Actele necesare pentru eliberarea paşaportului

Actele necesare pentru eliberarea paşaportului

Eliberarea unui paşaport presupune achitarea unor taxe

Pe perioada vacanţelor, majoritatea teleormănenilor care muncesc peste hotare se întorc acasă, iar unul dintre primele lucru pe care îl fac este să meargă să îşi ia sau să îşi schimbe paşaportul.  Taxa pentru paşaportul electronic este de 244 de lei plus 32 de lei taxă consulară, iar pentru cel temporar, oamenii care trebuie să ascoată din buzunar 84 de lei plus taxa consulară, dar şi 100 de lei taxă suplimentară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi în orice ţară din Uniunea Europeană se poate trece vama doar cu buletinul, mare parte dintre cei care muncesc peste hotare sau care vor să-şi facă concediul în străinătate apelează la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Teleorman. Astfel, teleormăneni care vor să îşi facă paşaport trebuie să ştie că au două varinate, ori să ceară paşaportul electronic, cu o valabilitate de cinci ani sau paşaportul temporar, care este valabil doar 12 luni, cu menţiunea că acesta din urmă se eliberează numai în anumite condiţii. Teleormănenii care se grăbesc şi au nevoie neapărată de paşaport trebuie să ştie că pot solicita, în regim de urgenţă paşaportul temporar.
Program prelungit pentru stranieri
O persoană care vrea să îşi facă paşaport trebuie să se adreseze instituţiei, din strada Dunării, numărul 1, din Alexandria. Angajaţii instituţiei lucrează după următorul program: se primesc şi se eliberează cereri, în fiecare zi din săptămână, de luni până vineri de la 8.30 până al 16.30. Şeful serviciului judeţean este Sorin Ghimfus, iar cei care vor să meargă în audienţă la acesta au la dispoziţie două zile, marţi şi joi, de la 12.00 la 14.00.
Pentru că în această perioadă, cererile de eliberare a paşaportului sunt tot mai multe, serviciul de eliberare şi evidenţă a paşapoartelor şi-a prelungit programul de lucru până la ora 19.00, în funcţie de numărul de persoane care se prezintă la ghişeu. În fiecare zi, aproximativ 100 de oameni trec pragul instituţiei.
La ghişeul insituţiei, solicitantul trebuie să depună următoarele acte: cerere tip, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate. Acestea trebuie prezentate în original, dar şi în copie xerox. În ceea ce priveşte cartea de identitate provizorie, aceasta poate fi acceptată doar dacă este însoţită de certificatul de naştere, în original şi copie. Teleormăneni trebuie să cunoască faptul că paşaportul, în nicio variantă nu se poate obţine prin procură. De asemenea, fiecare copil sub 14 ani care călătoreşte în străinătate are nevoie de paşaport individual şi nu mai poate fi inclus în paşaportul părinţilor săi.
Nu vă duceţi la ghişeu fără să plătiţi taxele!
Având în vedere faptul că sediul instituţiei se află în Peco, la ieşirea sin Alexandria spre Nanov (unde este şi sediul Vămii), teleormănenii care doresc să îşi ia paşaport trebuie să meargă pregătiţi cu toate actele la dosar, altfel ar trebui să facă cale întoarsă în centru şi să parcurgă din nou câţiva kilometri.
Paşaportul electronic se eliberează în maxim 30 de zile de când au fost depuse documentele. Contravaloare acestuia este de 244 de lei, iar taxa se achită la unităţile CEC Bank. Tot pentru paşaportul simplu electronic mai trebuie plătită o taxă consulară în valoare de 32 de lei, la CEC sau la trezorerie. Pentru paşaportul temporar trebuie plătite trei taxe, şi anume costul acestuia, cu o valoare de 84 de lei, taxa consulară de 32 de lei şi tariful suplimentar de 100 de lei. Este obligatoriu ca la ghişeu, pe lângă actele solicitantului să fie depuse şi chitanţele care să facă dovada că au fost plătite aceste taxe, în funcţie de varinta de paşaport pe care o alegeţi.
CASETĂ
Ponturi: 1. Puteţi merge să solicitaţi paşaportul după ora 15.00, pentru că atunci este mai liber.
2. Evitaţi să mergeţi la sediul instituţiei dimineaţa, între orele 8.00 şi 12.00 pentru că este foarte aglomerat.
3. Plătiţi taxele şi strângeţi-vă copiile după documentele de identitate, paşaportul vechi, înainte de a merge la sediul instituţiei.

citeste totul despre: