Cele mai tari ponturi pentru „reciclarea“ bucatelor rămase de la masa de Paşte - cum transformăm resturile de cozonac în bomboane şi tort
0Resturile de cozonac, ouă roşii şi drob rămase de la masa de Paşte pot fi folosite în aşa fel încât să nu ajungă la gunoi. Cozoacul poate fi transformat în tort sau prăjitură, ouăle pot fi umplute, iar drobul poate fi folosit la salată. Bucatarii spun că din resturile rămâne de la masa de Paşte se poate impoviza un meniu diferit pentru zilele următoare.
Resturile de la masa de Paşte nu se aruncă, putând fi trasnformate în meniuri diferite, cu un plus de imaginaţie. Cei care au cumpărat prea mulţi cozonaci care nu s-au consumat la masa de Paşte pot face din tradiţionalul produs pascal un delicios desert.
„În funcţie de imaginaţia şi gustul fiecăruia, se pot face diverse reţete. Spre exemplu, din resturile de la feliile de cozonac, fărâmiţate şi amestecate cu dulceaţă şi gem, putem face bomboane pe care le dăm prin nucă de cocos sau cacao”, explică bucătarul Valeria Sima.
Prăjitura „Cartof” din resturi de cozonac
Tot din resturile de cozonac se poate face delicioasa prăjitură cunoscută sub numele de „Cartof”. Resturile de cozonac se dau prin maşina de tocat, se amestecă cu unt, cacao, zahăr şi rezultă o pastă foarte groasă. „Se rulează pasta, se formează cartofii şi apoi se tăvălesc prin cacao. Se păstrează la frigider”, explică bucătarul.
Din resturile de cozonac se poate face chiar şi tort. Feliile de tort însiropate şi aşezate într-o tavă de tort pot fi umplute cu orice fel de cremă. Ornat cu frişcă, aranamentul din resturi de cozonac se tranformă într-un nou desert pentru următoarele zile de după Paşte.
Salată din ouă
Gospodinele care s-au ales cu zeci de ouă roşii le pot transforma în ouă umplute, diversificând meniul din zilele de după Paşte. ” Gălbenuşurile se folosesc pentru sosul de maioneză sau se pot amesteca într-un sos de muştar cu unt. Se foloseşte această cremă pentru a umple ouăle. Ouăle umplute, rămase de la Paşte, pot fi folosite şi în salate”,mai spune bucătarul.
Din ouăle rămase de la Paşte şi cartofi se poate obţine o delicioasă salată de cartofi. „Cartofii se taie cuburi şi se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă să se răcească. Se amestecă cu ouăle fierte tăiate cu gogoşari muraţi, ceapă, maioneză, sare şi piper. Se amestecă şi se se păstrează la frigider”, spune bucătarul.
Friptura veche se poate folosi în salată
Friptură rămasă de la grătar poate fi şi ea refolosită. Bucătarii sugerează adăugarea cărnii fripte şi mărunţite în salata de crudităţi sau în salata beuf. Tot din carnea rămasă de la grătar se poate face varză a la Cluj sau musaca. Chiar şi drobul de miel rămas de la masa de Paşte poate fi folosit în salate, pentru un plus de consistenţă.