Care sunt cele mai inteligente animale de pe planetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Porcii şi ciorile intră în categoaria celor mai inteligente necuvântătoare de pe planetă. Cercetătorii care au studiat porcii au aflat că aceste animale au capacitatea a-şi aminti, că pot rezolva cu uşurinţă labirinturile şi pot înţelege un limbaj simplu.

Studiile specialiştilor au demonstrat că oamenii nu sunt singurele fiinţe inteliente de pe Planetă. În categoria fiinţelor inteligente intră şi unele specii de animale sau păsări.

Unele dintre cele mai inteligente animale de pe pământ sunt specii mai puţin cunoscute. Dacă delfinii şi câinii sunt de mult timp recunoscuţi pentru inteligenţa lor, în schimb despre porumbei şi porci s-a vorbit mai puţin. Cercetările specialiştilor au scos la iveală faptul că în categoria animalelor inteligente intră multe alte specii.

Un studiu publicat de healthypets.mercola.com plasează cimpanzeii pe primul loc în topul animalelor inteligente. Cimpanezii împărtăşesc aproximativ 99% din ADN-ul uman. Sunt cele mai apropiate ”rude” ale omului şi, asemenea oamenilor, trăiesc în comunităţile sociale şi se pot adapta la medii diferite. Ei pot învăţa, de asemenea, limbajul semnelor. Chimpanzeii pot merge în poziţie verticală pe două picioare, sunt în primul rând vegetarieni şi  consumă doar ocazional carne

Cimpanezii sunt capabili să producă şi să folosească unelte. Folosesc pietrele pentru a deschide fructele cu coajă lemnoasă şi frunzele pentru a absorbi apa potabilă. Ating vârsta de reproducere aproape în acelaşi timp cu oamenii - 13 ani pentru femei şi 16 ani pentru bărbaţi.

Delfinii sunt aşezaţi pe locul 2 în topul celor mai inteligente animale. La începutul vieţii, fiecare delfin îşi creează un fluier vocal unic, care îi conferă o identitate individuală. Deoarece sunetul fiecărui delfin este unic, ei se pot apela reciproc, comunicarea fiind echivalentul chemării reciproce după nume între oameni.

Delfinii sunt capabili să se ataşeze, să-şi ajute confraţii răniţi sau bolnavi, ridicându-i la suprafaţa apei, astfel încât să poată respira. Delfinii sunt cunoscuţi pentru ajutorul dat pescarilor. Prin sunete specifice, ei atenţionează  pescarii că este timpul să-şi arunce plasele şi îi ghidează către locurile în care sunt peşti.

image



Elefanţii se situează pe locul 3 în topul celor mai inteligente animale. Creierul elefanţilor este mai mare decât creierul oricărui alt animal terestru, iar cortexul are la fel de mulţi neuroni ca şi creierul uman. Capacitatea elefanţilor de a învăţa este impresionantă şi, de asemenea, ei sunt conştienţi de sine şi se pot recunoaşte în oglinzi. În sălbăticie, aceste animale extrem de sociale demonstrează prin comportament compasiune şi empatie. Sunt singurele mamiferele mari care locuiesc la pământ, ce comunică folosind semnale seismice.

Un pui de delfin nou-născut înoată alături de mama lui Roxy în parcul mamiferelor marin e Dolfinarium în Harderwijk Olanda FOTO EPA / Koen Van Weel
Un elefant îşi aruncă nisip pe spate în timpul deschiderii noii case a elefanţilor la grădina zoologică Tierpark Hellabrunn din Munchen Germania FOTO EPA / Felix Hoerhager

Pe locul 4 se situează papagalii din specia Gri african. Studiile au arătat că păsările posedă abilităţi abstracte, raţionament dinferenţiale. Ei par să aibă o anumită înţelegere a cauzalităţii şi să o folosească pentru a raţiona în legătură cu lumea. Gray african îşi arată, de asemenea, inteligenţa prin abilităţile lor de numărare şi vocalizare.



Şobolanii se situează pe locul 5. Studiile arată că şobolanii sunt surprinzător de conştienţi de sine şi au capacitatea de a visa, precum oamenii. Şobolanii de companie sunt extrem de sociali şi formează legături puternice cu proprietarii lor. Ei îşi învaţă numele şi vin atunci când sunt chemaţi, cer să iasă din cuşcă, să se joace şi să interacţioneze cu proprietarii lor.



Ciorile intră şi ele în topul celor mai inteligente animale. Creierul unei ciori are dimensiunea unui deget al omului, care este imens faţă de dimensiunea corpului. Acest lucru le pune inteligenţa la acelaşi nivel cu inteligenţa primatelor şi le oferă posibilitatea de a rezolva probleme complexe. Oamenii de stiinta au descoperit că cioara recunoaşte şi îşi aminteşte chipurile umane individuale.

image
image
image

Câinii, cei mai buni prieteni ai omului din lumea necuvântătoarelor, se află pe locul 7 în topul celor mai inteligente animale. Oamenii judecă inteligenţa câinilor în funcţie de cât de repede învaţă să se supună comenzilor, însă cercetătorii susţin că inteligenţa lor este mult mai complexă.

image

Porumbeii sunt incluşi şi ei în topul celor mai inteligente animale. Studiile arată că porumbeii sunt capabili să înveţe reguli matematice. Porumbeii sunt, de asemenea, capabili să recunoască persoane individuale, cel mai probabil prin caracteristicile lor faciale.

Porcii se situează pe locul 9 în topul celor mai inteligente animale. Potrivit unor experţi, porcii sunt chiar mai deştepţi decât câinii şi pisicile. Studiile au arătat că motivul pentru care porcii se rotesc în noroi nu este pentru că le place să fie murdari, ci pentru că nu au glande sudoripare şi noroiul îi ajută să se răcorească.

Cercetătorii care au studiat porcii au aflat că aceste animale au capacitatea a-şi aminti, că pot rezolva cu uşurinţă labirinturile şi pot înţelege un limbaj simplu.

image




Caracatiţa se află pe locul 10 în topul celor mai inteligente animale. O caracatiţă are aproximativ 130 de milioane de neuroni în creierul său, în vreme ce un om are 100 de miliarde de neuroni. Trei cincimi din neuronii caracatitei nu sunt in creir, ci în braţe. Fiecare braţ are o minte proprie şi dacă este tăiat se va îndepărta de restul trupului şi chiar va continua să caute mâncare de unul sigur.
 

image
Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite