Agenţii economici teleormăneni cer reducerea cotei TVA cu 4-5%. Propunerile pe marginea Codului Fiscal au fost înaintate parlamentarilor
0Teleormanul este singurul judeţ din ţară în care s-au organizat dezbateri zonale, la iniţiativa Instituţiei Prefectului, pe tema noilor proiecte ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Concluziile desprinse în urma întâlnirilor avute de autorităţi cu agenţii economici din judeţ au fost prezentate în cadrul unei conferinţe susţinute, astăzi, de prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan şi reprezentanţii Finanţelor Publice Teleorman.
Peste 500 de agenţi economici şi întreprinzători interesaţi de prevederile noilor acte normative aflate în dezbatere au participat, săptămânile trecute, la întâlnirile iniţiate de Prefectura Teleorman.
În urma dezbaterilor s-au conturat o serie de propuneri pe marginea proiectului Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. ” Propunerile au fost centralizate cu ajutorul celor de la Finanţe şi vor fi înaintate, astăzi reprezentanţilor teleormăneni din Parlamentul României”, a spus prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.
Parlamentarilor teleormăneni le revine sarcina de a transforma propunerile pertinente venite din partea agenţilor economici din Teleorman în amendamente la noile acte normative, atunci când acestea vor ajunge în Parlament.
Ca propuneri pe marginea proiectului Codului de procedură fiscală au fost reţinute: stingerea creanţelor fiscale prin măsurile de executare silită să se facă similar prevederilor art 169 alin(4) din Codul Muncii cu respectarea condiţiilor referitoare la ordinea distribuirii acestora în cazul pluralităţii de creditori, mai întâi datoriile la furnizorii de utilităţi şi apoi creanţe fiscale, pentru a asigura premisele continuităţii activităţii debitorilor, normalizarea clară a indiciilor/motivelor/criteriilor care pot periclita sau îngreuna în mod considerabul colectarea şi care dau posibilitatea organelor de control să instituie măsuri asiguratorii, în cazul contestării deciziilor de impunere emise de organele de inspecţie fiscală, măsurile asiguratorii dispuse de acestea să fie executorii numai cu hotărâre judecătorească definitive şi irevocabile, reglementarea specială a executării creanţelor bugetului local având în vedere lipsa de personal specializat şi implicit de servicii specializate în acest sens în mediul rural.
În ceea ce priveşte impozitul pe profit, agenţii din Teleorman au propus : scutirea de impozit a 50% din profitul reinvestit pentru sume ce depăşesc 250.000 de euro , pe o perioadă de 3 ani de la încheierea anului fiscal în care se face investiţia, clarificarea tratamentului fiscal pentru perisabilităţi, calculul impozitului pe profit corespunzător veniturilor încasate, simplificarea modului de determinare a impozitului.
Agenţii economici au mai cerut reducerea cotei normale de TVA cu 4-5%, reducerea cotei TVA la alimente la 5%.
Alte propuneri au vizat finanţări cu dobândă de 0% sau subvenţionarea de stat pentru start-up-uri, sectoarele IT şi agricultură, simplificarea prin gruoarea a sistemului de coduri atribuite produselor, în vederea introducerii acestora în AMEF.