşe din cauza stresului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depresia postnatală nu este o afecţiune care dă bătăi de cap doar mamelor. Bărbaţii, proaspeţi tătici, pot cădea şi ei pradă depresiei după naşterea bebeluşului. Dacă la femei, depresia este pusă exclusiv pe seama cauzelor hormonale, la bărbaţi, cauzele sunt psihologice.  Specialiştii recomandă atenţie şi luarea în serios a afecţiunii care ar trebui tratată prin terapie.

Depresia postnatală la bărbaţi nu este un moft, ci o realitate pe care specialiştii ne recomandă să o luăm în serios. Proaspeţii tătici, ca şi mamele, pot cădea pradă depresiei după apariţia bebeluşului sau chiar înainte de venirea lui pe lume. Psihologul confirmă existenţa afecţiunii atât la femei, cât şi la bărbaţi. ”Da, sunt cazuri de depresie după naşterea copilului şi la taţi. Uneori, depresia poate apărea din empatie cu soţia. De cele mai multe ori, apare ca urmare a stresului generat de schimbarea în viata de cuplu”, explică psihoterapeut Adriana Neda.

Bărbaţii care devin taţi pot fi stresaţi că nu vor face faţă posturii de părinte. Modificările în relaţia cu partenera sau situaţiile stresante de după naşterea copilului pot constitui factori declanşatori ai depresiei postnatale la bărbaţi. 

Când apare depresia

În ceea ce priveşte apariţia depresiei postnatale la bărbaţi, părerile sunt împărţite. Depresia poate apărea încă din timpul sarcinii sau la câteva săptămâni de la naşterea copilului. ”Când relaţia cu partenera începe să se schimbe, încă din timpul perioadei de sarcină, în sensul că atenţia nu îi mai revine exclusiv viitorului tătic, acesta se poate simţi singur”, spune specialistul.

Studiile efectuate pe această temă, care au avut ca subiecţi proaspeţi tătici, au scos la iveală faptul că depresia postnatală survine mai ales între şase săptămâni şi şase luni după naşterea copilului. Potrivit unui studiu, trei din zece bărbaţi au fost deprimaţi la şase săptămâni de la naşterea copilului, iar depresia s-a agravat în următoarele şase luni. 

Cum se manifestă

Tristeţea, lipsa plăcerii pentru activităţi care altadată reprezentau o preocupare interesantă, consumul de alcool sau insomniile sunt doar câteva dintre semnele depresiei la bărbaţi. ”Consumul de alcool, scăderea apetitului alimentar şi sexual, sentimente de deznadejde, deziluzie, neputinţa sunt semne ale depresiei. Bărbatul are sentimentul că nu poate fi un tata bun, în alte cazuri intervine lipsa de motivaţie . În cele mai grave cazuri apar  gânduri suicidare sau chiar tentative de sinucidere”, spune psihoterapeutul Adriana Neda.

Ce recomandă specialiştii

Dacă la femei depresia este pusă pe seama hormonilor, la bărbaţi starea este pusă exclusiv pe seama unor cauze psihologice. În situaţia în care depresia postnatală afectează şi partea masculină a familiei, specialiştii recomandă terapie, în cuplu sau individuală. Tăticilor depresivi li se recomandă discutarea problemei cu familia sau apropiaţii. Împărtăşirea experienţei cu taţi care trec prin aceeaşi stare poate fi, de asemenea de ajutor.

Cea mai bună soluţie rămâne însă o formă de terapie efectuată cu ajutorul unui psihoterapeut. ”Dacă familia sa sesizează modificari ale comportamentului şi dispoziţiei este necesar să solicite sprijin. Este necesar consult psihiatric, psihoterapie si suportul familiei”, spune psihoterapeut Adriana Neda.

Studiu despre depresia postnatală la bărbaţi

Depresia postnatală a tăticilor a făcut subiectului unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Eastern Virginia Medical School. În lotul de subiecţi s-au aflat 28.000 de părinţi din 16 state. Studiul a arătat faptul că până la 25% dintre taţi suferă de depresie postnatală. Mai predispuşi la depresie sunt soţi mamelor care suferă şi ele de depresie postnatală. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite