Cea mai veche biserică din Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Biserica de lemn  din comuna Bujoreni, este cel mai vechi lăcaş de cult din judeţul Teleorman. Obiectivul turistic se află la 200 de metri de drumul european 70 şi la aproape 30 de km de Alexandria, în direcţia Bucureşti.

Aproape trei secole de existenţă

  Clădirea, construită în 1711, este amplasată, astăzi, în cimitirul vechi din comună. Aceasta nu îşi are însă originile în sudul ţării.Ea a fost adusă la Bujoreni în anul 1868, dintr-un sat de munte  al cărui nume s-a uitat odată cu trecerea timpului. Legenda spune că, mutarea s-a înfăptuit cu ajutorul a  douăsprezece care trase de boi, probabil pe parcursul a mai multor săptămâni.Datorită eforturile preotului Stan Oncescu, care a mijlocit aducerea bisericii, acesta a devenit şi ctitorul ei.

  Biserica pãstrează si astăzi elementele arhitecturale originale. Cu exceptia pridvorului, acoperişului cu streaşină înfundată şi a clopotniţei octogonale de pe pronaos, adăugate odată cu mutarea clădirii pe noul loc, biserica nu a suferit nicio modificare importantă.Printre cele  mai importante elemente ale acesteia este pisania de la intrarea în pronaos. Deasupra intrării, precum şi pe masa altarului, stă însemnată data la care a fost construită. Pisania este înscriptionată cu litere chirilice, pentru că  la vremea ridicării bisericii aşa se scria în limba română.Prin urmare, construcţia este cu mult anterioara celorlalte biserici din regiune, datate documentar.

Monumentul istoric, restaurat

   Biserica de lemn este un monument istoric şi un produs al “zonei de munte”, de primă categorie, înscris în lista monumentelor istorice naţionale. Lăcaşul de cult a fost restaurat în anul 2007, prin grija preotului Popescu Adrian. Clădirea a fost prinsă în programul Programul naţional de restaurare din 2007  al Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice.
 “Reparaţiile au fost făcute de către o echipă din Maramureş, cu materialele lor, lemnul, stejarul lor cu tot ce trebuie” spune clopotarul bisericii, Burcea Iancu. Antreprenorul din Baia Mare a refăcut pardoseala-duşumea, tâmplăria, învelitoarea din sita şi instalaţia de paratrăsnet.
În octombrie 2007,  lucrările de restaurare s-au finalizat.
  După reparaţii, Biserica de lemn "Sf. Cuvioasa Paraschiva” a fost resfinţită, redată cultului si se slujeste în ea.”În prezent mare parte a slujbele au loc în biserica mare, dar se vor muta în biserica asta mică de lemn, pentru că satul e pustiu şi nu mai are cine să vină la biserica mare” adaugă clopotarul.

Praznicul Bisericii Sfânta Paraschiva se sărbătoreşte pe 14 octombrie.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite