Alexăndrenii nu vor panouri solare gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Alexandria se află în zona roşie, cu cea mai bună expunere la soare din ţară. Totuşi, alte zone cu expunere mai slabă au depus mai multe dosare pentru achiziţionarea şi instalarea panourilor solare.  În judeţul Teleorman, doar 19 persoane au fost acceptate în program, spre deosebire de Covasna cu 62 de oameni, Sibiu 39 sau Neamţ cu 59.

Alexandru Toma, de 43 de ani, este unul dintre cei 11 alexăndreni  căruia i s-a aprobat dosarul de finanţare pentru „Casa Verde”. Acesta vrea să îşi instaleze un panou solar pentru asigurarea apei calde. Acum plăteşte la gaz pentru încălzirea apei, dar de acum încolo, va avea apă caldă gratis tot anul.

 Ce se poate face cu banii


  Pentru instalarea de panouri solare termice, nu şi fotovoltaice, se acordă până la 6000 de lei. Pentru pentru pompelor de căldură „Casa Verde” decontează până la 8000 de lei, iar pentru centralele termice pe rumeguş şi alte resturi lemnoase,  6000 de lei. Astfel, cu aceşti bani se cumpără una din instalaţiile propriu-zise de mai sus, dar se pot completa şi sistemele clasice de încălzire cu panourile solare şi pompele de căldură, care utilizează energie regenerabilă. Tot în aceste sume se pot include şi cheltuielile cu montajul şi punerea în funţiune a sistemului.

Apă caldă gratis şi factura la căldură mai mică


  Odată cu instalarea panourilor solare termice alexăndrenii nu mai trebuie să cheltuie bani să încălzească apa prin alte metode : centrale pe gaz sau boilere. Majoritatea agenţilor economici oferă soluţii „la cheie”, care funţionează tot timpul anului şi se încadrează în suma de 6000 de lei oferită de Programul  „Casa Verde”. Aceste soluţii asigură, în general, necesarul de apă caldă pentru maxim 3 persoane. Pentru un ansamblu solar mai complex, care aduce aport şi la încălzire,  trebuie însă scoşi bani din buzunar , de obicei peste 6000 de lei plus decontul de la „Casa verde”. Aportul la încălzire, în funcţie de tipul sistemului solar poate fi între 20 şi 40%. Astfel, cu cât investiţia în sistemul solar este mai mare cu atât poate fi redusă factura la căldură sau la gaze. În plus, costul de întreţinere pentru panouri este ca şi inexistent.

„Casa Verde” până la sfârşitul anului


  Ministerul Mediului a modificat termenul pentru valabilitatea contractelor de finanţare nerambursabilă. Astfel, contractul de finanţare pentru programul "Casa verde" va fi valabil până la finalizarea proiectului, dar nu mai târziu de 12 luni de la data semnării contractului. Până acum, valabilitatea acestuia era până la data de 15 decembrie a fiecărui an. Drept urmare, documentele de decontare nu vor mai fi depuse până la 31 octombrie, ci până la data de 15 decembrie a fiecărui an.

Ce trebuie să faci


 În primul rând, trebuie depusă cererea de finanţare tehnororedactată, declaraţia pe propria răspundere a solicitantului şi copia după actul de identitate la Agenţia pentru Protecţia Mediului .  În al doilea rând, este necesară extrasul de carte funciară care să ateste dreptul de proprietate sau autorizaţia de construcţie. Dosarul  mai trebuie să conţină atestarea fiscală din care să reiasă că solicitantul a achitat toate dările la bugetul local; acesta mai trebuie să deţină şi un cont bancar în care să i se ramburseze banii.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite