Cele mai bune soiuri de vin din ţară, în concurs la Alba Iulia. Vezi aici ce licori sunt în competiţie
0Concursul Naţional de la Alba Iulia îi ajută pe producători să afle direct de la degustătorii profesionişti care este nivelul calitativ al vinurilor, iar pentru conumatori este un ghid indirect. În competiţie au intrat zeci de soiuri de vin din toate podgoriile ţării, aşa că alegerea celui mai bun soi va fi dificilă.
Timp de trei zile, în perioada 5-7 septembrie, Alba Iulia este universul vinurilor, în cadrul celei de-a V-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri "Strugurele de Aur".
33 de producători din ţară
Concursul este organizat pe două secţiuni: vinuri liniştite şi efervescente. Vinurile liniştite sunt vinurile albe, rose şi roşii şi sunt împărţite şi în funcţie de conţinutul de zahăr: sec, demisec, demidulce şi dulce. Cele efervescente sunt vinurile spumante.
„Avem mari jucători din ţară pe piaţa de profil care participă la acest concurs, principalii producători de vin, dar avem şi 6 mici producători din zona Ardealului, care au 4-5 hectare de viţă de vie şi care au venit cu probe în concurs. E un pas important“, a apreciat Dan Boboc, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România.
Din Alba participă la concurs producătorul Jidvei, unul dintre cei mai mari din România în domeniul vinificaţiei, şi două companii mai mici: Domeniile Boeru Ciumbrud şi Riviera Blaj. Probele sunt gustate şi notate de două echipe de degustători profesionişti, fiecare formată din cinci membrii.
Organizat de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului (ONIV) şi Asociaţia Ţara Vinului, în concurs participă 180 de probe de la 33 de producători mici şi mari, din toate zonele viticole din România.
În aceste condiţii, spun degustătorii, licoarea este mai mult decat o simplă băutură. Degustarea vinurilor nu este o misiune uşoară. Ca să le diferenţieze degustătorii îşi păstrează "imparţialitatea" cu bucăţi de măr, caşcaval şi pâine. Cunoscătorii ştiu că vinul servit la masă se alege în funcţie de mâncare şi de momentul zilei. Specialiştii susţin că încă din prima zi a concursului, au început să
se profileaze vinurile care candidează la medalii de aur şi argint,
calitatea probelor fiind foarte ridicată.
Probele au fost secretizate şi codificate cu două zile înainte de începerea concursului. Competiţia este considerată cea mai importantă de acest gen organizat în Transilvania, zonă din care sunt afiliaţi la ONIV un număr de aproape 100 de producători.
Ghid indirect pentru producători şi consumatori
„Concursul ajută piaţa, prin promovarea calităţii. Se verifică tăria, consistenţa, limpiditatea, gustul, aroma, fructivitatea “, a spus Petre Mocanu , directorul executiv al Asociaţiei interprofesionale ONIV.
Specialiştii susţin că o astfel de competiţie influeanţeză în mod indirect consumatorii şi piaţa vinului. „Un consumator care merge într-un magazin şi vede un raft cu 100 de vinuri trebuie să ştie ce să aleagă. Emblema unui vin care a fost premiat la un concurs cum este acesta ar trebui să fie un ghid care să-l ajute“ a completat Petre Mocanu
Câştigătorii primesc medalii de aur, de argint şi menţiuni. Concursul este cel mai important din Transilvania.